Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel31 januari 2022Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

De acht beste vakken waarvoor je geen bachelordiploma nodig hebt

Wil je graag een carrière uitbouwen, maar heb je niet zo’n zin om naar de universiteit te gaan? In tal van sectoren wordt in de eerste plaats niet langer naar je diploma gekeken, maar naar je praktische vaardigheden. Hieronder vind je onze top acht van carrièremogelijkheden waarvoor je geen dure studentenlening hoeft aan te gaan!

Top 8 vocational jobs that don’t require a bachelor’s degree
  1. Loodgieter

Een vak als loodgieterij kan veel geld in het laatje brengen; klanten zijn altijd wel op zoek naar een loodgieter. Loodgieters installeren en onderhouden installaties die een essentiële rol spelen in ons dagelijks leven. Een baan als loodgieter biedt dan ook veel zekerheid. Je zult misschien onvoorspelbare uren hebben en in het weekend moeten werken, maar daar staat tegenover dat je veel flexibiliteit geniet om te kiezen waar je wil werken en hoe je je in de loop van de werkdag verplaatst.

  1. Mondhygiënist

Elke tandarts heeft een hygiënist nodig! Je tanden zijn waarschijnlijk al vaker gecontroleerd door een hygiënist dan door de tandarts zelf. Hygiënisten staan in voor preventieve mondzorg: ze reinigen de tanden, maken röntgenfoto’s, controleren het gebit op ziekten en leren patiënten hoe ze hun mond gezond kunnen houden. Werken in een tandkliniek is een goede keuze als je op zoek bent naar fijne werktijden in een sector met een niet-aflatende behoefte aan zorg.

  1. Specialist IT-ondersteuning

In de meeste bedrijven over de hele wereld speelt IT intussen een cruciale rol. Dat betekent dat er grote vraag is naar IT-specialisten. Veel mensen gebruiken technologie dagelijks om hun werk uit te voeren, maar weten zich geen raad wanneer er iets misgaat met hun toestel. Technisch deskundigen bieden een breed scala aan diensten aan, van hulp bij hardwareproblemen tot netwerkondersteuning. Als je veel geduld hebt, goed met mensen overweg kunt en je thuis voelt in technologie, kan dit een uitstekende loopbaankeuze zijn.

  1. Elektricien

Ook naar elektriciens bestaat grote vraag. Zij zorgen voor de bedrading, de inspectie en het onderhoud van elektrische systemen in woningen en kantoren. Het is vaak mogelijk om het werk al doende te leren (met vergoeding). Een elektricien moet zich aan strikte normen en voorschriften houden om ervoor te zorgen dat systemen voor bijvoorbeeld verlichting en communicatie veilig gebruikt kunnen worden. Een leerwerktraject kan tot wel vijf jaar in beslag nemen, maar in die tijd krijg je wel alle vaardigheden onder de knie die je nodig hebt om een lange loopbaan uit te bouwen.

  1. Grafisch ontwerper

Heb je een creatieve inslag? Grafisch ontwerpers zijn kunstenaars die vaak brochures, magazines, verpakkingen en ander marketingmateriaal helpen uitwerken. Ze maken voor hun werk gewoonlijk gebruik van programma’s als Adobe Photoshop en Adobe InDesign, dus je zult ook handig moeten zijn met computersoftware.

  1. Politieagent

Wil je graag een zinvolle baan? Politieagenten werken in dienst van de gemeenschap door misdrijven te onderzoeken, te hulp te schieten in noodgevallen en ervoor te zorgen dat mensen zich aan de wet houden. Afhankelijk van waar je woont, doet de politie haar ronde te voet, met de auto of zelfs te paard. Als je liever niet de hele dag aan een bureau zit, kan deze baan de afwisseling bieden die je zoekt.

  1. Technicus civiele bouwkunde

Ingenieursbureaus en overheidsinstanties verlaten zich op civiele technici voor ondersteuning bij het ontwerpen van commerciële en residentiële projecten. In deze functie moet je kostenramingen opstellen, blauwdrukken raadplegen, de omstandigheden op verschillende soorten locaties beoordelen en ervoor zorgen dat elk project voldoet aan de vereiste ontwerpspecificaties en -codes.

  1. Vastgoedtaxateur

Als taxateur beoordeel je onroerend goed om in te schatten hoeveel het waard is. Vastgoedtaxateurs moeten objectief blijven bij het berekenen van de waarde van gebouwen en de grond waarop die zich bevinden. In deze baan heb je oog voor detail nodig, want de schattingen bevatten belangrijke informatie voor gebouwenbeheerders en investeerders.

Als je denkt dat een universitaire opleiding niets voor jou is, kan je dus misschien naar een van de bovenstaande functies informeren. Vergeet niet dat banen, salarissen en opleidingseisen van land tot land verschillen. Bekijk onze “Vier tips voor een nette en professionele online-aanwezigheid als werkzoekende” voor nog meer advies over het begin van een nieuwe loopbaan.

Neem een kijkje op de website van ESCO, de Europese classificatie van vaardigheden, competenties, kwalificaties en beroepen (beschikbaar in alle 27 officiële talen van de EU). De classificatie inventariseert en categoriseert 2 942 beroepen en 13 485 vaardigheden die relevant zijn voor de Europese arbeidsmarkt en de onderwijs- en opleidingssector.

 

Verwante links:

Adobe Photoshop

Adobe InDesign

Vier tips voor een nette en professionele online-aanwezigheid als werkzoekende

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Hints en tipsJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Arts, entertainment and recreationConstructionElectricity, gas, steam and air conditioning supplyHuman health and social work activitiesInformation and communicationReal estate activitiesWater supply, sewerage, waste management and remediation activities

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.