Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο28 Αυγούστου 2020Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Κορυφαίες προτεραιότητες για τους εργοδότες στην μετά την COVID-19 εποχή

Με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, είναι σημαντικό για τους εργοδότες να εντοπίσουν και να εξετάσουν τις κύριες προτεραιότητες για τις επιχειρήσεις τους. Παραθέτουμε ορισμένες από τις κύριες προτεραιότητες που θεωρούμε ότι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι επιχειρήσεις όταν δραστηριοποιούνται στη «νέα κανονικότητα».

Top priorities for employers in a post-COVID-19 world
Shutterstock

Προώθηση ελαστικού ωραρίου εργασίας

Στην εποχή μετά την κρίση COVID-19, είναι σημαντικό για τους εργοδότες να συνεχίσουν να επιτρέπουν στο προσωπικό τους να εργάζεται από το σπίτι, αν αυτό είναι δυνατόν. Πολλοί εργαζόμενοι θα επιλέξουν πιθανότατα να επιστρέψουν στο γραφείο, αλλά οι εργαζόμενοι με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα και όσοι ζουν με ευάλωτα άτομα θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται με ασφάλεια από το σπίτι τους. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι τηλεργαζόμενοι διαθέτουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία και συσκευές για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Προστασία της υγείας των εργαζομένων

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων θα πρέπει να τηρούν την εθνική νομοθεσία και να διασφαλίζουν ότι οι χώροι εργασίας τους είναι ασφαλείς για την επιστροφή των εργαζομένων. Υπάρχουν πολλές προφυλάξεις που μπορούν να λάβουν οι εργοδότες για να προστατεύσουν την υγεία του προσωπικού τους, όπως η αύξηση της απόστασης μεταξύ των γραφείων, η εφαρμογή κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης στο γραφείο, η εγκατάσταση σταθμών απολύμανσης και η αύξηση της συχνότητας καθαρισμού των γραφείων και των επιφανειών υψηλής επαφής. Οι εργοδότες θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τους προβληματισμούς του προσωπικού τους (π.χ. μέσω έρευνας της εταιρείας).

Χρήση των νέων δεξιοτήτων των εργαζομένων

Η κρίση του κορονοϊού ανέδειξε νέες και άγνωστες δεξιότητες των εργαζομένων, όπως η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα. Οι εργοδότες ανακάλυψαν «κρυμμένα ταλέντα» μεταξύ των μελών του προσωπικού τους, παραδείγματος χάρη ηγετικές ικανότητες και καινοτόμο σκέψη, ταλέντα τα οποία δεν πρέπει να παραβλέπονται. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων μπορούν να αναθέσουν στους εν λόγω εργαζομένους προγράμματα καθοδήγησης, κοινωνικές επιτροπές ή την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των νεοπροσληφθέντων. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που διαθέτουν καινοτόμο σκέψη θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε συνεδρίες αναζήτησης ιδεών για νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και όσοι ενδιαφέρονται για την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση θα μπορούσαν να δοκιμάσουν νέες τεχνολογίες για την προστασία των επιχειρήσεων από μελλοντικές κρίσεις.

Ενθάρρυνση της κοινωνικοποίησης του προσωπικού

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της εργασίας κατ’ οίκον είναι η έλλειψη κοινωνικής συναναστροφής με φίλους και συναδέλφους. Είναι σημαντικό για τους εργοδότες να δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες για την ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων, όπως ενθάρρυνση περισσότερων διαλειμμάτων για καφέ, συναντήσεις τύπου «happy hour» τις Παρασκευές ή διοργάνωση εκδηλώσεων για το σύνολο της εταιρείας. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται η συνοχή της ομάδας μετά από πολύμηνη περίοδο απομόνωσης.

Να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η ψυχική υγεία

Η κοινωνική και οικονομική αβεβαιότητα λόγω της νόσου COVID-19 δημιουργεί μεγάλη πίεση στην ψυχική ευημερία των ανθρώπων. Τους επόμενους μήνες, οι εργοδότες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην ψυχική υγεία του προσωπικού τους, δεδομένου ότι είναι σημαντικό να διαθέτει η εταιρεία ικανοποιημένους εργαζομένους. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εταιρείες τους διαθέτουν σχέδια δράσης που αποσκοπούν στην ευημερία, ώστε το προσωπικό τους να νιώθει ότι εργάζεται σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.

Βελτίωση της εσωτερικής επικοινωνίας

Είναι σημαντικό οι εργοδότες να βεβαιώνονται ότι υπάρχουν σαφείς δίαυλοι επικοινωνίας για την ενημέρωση του προσωπικού τους σχετικά με οποιαδήποτε αλλαγή στην εταιρεία. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να λαμβάνουν γρήγορα αποφάσεις χωρίς να αφήνουν αμφιβολίες για το τι συμβαίνει. Η σαφής και τακτική επικοινωνία συμβάλλει στην ικανοποίηση των εργαζομένων και τους εμπνέει σιγουριά ότι ο εργοδότης τους διατηρεί την κατάσταση υπό έλεγχο.

Διαβάστε αυτό το άρθρο σχετικά με τις αλλαγές στην εργασία που επέφερε ο COVID-19.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

8 κορυφαία εργαλεία συνεργασίας για ομάδες εξ αποστάσεως

Τέσσερις σημαντικές αλλαγές στην εργασία που επέφερε ο COVID-19

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε συμβούλους EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Επιχειρήσεις /ΕπιχειρηματικότηταΕξωτερικές ειδήσεις EURESΕξωτερικοί ενδιαφερόμενοιΧρήσιμες συμβουλέςΝέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότηταΤάσεις προσλήψεων
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.