Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο29 Αυγούστου 2019Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Μεταφράστρια τυγχάνει θερμής υποδοχής στην Εσθονία

Το πρόγραμμα υποδοχής αποδήμων The Welcoming Programme είναι το μέτρο που εφαρμόζει η Εσθονία για να βοηθήσει τους απόδημους να προσαρμοστούν στη νέα χώρα διαμονής τους μετά την άφιξή τους σε αυτήν. Πρόσφατα συναντήσαμε μία απόδημη – την Οξάνα Νεσμίιαν, μεταφράστρια και καθηγήτρια ξένων γλωσσών από την Ουκρανία– για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την εμπειρία της από το πρόγραμμα και τη νέα της ζωή στην Εσθονία.

Translator receives a warm welcome in Estonia
© Oksana Nesmiian, 2019

Η Οξάνα και η οικογένειά της ζούσαν στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας όταν ξέσπασε ο πόλεμος στο Ντόνμπας. Ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να παραμείνουν στην εστία τους και άρχισαν να εξετάζουν άλλες επιλογές. Σύμφωνα με την Οξάνα, «Ο σύζυγός μου είχε συγγενείς στην Εσθονία κι έτσι το 2016 έλαβε άδεια παραμονής. Η οικογένειά μου κι εγώ φτάσαμε εν συνεχεία στην Εσθονία τον Ιούλιο του ίδιου έτους.» 

Η μετακόμιση στο εξωτερικό μπορεί να είναι μια πολύ αγχώδης επιλογή. Ευτυχώς, το πρόγραμμα υποδοχής αποδήμων The Welcoming Programme ήταν εκεί για να υποστηρίξει την Οξάνα καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας και να τη βοηθήσει να εγκατασταθεί στο νέο της σπίτι. «Έλαβα πολλές χρήσιμες πληροφορίες από τις θεματικές ενότητες του προγράμματος υποδοχής αποδήμων The Welcoming Programme]. Μου άρεσαν περισσότερο το πρόγραμμα εκμάθησης της εσθονικής γλώσσας και η θεματική ενότητα για τις επιχειρήσεις, καθώς αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα για μένα.»

Ο λόγος για τον οποίο αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα ήταν ότι η Οξάνα επιθυμούσε να ιδρύσει μια επιχείρηση παροχής μεταφραστικών υπηρεσιών στη νέα της πατρίδα. «Αφού έστειλα το βιογραφικό μου σημείωμα σε όλα τα μεταφραστικά γραφεία της Εσθονίας και μόνον δύο απάντησαν –για να με ενημερώσουν ότι δεν χρειάζονται τις υπηρεσίες μου– άρχισα να σκέφτομαι το ενδεχόμενο να ιδρύσω τη δική μου επιχείρηση», εξηγεί. «Είχα ήδη πελάτες για μεταφράσεις και μαθήματα ξένης γλώσσας από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Γερμανία και την Ουκρανία και, ως εκ τούτου, δεν με φόβιζε η ιδέα να ιδρύσω μια επιχείρηση».

«Ίδρυσα την Pleasant English δύο μήνες μετά την άφιξή μου στην Εσθονία και την καταχώρισα στο σχετικό μητρώο μέσω Διαδικτύου. Η άσκηση όλων των επιχειρηματικών μου δραστηριοτήτων μέσω Διαδικτύου με εξυπηρετεί αφάνταστα, διότι η Εσθονία παρέχει ένα εξαιρετικά ευνοϊκό καθεστώς για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Έκτοτε, η πορεία της Pleasant English σημειώνει ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία, με αποτέλεσμα η Οξάνα να λάβει τη σχετική άδεια από το Υπουργείο Παιδείας της Εσθονίας και η επιχείρησή της να μετονομασθεί επισήμως σε Pleasant English Hobby School. Πρόσφατα, ο σημαντικός διεθνής εκδοτικός οίκος Cambridge University Press της παραχώρησε τα δικαιώματα διανομής των εκδόσεών του για την Εσθονία. «Τώρα πλέον αγοράζω κυρίως τα ηλεκτρονικά τους προϊόντα για τους μαθητές μου και τους ηλεκτρονικούς κύκλους μαθημάτων επαγγελματικής εξέλιξης για τους εκπαιδευτικούς που απασχολώ. Αυτός ήταν ο κύριος στόχος. Ονειρεύομαι την ημέρα κατά την οποία πολλά σχολεία στην περιοχή της Βαλτικής θα χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά βιβλία και κύκλους μαθημάτων του Cambridge University Press.’

Πέραν της εργασίας της, η Οξάνα αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα υποδοχής αποδήμων The Welcoming Programme τη βοήθησε να δημιουργήσει και έναν νέο κύκλο κοινωνικών γνωριμιών στην Εσθονία. «Το πρόγραμμα υποδοχής αποδήμων The Welcoming Programme υπήρξε η πρώτη αφορμή για να αποκτήσω νέους φίλους. Επικοινωνώ ακόμη με πολλά άτομα που γνώρισα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και πιστεύω ότι κάθε νεοαφιχθείς πρέπει να συμμετέχει σε αυτό για να γνωρίσει πρόσωπα που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση.»

«Η ζωή και η εργασία στην Εσθονία είναι εντελώς διαφορετικές από ό,τι στην Ουκρανία», καταλήγει η Οξάνα όταν καλείται να μιλήσει σχετικά με την εμπειρία της. «Για μένα, όλα είναι ευκολότερα. Δεν υπάρχει γραφειοκρατία, η νομοθεσία είναι σαφής και οι δημόσιοι φορείς πρόθυμοι να βοηθήσουν. Μου αρέσει η Εσθονία και αισθάνομαι ότι η πατρίδα μου είναι εδώ.»

Το πρόγραμμα υποδοχής αποδήμων The Welcoming Programme είναι η μία από τις δύο βασικές πρωτοβουλίες που υλοποιεί η Εσθονία για να ενθαρρύνει εργαζόμενους να μετακινηθούν στην Εσθονία και να τους παράσχει υποστήριξη κατά την άφιξή τους. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις εν λόγω πρωτοβουλίες, διαβάστε το άρθρο μας με τίτλο Estonia welcomes workers from beyond borders.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Pleasant English Hobby School

The Welcoming Programme

Εργασία στην Εσθονία

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε προσωπικό του EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Επιχειρήσεις /Επιχειρηματικότηταβέλτιστη πρακτική EURESΙστορίες επιτυχίας
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.