Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия28 Aвгуст 2020 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Основни приоритети за работодателите в света след COVID-19

Като се има предвид, че животът бавно навлиза в нормален ритъм, е от съществено значение работодателите да определят своите най-важни приоритети и да се заемат с тях. Ето някои от основните приоритети, които според нас са от основно значение за работата на предприятията в „новата нормалност“

Top priorities for employers in a post-COVID-19 world
Shutterstock

Подкрепа за гъвкави условия на работа

В света след COVID-19 е важно работодателите да продължат да разрешават на своите служители да работят от дома си, ако е възможно. Много служители вероятно ще изберат да се върнат в офиса, но тези с отслабена имунна система и живеещите с изложени на риск лица, следва да имат възможността да работят от безопасността на своите домове. Освен това собствениците на предприятия следва да гарантират, че при работа от разстояние служителите им разполагат с всички необходими инструменти и устройства, за да вършат ефективно своята работа.

Защита на здравето на персонала

Собствениците на предприятия следва да спазват националното законодателство и да гарантират, че работните места са безопасни за персонала. Съществуват много предпазни мерки, които работодателите могат да вземат, за да защитят здравето на своите служители, например увеличаване на разстоянието между бюрата, прилагане на правилата за социално дистанциране в офиса, инсталиране на апарати за дезинфекция и учестено почистване на бюрата и високо контактните повърхности. Работодателите следва също да вземат предвид съображенията на своя персонал (напр. чрез проучване сред персонала).

Използване на новите умения на работещите лица

Кризата с коронавируса разкри неподозирани умения на много служители, например гъвкавост и приспособимост. Работодателите откриха „скрити таланти“ в някои от своите служители като лидерство и новаторско мислене, които не бива да се пренебрегват. Собствениците на предприятия могат да обмислят възможности тези служители да отговарят за програмите по наставничество, социалните комитети или въвеждането в работата на нови служители от разстояние. Освен това служителите с новаторско мислене биха могли да участват в сесии за генериране на идеи за нови възможности за развиване на дейността. А тези, които ги влече към технологиите и цифровизацията, биха могли да изпробват нови технологии за защита на бизнеса от бъдещи кризи.

Насърчаване на социалните дейности на персонала

Един от най-големите недостатъци на работата от дома е липсата на социално взаимодействие с приятели и колеги. Важно е работодателите да създават повече възможности за общуване в офиса, например като насърчават повече кафе паузи, въведат време за неформално общуване в петък или организират събития в цялата компания. Това може да помогне за обединяването на екипа след дългите месеци на изолация.

Да се погрижим за психичното здраве

Социалната и икономическата несигурност, предизвикана от COVID-19, влияе силно върху психичното здраве на хората. През следващите месеци работодателите трябва да поставят на първо място психичното здраве на своите служители, тъй като удовлетвореността на персонала е от ключово значение. Собствениците на предприятия трябва да гарантират, че са разработени планове за действие за поддържане на доброто здравословно състояние, така че служителите да се чувстват подкрепени.

Подобряване на вътрешната комуникация

Важно е работодателите да гарантират наличието на ясни канали за комуникация, за да информират служителите си за всякакви промени в дружеството. Изправени сме пред период на несигурност, а предприятията трябва да са готови да вземат бързи решения, без да оставят работниците да се питат какво се случва. Ясната и редовна комуникация изгражда доверие и увереност сред служителите, че нещата са под контрол.

Прочетете статията за начина, по който COVD-19 промени света на труда.

 

Връзки по темата:

Осем инструмента за онлайн сътрудничество за екипи, работещи от разстояние

Четири начина, по който пандемията от COVID-19 промени работните ни практики

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Бизнес /ПредприемачествоВъншни новини на EURESВъншни заинтересовани страниПрепоръки и съветиНовини от пазара на труда/новини за мобилносттаТенденции при набиране на персонал
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.