Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli31. tammikuuta 2022Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 3 min

Kahdeksan huippuammattia, joihin et tarvitse korkeakoulututkintoa

Kiinnostaako uran luominen, mutta epäröit opiskelemista yliopistossa? Tiesitkö, että käytännön taidoista on monilla toimialoilla tulossa tutkintoja tärkeämpiä? Tutustu kahdeksaan huippuammattiin, joita varten et tarvitse opintolainaa!

Top 8 vocational jobs that don’t require a bachelor’s degree
 1. Putkiasentaja

Ammattiosaamista edellyttävät tehtävät, kuten putkiasennustyöt, voivat olla erittäin kannattavia ja ilman huolta kysynnän vähenemisestä. Putkimiehet asentavat ja ylläpitävät monia jokapäiväisen elämän kannalta tärkeitä laitteita, minkä ansiosta työtilanne on turvattu. Työajat voivat olla ennakoimattomia, ja myös viikonlopputyöt ovat mahdollisia, mutta toisaalta työssä on joustoa sijainnin ja liikkumisen suhteen koko työpäivän ajan.

 1. Suuhygienisti

Jokainen hammaslääkäri tarvitsee suuhygienistin! Todennäköisesti olet tavannut hammastarkastuksessa suuhygienistin useammin kuin hammaslääkärin. Suuhygienistit osaavat ennaltaehkäisevän suunhoidon. He puhdistavat hampaat, ottavat röntgenkuvia, tarkistavat suun sairauksien varalta ja valistavat potilaita hyvästä suun terveydestä. Työajat ovat verrattomat, ja terveydenhuollon palvelujen kysyntä on vakaata. Hammaslääkärin vastaanotto voisikin olla varteenotettava vaihtoehto.

 1. IT-tuen asiantuntija

Koska tietotekniikasta on tullut välttämätöntä lähes kaikkien yritysten toiminnalle eri puolilla maailmaa, tietotekniikan asiantuntijoiden tarve on kasvanut. Vaikka teknologiaa käytetään työssä päivittäin, monikaan ei tiedä, mitä tehdä, kun laitteistossa jokin menee vikaan. Tekniset asiantuntijat auttavat kaikissa kysymyksissä laitteisto-ongelmista verkkotukeen. Jos olet kärsivällinen, tulet hyvin toimeen ihmisten kanssa ja hallitset tietotekniikan, tämä voi olla hieno uravaihtoehto.

 1. Sähköasentaja

Sähköasentajat ovat toinen ammattilaisten ryhmä, jolle on kysyntää. Työ käsittää sähköjärjestelmien kaapelointia, tarkastamista ja kunnossapitoa asuinrakennuksissa ja toimistoissa. Usein koulutus tapahtuu työn ohella, ja siitä maksetaan palkkaa. Sähköasentajien on noudatettava tiukkoja standardeja ja määräyksiä, joilla taataan esimerkiksi valaistus- ja viestintäjärjestelmien turvallisuus. Oppisopimuskoulutus voi kestää viisikin vuotta, mutta saaduille taidoille voi rakentaa pitkän uran.

 1. Graafinen suunnittelija

Oletko luova? Graafiset suunnittelijat ovat taiteilijoita, joiden työnä on usein esitteiden, aikakauslehtien, pakkausten ja muun markkinointimateriaalin suunnittelu. He käyttävät yleensä Adobe Photoshopin ja Adobe InDesignin kaltaisia ohjelmia, joten on hyvä tuntea myös tietokoneohjelmistoja.

 1. Poliisi

Haluatko tehdä jotakin, millä on merkitystä? Poliisit kannattelevat yhteiskuntaa tutkimalla rikoksia, reagoimalla hätätapauksiin ja varmistamalla, että lakeja noudatetaan. He partioivat jalan, autossa ja jopa ratsain, joskin tässä on eroja maiden välillä. Jos ei näe itseäsi istumassa pöydän takana aamusta iltaan, tämä työ voi tarjota haluamaasi vaihtelevuutta.

 1. Maa- ja vesirakennusteknikko

Insinööritoimistot ja valtion virastot tarvitsevat maa- ja vesirakennusteknikoiden tukea liike- ja asuinrakennushankkeiden suunnittelussa. Tehtäviin kuuluvat kustannusten arviointi, suunnitelmien tarkastelu, tilannearviot eri kohteista ja sen varmistaminen, että kukin hanke on suunnitelmien ja sääntöjen mukainen.

 1. Kiinteistöarvioija

Tehtävään kuuluu kiinteistöjen arvioiminen niiden arvon määrittämiseksi. Kiinteistöarvioijan on pysyttävä puolueettomana laskiessaan rakennusten ja niiden tonttimaan arvon. Ammatissa on kiinnitettävä huomiota yksityiskohtiin, koska arviot antavat tärkeää tietoa isännöitsijöille ja sijoittajille.

Jos et ole varma yliopiston sopivuudesta itsellesi, harkitse lisätietojen hankkimista jostakin näistä tehtävistä. Muista, että työ-, palkka- ja koulutusvaatimukset vaihtelevat maittain. Lisätietoa uuden uran aloittamisesta:
Neljä huippuvinkkiä työnhakijoille: näin huolehdit edustavasta ammatillisesta näkyvyydestä verkossa.

Tutustu eurooppalaiseen taito-, osaamis-, tutkinto- ja ammattiluokitukseen (ESCO), joka on käännetty kaikille EU:n 27 viralliselle kielelle. Siinä kuvataan, yksilöidään ja luokitellaan 2 942 ammattia ja 13 485 osaamisalaa, jotka ovat tärkeitä työmarkkinoiden ja koulutuksen kannalta EU:ssa.

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Adobe Photoshop

Adobe InDesign

Neljä huippuvinkkiä työnhakijoille: näin huolehdit edustavasta ammatillisesta näkyvyydestä verkossa

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
 • Vinkkejä
 • Nuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Sektori
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Real estate activities
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.