Gå til hovedindholdet
EURES
Nyhedsartikel29. september 2021Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

De 9 bedste covid-19-spørgsmål, arbejdsgivere bør stille ansøgere til jobsamtalen

Covid-19 har radikalt ændret ansættelsesprocessen for arbejdsgivere. Pandemien har også ført til et skift i den type færdigheder, som virksomhederne efterspørger hos ansøgerne. Derfor har vi udarbejdet nogle få covid-19-spørgsmål for at hjælpe arbejdsgiverne med at vælge den perfekte ansøger.

Top 9 COVID-19 questions employers should ask candidates at job interviews
Unsplash

Hvordan tilpasser du dig livet efter nedlukningen?

Dette enkle spørgsmål har to formål — det får samtalen i gang, og det hjælper ansøgeren med at komme ind på det rette spor for resten af samtalen. Svaret kan også give dig et første indtryk af ansøgerens robusthed og tilpasningsevne.

Har du telearbejdet før? Hvordan tilpassede du dig?

I verden efter covid-19 er evnen til at arbejde effektivt hjemmefra en værdifuld færdighed. Selv om folk kan lære at telearbejde, er der nogle, det er svært for. Med dette spørgsmål kan du finde ud af, hvor tilpas ansøgeren er med at arbejde hjemmefra.

Hvad har du lært under pandemien?

Dette er også et dobbeltspørgsmål. Da pandemien ramte Europa i 2020, brugte mange mennesker den ekstra tid på at tilegne sig nye færdigheder enten gennem uformel læring eller certificerede kurser. Svaret på dette spørgsmål kan vise, hvor åben ansøgeren er over for selvudvikling og livslang læring. Du kan også føre dette spørgsmål i en anden retning og stille det mere generelt — f.eks. med fokus på livserfaringer.

Hvordan håndterede du stress under covid-19?

Dette spørgsmål vil give dig en bedre idé om ansøgerens robusthed og tilpasningsevne, samt hvor godt den pågældende håndterer stressende situationer. Med covid-19 forventes arbejdsverdenen at blive mere uforudsigelig, så det er vigtigt, at medarbejderne er i stand til at håndtere forandringer.

Hvordan har du det med at arbejde inde på kontoret?

For nogle ansøgere kan det være første gang efter pandemien, at de skal arbejde på et kontor, når de begynder i din virksomhed. Nogle ansøgere kan stadig føle sig tilbageholdende over for at skulle vende tilbage til kontoret, og det er forståeligt. Det er vigtigt at vide, hvad ansøgerens holdning er til dette spørgsmål, så du kan afgøre, om den passer med din virksomheds politik.

Hvordan har det med at telearbejde på mellemlang til lang sigt?

Hvis der er noget, vi har lært af pandemien, er det, at vi ikke ved, hvordan tingene vil ændre sig på mellemlang til lang sigt. Nye begrænsninger og nedlukninger er sandsynlige scenarier, så det er vigtigt at se, hvad ansøgeren synes om at skulle arbejde hjemmefra i den overskuelige fremtid.

Hvordan skaber du forbindelser med kolleger, når du arbejder hjemmefra?

Hvis ansøgeren har angivet, at de har erfaring med at telearbejde, kan du spørge dem, hvordan de kommunikerede og skabte forbindelser med deres kolleger i den tid. Med dette spørgsmål kan du få et indtryk af ansøgerens kommunikationsevner, og om vedkommende er teamplayer.

Hvilke værktøjer og udstyr skal du bruge for at arbejde hjemmefra?

En god arbejdsgiver bør sikre, at medarbejderne har alt det nødvendige udstyr til at udføre deres arbejde effektivt og professionelt hjemmefra. Spørg ansøgere om, hvilken type udstyr de allerede har, så du kan afgøre, om du kan opfylde deres behov, hvis du ansætter dem.

Pandemien har været hård for især virksomheder og ansatte. Jobusikkerhed, orlovsordninger og sundhedsmæssige bekymringer har sænket motivationen hos tusindvis af arbejdstagere i Europa. Vi giver nogle tip til, hvordan arbejdsgivere kan styrke de ansattes moral.

 

Relevante links:

Sådan motiveres de ansatte til at vende tilbage til arbejdet efter covid-19

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Find Euresvejledere

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Emner
Forretning/iværksætteriArbejdsmarkedsnyheder/mobilitetsnyhederRekrutteringstendenser
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.