Skip to main content
EURES
News article29 september 2021European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

Topp 9 covid-19-spørsmål arbeidsgivere bør stille til kandidatene ved jobbintervjuer

Covid-19 har endret ansettelsesprosessen for arbeidsgivere radikalt. Pandemien har også ført til en endring i, hvilken type kompetanse selskaper ser etter hos søkere. Derfor har vi utarbeidet noen covid-19-spørsmål for å hjelpe arbeidsgivere til å velge den perfekte kandidaten.

Top 9 COVID-19 questions employers should ask candidates at job interviews
Unsplash

Hvordan har du vent deg til livet etter nedstengningen?

Dette enkle spørsmålet stilles av to grunner – det fungerer som en innledning til en samtale, og det hjelper kandidaten å være forberedt på resten av intervjuet. Svaret kan også gi deg en første indikasjon på kandidatens robusthet og tilpasningsevne.

Har du fjernarbeidet tidligere? Hvordan taklet du dette?

I en verden etter covid-19 er evnen til å arbeide effektivt på hjemmekontor en verdifull ferdighet. Selv om de fleste kan lære å fjernarbeide, faller det ikke like lett for alle. Med dette spørsmålet kan du finne ut hvor komfortabel kandidaten er med å ha hjemmekontor.

Hva har du lært under pandemien?

Dette spørsmålet er også todelt. Da pandemien rammet Europa i 2020, var det mange mennesker som utnyttet tiden de fikk til overs å tilegne seg nye ferdigheter, enten gjennom uformell læring eller godkjente kurs. Svaret på dette spørsmålet kan vise deg hvor åpen kandidaten er når det gjelder selvutvikling og livslang læring. Du kan også snu dette spørsmålet i en annen retning og spørre mer generelt – for eksempel når det gjelder læring for livet.

Hvordan taklet du stress under covid-19?

Dette spørsmålet gir deg et bedre inntrykk av kandidatens robusthet og tilpasningsevne, og deres evne til å mestre stressende situasjoner. Etter covid-19 forventes det at verden blir mer uforutsigbar, så derfor er det viktig at ansatte også takler endringer på en god måte.

Hva synes du om å arbeide fra kontoret?

For enkelte kandidater vil det å gå inn i en ny rolle i selskapet ditt være første gang de må arbeide på et kontor siden pandemien begynte. Enkelte kandidater føler seg kanskje fremdeles usikker når det gjelder å vende tilbake til kontoret, noe som er forståelig. Det er viktig å kjenne til kandidatens holdning til dette emnet, slik at du kan finne ut om den passer til selskapets politikk.

Hva synes du om langvarig fjernarbeid på mellomlang til lang sikt?

Hvis vi har lært noe av pandemien, er det at vi ikke vet hvordan ting vil endre seg på mellomlang til lang sikt. Nye restriksjoner og nedstengninger er sannsynlige scenarier, så det er viktig å skjønne hvordan kandidaten ser på det å arbeide hjemmefra i en overskuelig framtid.

Hvordan utvikler du forholdet til andre medarbeidere når du arbeider hjemmefra?

Hvis kandidaten har antydet at de har erfaring med å fjernarbeid, kan du spørre dem hvordan de kommuniserte og knyttet bånd til kollegene i denne tiden. Med dette spørsmålet kan du finne ut noe om kandidatens evne til kommunikasjon og ferdighet når det gjelder å være en lagspiller.

Hvilke verktøy og utstyr trenger du for å arbeide hjemmefra?

Arbeidsgiveren må sørge for at de ansatte har alt nødvendig utstyr slik at de kan gjøre jobben effektivt og profesjonelt fra hjemmekontoret. Spør kandidaten om hvilken type utstyr de allerede har, slik at du kan finne ut om du kan oppfylle deres behov hvis de blir ansatt.

Pandemien har vært særlig vanskelig for bedrifter og arbeidstakere. Jobbusikkerhet, permitteringer og helsebekymringer har gått ut over motivasjonen til tusenvis av arbeidstakere i Europa. Her er noen få tips til arbeidsgiveren for å for å bedre arbeidsmoralen blant de ansatte.

 

Relevante lenker:

Hvordan motivere ansatte til å vende tilbake til arbeidet etter covid-19

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Finn EURES-rådgivere

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES’ jobbdatabase

EURES’ tjenester for arbeidsgivere

EURES’ aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
Business /EntreprenørskapArbeidsmarkedsnyheter/mobilitetsnyheterRekrutteringstrender
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.