Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο29 Σεπτεμβρίου 2021Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Οι 9 σημαντικότερες ερωτήσεις για τη νόσο COVID-19 που θα πρέπει να υποβάλλουν οι εργοδότες στους υποψηφίους κατά τις συνεντεύξεις πρόσληψης

Η πανδημία COVID-19 έχει αλλάξει ριζικά τη διαδικασία προσλήψεων για τους εργοδότες. Η πανδημία έχει αλλάξει, επίσης, και το είδος των δεξιοτήτων που οι εταιρείες αναζητούν στους υποψηφίους. Για τον λόγο αυτό, ετοιμάσαμε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τη νόσο COVID-19, οι οποίες θα βοηθήσουν τους εργοδότες να επιλέξουν τον τέλειο υποψήφιο.

Top 9 COVID-19 questions employers should ask candidates at job interviews
Unsplash

Πώς έχετε προσαρμόσει τη ζωή σας μετά την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία;

Αυτό το απλό ερώτημα έχει δύο στόχους — χρησιμεύει ως έναυσμα για συζήτηση και βοηθά τον υποψήφιο να προετοιμαστεί για την υπόλοιπη συνέντευξη. Η απάντηση μπορεί επίσης να σας δώσει μια πρώτη ένδειξη της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικότητας του υποψηφίου.

Έχετε εργαστεί εξ αποστάσεως στο παρελθόν; Πώς προσαρμοστήκατε;

Την μετά COVID-19 εποχή, η ικανότητα αποτελεσματικής και αποδοτικής εργασίας από το σπίτι αποτελεί πολύτιμη δεξιότητα. Παρόλο που οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να εργάζονται εξ αποστάσεως, η τηλεργασία δεν είναι εύκολη για ορισμένους. Με την ερώτηση αυτή μπορείτε να καταλάβετε πόσο εξοικειωμένος είναι ο υποψήφιος με την τηλεργασία.

Τι μάθατε κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Από την απάντηση στην ερώτηση αυτή μπορείτε να μάθετε δύο πράγματα. Όταν η πανδημία έπληξε την Ευρώπη το 2020, πολλοί άνθρωποι αφιέρωσαν τον επιπλέον χρόνο τους για να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, είτε μέσω της άτυπης μάθησης είτε μέσω πιστοποιημένων μαθημάτων. Η απάντηση στην ερώτηση αυτή μπορεί να σας δείξει πόσο ανοιχτός είναι ο υποψήφιος στην αυτοβελτίωση και τη διά βίου μάθηση. Μπορείτε, επίσης, να προσεγγίσετε το ερώτημα αυτό διαφορετικά και να το θέσετε σε γενικότερο επίπεδο — για παράδειγμα, όσον αφορά τα μαθήματα ζωής.

Πώς αντιμετωπίσατε το άγχος κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19;

Η ερώτηση αυτή θα σας δώσει μια καλύτερη εικόνα της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικότητας του υποψηφίου, καθώς και της ικανότητάς του να αντιμετωπίζει καταστάσεις άγχους. Λόγω της νόσου COVID-19, ο κόσμος της εργασίας αναμένεται να γίνει πιο απρόβλεπτος και, ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να μπορούν να ανταποκρίνονται κατάλληλα στις αλλαγές.

Ποια είναι η γνώμη σας για την εργασία από το γραφείο;

Για ορισμένους υποψηφίους, το ξεκίνημα της εργασίας στην εταιρεία σας μπορεί να συμπίπτει και με την πρώτη φορά που θα χρειαστεί να εργαστούν σε γραφείο μετά την πανδημία. Ορισμένοι υποψήφιοι ενδεχομένως να εξακολουθούν να διστάζουν να επιστρέψουν στο γραφείο, κάτι το οποίο είναι κατανοητό. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι η θέση του υποψηφίου πάνω στο θέμα αυτό, ούτως ώστε να μπορέσετε να προσδιορίσετε εάν ταιριάζει με την πολιτική της εταιρείας σας.

Ποια είναι η γνώμη σας για την εξ αποστάσεως εργασία στο μεσο-μακροπρόθεσμο μέλλον;

Εάν μάθαμε κάτι από την πανδημία αυτό είναι το ότι δεν γνωρίζουμε ποια τροπή μπορούν να πάρουν τα πράγματα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων και περιορισμών στην κυκλοφορία αποτελούν πιθανά σενάρια και, ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι η άποψη του υποψηφίου σχετικά με την εργασία από το σπίτι στο άμεσο μέλλον.

Πώς αναπτύσσετε τις σχέσεις σας με τους συναδέλφους σας όταν εργάζεστε από το σπίτι;

Εάν ο υποψήφιος ανέφερε πως έχει ήδη εργαστεί εξ αποστάσεως, μπορείτε να τον ρωτήσετε με ποιους τρόπους επικοινωνούσε και διατηρούσε επαφές με τους συναδέλφους του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Με την ερώτηση αυτή μπορείτε να καταλάβετε ποιες είναι οι επικοινωνιακές δεξιότητες και οι ικανότητες συνεργασίας του στο πλαίσιο ομάδας.

Ποια εργαλεία και τι είδους εξοπλισμό χρειάζεστε για να εργαστείτε από το σπίτι;

Ένας καλός εργοδότης θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι υπάλληλοί του διαθέτουν όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζονται για να εκτελούν την εργασία τους από το σπίτι με αποτελεσματικό και επαγγελματικό τρόπο. Ρωτήστε τον υποψήφιο τι είδους εξοπλισμό διαθέτει, ούτως ώστε να μπορέσετε να καταλάβετε αν μπορείτε να ικανοποιήσετε τις ανάγκες του σε περίπτωση πρόσληψης.

Η πανδημία δυσκόλεψε πολύ τις επιχειρήσεις και, πολύ περισσότερο, τους υπαλλήλους. Η εργασιακή ανασφάλεια, το καθεστώς προσωρινής αργίας και η ανησυχία για την κατάσταση της υγείας τους κλόνισαν το ηθικό χιλιάδων εργαζομένων στην Ευρώπη. Εδώ μπορείτε να βρείτε μερικές συμβουλές για την τόνωση του ηθικού των υπαλλήλων από τους εργοδότες.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Πώς να εμψυχώσετε τους υπαλλήλους που επιστρέφουν στην εργασία μετά την πανδημία COVID-19

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Επιχειρήσεις /ΕπιχειρηματικότηταΝέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότηταΤάσεις προσλήψεων
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.