Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli28. elokuuta 2020Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Työnantajien tärkeimmät prioriteetit covid-19-pandemian jälkeisessä maailmassa

Elämän hiljalleen palatessa normaaliin uomiinsa työnantajien on tärkeää tunnistaa yritystensä tärkeimmät prioriteetit ja keskittyä niihin. Tässä joitakin keskeisiä painopisteitä, jotka yritysten kannattaa ottaa huomion normaalielämän muutoksen myötä.

Top priorities for employers in a post-COVID-19 world
Shutterstock

Joustavan työskentelyn tukeminen

On tärkeää, että työnantajat antavat voidessaan henkilöstölleen mahdollisuuden työskennellä kotoa käsin myös covid-19-pandemian jälkeen. Monet todennäköisesti haluavat palata työnpaikoilleen, mutta työntekijöillä, joiden immuunipuolustus ei toimi tehokkaasti tai joiden taloudessa asuu riskiryhmiin kuuluvia, on oltava mahdollisuus tehdä työnsä turvallisesti kotona. Työnantajien tulee myös huolehtia, että etätyöntekijöillä on kaikki tehokkaaseen työskentelyyn tarvittavat työkalut.

Työntekijöiden terveyden suojeleminen

Yritysten on noudatettava kansallista lainsäädäntöä ja varmistettava, että työntekijät voivat palata työpaikoilleen turvallisesti. Työntekijöiden terveyden suojelemiseksi voidaan tehdä erilaisia varotoimia. Niitä ovat esimerkiksi työpisteiden välimatkan kasvattaminen, lähikontaktien välttämistä koskevien sääntöjen luominen, desinfiointipisteiden perustaminen sekä työpöytien ja muiden usein kosketettavien pintojen siivouksen lisääminen. Työnantajien on myös hyvä tutustua henkilöstönsä huolenaiheisiin (esimerkiksi yrityksen laajuisen kyselyn avulla).

Työntekijöiden uusien taitojen hyödyntäminen

Koronaviruksen aiheuttama kriisi toi monessa työntekijässä esiin uusia taitoja, esimerkiksi joustavuuden ja mukautumiskyvyn osalta. Työnantajat ovat havainneet työntekijöissään piilossa olleita kykyjä, esimerkiksi johtajuutta ja innovatiivisuutta, joita ei kannata jättää huomiotta. Työnantajat voivatkin harkita mentorointiohjelmien, huvitoimikuntien tai uusien työntekijöiden etäperehdytyksen antamista tällaisten työntekijöiden vastuulle. Innovatiivisen ajattelun taitavat työntekijät voisivat osallistua myös aivoriihiin, joissa pohditaan uusia liiketoiminnan mahdollisuuksia. Lahjakkaat teknologian ja digitalisaation tuntijat voisivat testata uusia teknologioita ja suojella siten yrityksiä tulevilta kriiseiltä.

Sosiaaliseen kanssakäymiseen rohkaiseminen

Etätyön merkittävimpiin haittoihin lukeutuu vähäinen kuulumisten vaihto ystävien ja työtovereiden kanssa. On tärkeää, että työnantajat luovat enemmän mahdollisuuksia sosiaaliseen kanssakäymiseen työpaikalla, esimerkiksi kannustamalla kahvitaukojen pitämiseen, lasilliselle kokoontumiseen perjantaisin töiden jälkeen tai järjestämällä tapahtumia yrityksen koko henkilöstölle. Tällä tavoin tiimit voivat rakentaa yhteyttä kuukausien erillään olon jälkeen.

Vakava suhtautuminen mielenterveyden vaalimiseen

Covid-19-kriisin aiheuttama sosiaalinen ja taloudellinen epävarmuus on rasittanut huomattavasti ihmisten henkistä hyvinvointia. On tärkeää, että työnantajat asettavat henkilöstönsä mielenterveyden etusijalle tulevina kuukausina, sillä työntekijöiden tyytyväisyys on keskeinen menestystekijä. Yrityksillä on hyvä olla hyvinvointia tukevia toimintasuunnitelmia, jotta työntekijät tuntevat saavansa tukea työnantajiltaan.

Sisäisen viestinnän parantaminen

On tärkeää, että viestintä työnantajilta työntekijöille on selkeää, jotta henkilöstö pysyy ajan tasalla kaikista yrityksessä tapahtuvista muutoksista. Edessä on vielä monia epävarmuustekijöitä, ja yritysten on voitava tehdä nopeita päätöksiä niin, että henkilöstö ei jää epätietoisuuteen tapahtumista. Selkeä ja säännöllinen viestintä auttaa pitämään työntekijät tyytyväisinä ja vakuuttuneina työnantajansa kyvystä vastata haasteisiin.

Lue artikkeli siitä, miten covid-19 on muuttanut työskentelytapojamme.

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Kahdeksan parasta yhteistoimintatyökalua verkossa etätiimeille

Neljä tapaa, joilla COVID-19 on muuttanut työskentelyämme

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysUlkoiset EURES-uutisetUlkopuoliset sidosryhmätVinkkejäTyömarkkinauutiset/liikkuvuusuutisetRekrytointitrendit
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.