Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice28. avgust 2020Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Najpomembnejše prednostne naloge za delodajalce v svetu po covidu-19

Zdaj, ko se življenje počasi vrača v običajen ritem, je za delodajalce izjemnega pomena, da opredelijo in obravnavajo najpomembnejše prednostne naloge za svoja podjetja. Tukaj so nekatere glavne prednostne naloge, ki bi jih podjetja morala upoštevati pri delovanju v „novem običajnem ritmu“.

Top priorities for employers in a post-COVID-19 world
Shutterstock

Podpora prožnemu delu

V svetu po covidu-19 je pomembno, da delodajalci svojim zaposlenim po možnosti še naprej omogočajo delo od doma. Mnogi delavci se bodo verjetno odločili za vrnitev v pisarno, vendar bi morali imeti zaposleni s šibkim imunskim sistemom in tisti, ki živijo z ogroženimi osebami, možnost, da delajo iz zavetja svojega doma. Poleg tega bi morali delodajalci zagotoviti, da imajo delavci na daljavo na razpolago vsa potrebna orodja in pripomočke za učinkovito delo.

Zaščita delavčevega zdravja

Lastniki podjetij bi morali upoštevati nacionalno zakonodajo in zagotoviti, da so njihova delovna mesta varna in se tako zaposleni lahko vrnejo. Veliko je varnostnih ukrepov, ki jih delodajalci lahko sprejmejo, da bi zaščitili zdravje svojega osebja, na primer povečanje razdalje med delovnimi mizami, izvajanje pravil fizične razdalje v pisarnah, namestitev postaj za razkuževanje in pogostejše čiščenje pisalnih miz in površin, ki se jih dotika veliko ljudi. Delodajalci bi morali upoštevati tudi pomisleke svojih zaposlenih (npr. z raziskavo v podjetju).

Izraba delavčevih novih znanj in spretnosti

Zaradi pandemije koronavirusa so mnogi delavci pokazali mnoge, prej skrite veščine in spretnosti, kot sta na primer prožnost in prilagodljivost. Delodajalci so pri nekaterih svojih zaposlenih odkrili „skrite talente“, kot so vodstvene sposobnosti in inovativno razmišljanje, ki jih ne bi smeli spregledati. Lastniki podjetij lahko razmislijo o tem, da bi te delavce usposobili za programe mentorstva, socialne odbore ali vključevanje novo zaposlenih na daljavo. Poleg tega bi lahko zaposleni z inovativnim razmišljanjem sodelovali pri izmenjavi zamisli za nove poslovne priložnosti. Tisti, ki jim bolj ležita tehnologija in digitalizacija, bi lahko preskušali nove tehnološke rešitve za zaščito poslovanja pred prihodnjimi krizami.

Spodbuda druženju med osebjem

Ena največjih ovir za delo od doma je pomanjkanje družbenih stikov s prijatelji in sodelavci. Za delodajalce je pomembno, da ustvarijo več možnosti za socializacijo v pisarni, kot so spodbujanje odmorov za kavo, srečevanje ob petkih ali organizacija dogodkov na ravni celotnega podjetja. To lahko pomaga združiti delovno skupino po dolgih mesecih izolacije.

Jemati duševno zdravje resno

Socialna in gospodarska negotovost, ki jo je povzročil covid-19, je močno obremenila duševno zdravje ljudi. Bistveno je, da delodajalci v prihodnjih mesecih duševno zdravje svojega osebja postavijo na prvo mesto, saj je ključnega pomena imeti zadovoljne zaposlene. Lastniki podjetij bi morali zagotoviti, da imajo načrte za dobro počutje svojih delavcev, tako da ti vedo, da imajo podporo.

Izboljšanje notranjega komuniciranja

Pomembno je, da delodajalci zagotovijo jasne komunikacijske kanale, prek katerih je osebje nemudoma obveščeno o vseh spremembah v podjetju. Pred nami je veliko negotovosti, podjetja bi morala biti pripravljena na hitre odločitve in ne bi smela puščati svojih zaposlenih v nevednosti. Z jasnim in rednim obveščanjem se lahko zagotovi zadovoljstvo delavcev in zaupanje, da ima njihov delodajalec položaj pod nadzorom.

Preberite članek o tem, kako je covid-19 spremenil naše načine dela.

 

Sorodne povezave:

Osem najboljših spletnih orodij za skupinsko delo na daljavo

Štiri največje spremembe našega načina dela zaradi pandemije covida-19

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Poslovanje/podjetništvoZunanje novice EURESZunanji deležnikiNamigi in nasvetiNovice s trga dela/novice mobilnostiTrendi zaposlovanja
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.