Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice31. januar 2022Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Osem poklicev, za katera ne potrebujete dodiplomskega študija

Vas zanima poklicna pot, vendar niste prepričani, da bi radi študirali? V številnih panogah se vse pogosteje daje prednost poklicnim znanjem in spretnostim kot dokončanemu študiju. Oglejte si osem zaposlitvenih možnosti, za katere vam ne bo treba vzeti visokega študentskega posojila.

Top 8 vocational jobs that don’t require a bachelor’s degree
  1. Vodovodni inštalater/vodovodna inštalaterka

Poklicna znanja, na primer v zvezi z vodovodnimi inštalacijami, so lahko zelo donosna, povpraševanje potrošnikov pa nikoli ne upade. Vodovodni inštalaterji namestijo in vzdržujejo najrazličnejšo opremo, ki je bistvena v vsakdanjem življenju, zaradi česar je to varna oblika zaposlitve. Čeprav se lahko delavnik nepričakovano podaljša ali se mora delo izvajati tudi ob koncu tedna, omogoča prožnost z vidika lokacije opravljanja dela in poti na delo.

  1. Ustni higienik/ustna higieničarka

Vsak zobozdravnik potrebuje higienika. Verjetno ste v skrbi za svoje zobe večkrat srečali ustnega higienika kot zobozdravnika. Higieniki so usposobljeni za preventivno ustno nego: čistijo zobe, naredijo rentgenske posnetke, preverjajo, ali so vidni znaki zobnih obolenj, in stranke poučujejo o dobrem ustnem zdravju. Zaradi dobrega delavnika in stalnega povpraševanja po zdravstvenih storitvah je zaposlitev na kliniki ena boljših izbir.

  1. Strokovni sodelavec/strokovna sodelavka za IT-podporo

Ker je informacijska tehnologija postala bistvena za večino podjetij po vsem svetu, se je povečala potreba po strokovnjakih za IT. Čeprav se na delovnem mestu tehnologija uporablja vsakodnevno, mnogi ne vedo, kaj storiti, če je z njihovo opremo kaj narobe. Tehnični strokovnjaki jim pomagajo pri najrazličnejših vprašanjih v zvezi s strojno opremo ali mrežno podporo. Če ste potrpežljivi, znate delati z ljudmi in se brez težav znajdete v tehnologiji, je to lahko zelo dobra poklicna izbira.

  1. Električar/električarka

Električar je še eden od iskanih poklicev. Delo vključuje ožičenje, pregledovanje in vzdrževanje električnih sistemov v stanovanjih in pisarnah. Pogosto je na voljo plačano usposabljanje na delovnem mestu. Električarji upoštevajo stroge standarde in predpise za zagotavljanje varnosti sistemov, kot sta razsvetljava in komunikacija. Vajeništvo lahko traja do pet let, vendar zagotavlja znanja in spretnosti, ki jih potrebujete za dolgo poklicno pot.

  1. Grafični oblikovalec/grafična oblikovalka

Ali imate ustvarjalno žilico? Grafični oblikovalci so umetniki, ki oblikujejo brošure, revije, embalažo in drugo trženjsko gradivo. Največkrat delajo s programi, kot sta Adobe Photoshop in Adobe InDesign, tako da se boste morali naučiti uporabljati tudi programsko opremo.

  1. Policist/policistka

Bi vas zanimal poklic s smislom? Policisti delajo za skupnost, in sicer preiskujejo kazniva dejanja, se odzivajo na izredne razmere in skrbijo, da ljudje spoštujejo zakone. Odvisno od posamezne države lahko službo opravljajo peš, v avtomobilih in celo na konju med patruljiranjem po ulicah. Če vam ni všeč misel, da bi cel dan sedeli za mizo, lahko z izbiro tega poklica pridobite iskano raznolikost delovnih nalog.

  1. Gradbeni tehnik/gradbena tehnica

Inženirska podjetja in vladne agencije potrebujejo gradbene tehnike za pomoč pri oblikovanju poslovnih in stanovanjskih projektov. Pri opravljanju tega poklica gradbeniki ocenjujejo stroške, pregledujejo načrte, ocenjujejo pogoje na različnih lokacijah in skrbijo, da vsak projekt izpolnjuje zahtevane oblikovne specifikacije in pravila.

  1. Nepremičninski cenilec/nepremičninska cenilka

To delo vključuje ocenjevanje vrednosti nepremičnin. Nepremičninski cenilci morajo pri izračunavanju vrednosti stavb in zemljišč, na katerih te stojijo, vedno ostati nepristranski. Pri tem poklicu potrebujete smisel za natančnost, saj njihove ocene vsebujejo pomembne informacije za upravljavce nepremičnin in vlagatelje.

Če torej niste prepričani, ali je študij za vas prava izbira, se pozanimajte o enem od teh poklicev. Ne pozabite, da se potrebe po delovnih mestih, plače in izobraževanje med državami razlikujejo. Več nasvetov o začetku nove poklicne poti si preberite v članku Štirje najboljši nasveti za iskalce zaposlitve za ustvarjanje brezhibne in profesionalne navzočnosti na spletu.

Oglejte si ESCO, evropsko klasifikacijo spretnosti, kompetenc, kvalifikacij in poklicev, ki je prevedena v vseh 27 uradnih jezikov EU. V klasifikaciji je opisanih, opredeljenih in razvrščenih 2 942 poklicev ter 13 485 znanj in spretnosti, pomembnih za trg dela ter izobraževanje in usposabljanje v EU.

 

Sorodne povezave:

Adobe Photoshop

Adobe InDesign

Štirje najboljši nasveti za iskalce zaposlitve za ustvarjanje brezhibne in profesionalne navzočnosti na spletu

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

Eures na Facebooku

Eures na Twitterju

Eures na LinkedInu

Teme
Namigi in nasvetiMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Arts, entertainment and recreationConstructionElectricity, gas, steam and air conditioning supplyHuman health and social work activitiesInformation and communicationReal estate activitiesWater supply, sewerage, waste management and remediation activities

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.