Direct la conținutul principal
EURES
Știre29 septembrie 2021Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

9 întrebări esențiale legate de pandemia de COVID-19 pe care angajatorii ar trebui să le pună candidaților la interviurile de angajare

Pandemia de COVID-19 a schimbat radical procesul de angajare pentru angajatori. A dus, de asemenea, la schimbarea tipului de competențe pe care întreprinderile le caută în rândul candidaților. Iată de ce am pregătit câteva întrebări legate de pandemia de COVID-19 care să-i ajute pe angajatori să selecteze candidatul ideal.

Top 9 COVID-19 questions employers should ask candidates at job interviews
Unsplash

Cum vă adaptați la viața de după relaxarea restricțiilor?

Această întrebare simplă are un scop dublu: se folosește pentru a începe o conversație și ajută candidatul să aibă atitudinea potrivită pentru restul interviului. Răspunsul la întrebare vă poate oferi și un prim indiciu despre reziliența și adaptabilitatea candidatului.

Ați lucrat de la distanță înainte? Cum v-ați adaptat?

Într-o lume post-COVID-19, capacitatea de a lucra de acasă în mod eficace și eficient este o competență valoroasă. Deși oamenii pot învăța să lucreze de la distanță, pentru unele persoane telemunca nu este ușoară. Prin această întrebare vă puteți da seama cât de confortabil se simte candidatul să lucreze de acasă.

Ce ați învățat în timpul pandemiei?

Și această întrebare este cu dublu înțeles. În 2020, când pandemia a lovit Europa, multe persoane și-au folosit timpul liber pentru a dobândi noi competențe, fie prin învățare informală, fie prin cursuri certificate. Răspunsul la această întrebare vă poate arăta cât de deschis este candidatul la autoperfecționare și la învățarea pe tot parcursul vieții. Puteți însă să dați acestei întrebări și un alt sens, mult mai general, de exemplu, privitor la lecțiile de viață.

Cum ați făcut față stresului în timpul pandemiei de COVID-19?

Această întrebare vă va oferi o idee mai bună despre reziliența și adaptabilitatea candidatului, precum și despre capacitatea sa de a face față situațiilor stresante. Pandemia de COVID-19 ne-a arătat că putem să ne așteptăm ca lumea muncii să devină mai imprevizibilă, deci este important ca angajații să poată face față cu bine schimbărilor.

Ce părere aveți despre munca la birou?

Pentru unii candidați, un post nou în întreprinderea dumneavoastră ar putea însemna prima revenire la munca la birou după pandemie. Unii s-ar putea simți încă nesiguri despre întoarcerea la birou, ceea ce este de înțeles. Este important să știți care este poziția candidatului pe această temă, ca să puteți decide dacă se potrivește cu politica întreprinderii dumneavoastră.

Ce părere aveți despre munca de la distanță pe termen mediu și lung?

Dacă am învățat ceva din pandemie, este că nu știm cum se vor schimba lucrurile pe termen mediu și lung. Noi restricții și măsuri de limitare a deplasării persoanelor sunt scenarii probabile, deci este important să aflați ce crede candidatul despre munca de acasă în viitorul apropiat.

Cum creați relații cu colegii de muncă atunci când lucrați de acasă?

Dacă un candidat a indicat că are experiență în munca de la distanță, îl puteți întreba despre modul în care a comunicat și a stabilit legături cu colegii săi în perioada respectivă. Prin această întrebare puteți afla despre competențele de comunicare ale candidatului și capacitatea sa de a se integra în echipă.

De ce instrumente și echipamente aveți nevoie pentru a lucra de acasă?

Un bun angajator ar trebui să se asigure că angajații săi dispun de toate echipamentele necesare pentru a-și desfășura activitatea în mod eficient și profesionist de acasă. Întrebați candidatul ce tip de echipament are deja, pentru a stabili dacă îi puteți satisface nevoile în cazul în care este angajat.

Pandemia a cauzat dificultăți pentru întreprinderi și în special pentru angajați. Insecuritatea locurilor de muncă, schemele de șomaj tehnic și preocupările pentru sănătate au scăzut motivația a mii de angajați din Europa. Am pregătit câtevarecomandări prin care angajatorii pot să ridice moralul angajaților.

 

Linkuri conexe:

Cum să îi motivăm pe angajați să revină la lucru după COVID-19

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
Afaceri / AntreprenoriatȘtiri despre piața muncii/știri despre mobilitateTendințe de recrutare
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.