Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice7. oktober 2021Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Osem najpomembnejših vprašanj v zvezi s covidom-19, ki bi jih vsak iskalec zaposlitve moral zastaviti na zaposlitvenem razgovoru.

Način poslovanja številnih podjetij se je od začetka pandemije covida-19 močno spremenil, saj so morali uvesti raznolike varnostne ukrepe, delo na daljavo ali hibridno obliko dela. V nadaljevanju je navedenih osem pomembnih vprašanj v zvezi s covidom-19, ki jih bi morali zastaviti bodočemu delodajalcu na zaposlitvenem razgovoru.

Top 8 COVID-19 questions every jobseeker should ask at interviews
Unsplash

Razgovori za zaposlitev se pogosto zdijo kot zasliševanje kandidata. Da bi lahko obe strani ugotovili, ali sta primerni ena za drugo, bi moral biti zaposlitveni razgovor bolj podoben običajnemu pogovoru. Poleg tega lahko iskalec zaposlitve z zastavljanjem ustreznih vprašanj pokaže resnično zainteresiranost in usposobljenost, kar daje dober prvi vtis na razgovoru.

Upoštevajte, da ima kandidat običajno na koncu razgovora možnost zastaviti vprašanja, zato morate delodajalcu pustiti, da vodi razgovor. Dobro pravilo je, da pripravite med dvema in štirimi vprašanji. Bolj kot napredujete skozi razgovor, več vprašanj lahko postavite.

Kakšne prilagoditve je podjetje uvedlo zaradi krize?

Večina podjetij ni bila pripravljena na spremembe, ki jih je v svet dela prinesla pandemija. Vendar se je veliko delodajalcev hitro prilagodilo novim okoliščinam. Pomembno je ugotoviti, kako se je podjetje spopadlo s krizo, da dobite občutek, kako je pripravljeno na odzivanje na podobne okoliščine v prihodnosti ali na delo na daljavo.

Kako zagotavljate varnost zaposlenih, če pride do spora s potrošniki zaradi varnostnih predpisov?

Spori zaradi obraznih mask in drugih varnostnih predpisov so lahko precej pogosti na delovnih mestih, povezanih s strankami, kot so delavci v trgovinah in zaposleni v gostinstvu. Pomembno je, da ima delodajalec na voljo smernice za upravljanje in zmanjševanje obsega tovrstnih sporov.

Če zaposleni zboli za covidom-19, kakšna je politika podjetja, da zavaruje ostalo osebje?

Kljub varnostnim ukrepom in visoki precepljenosti je še vedno možno, da se zaposleni okuži s covidom-19. Dober delodajalec bo imel vzpostavljen protokol, ki bo zagotavljal varnost preostalega osebja, na primer z rednim testiranjem, politikami dela od doma itd.

Ali zagotavljate kakršno koli podporo, kadar mora zaposleni negovati bolnega družinskega člana?

Če imate družinskega člana, ki je ranljiv za virus, je to pomembno vprašanje, ki ga je treba zastaviti. Na žalost so lahko nekateri delodajalci manj razumevajoči kot drugi, ko gre za skrb za bolne družinske člane. Preverite, ali ima vaš delodajalec politiko za takšne okoliščine.

Kakšna je vaša politika glede dela od doma?

Na začetku pandemije so številna podjetja morala dovoliti delo od doma. Vendar se po vsej Evropi omejitve postopoma odpravljajo in številna podjetja lahko ponovno izberejo način dela, ki mu dajejo prednost. Če je za vas pomembno, vprašajte delodajalca, ali ima (oziroma bo v prihodnje uvedel) dolgoročno možnost prožnega dela ali dela na daljavo.

Kakšno podporo zagotavljate delavcem na daljavo?

Nekateri delodajalci ponujajo različne smernice o dobrem počutju, usposabljanje in opremo (npr. prenosne računalnike, namizne računalnike, spletne kamere), da bi svojim zaposlenim pomagali pri delu na daljavo. Delodajalca vsekakor vprašajte, kakšna podpora je na voljo zaposlenim, ki delajo od doma.

Kako je covid-19 vplival na delovno mesto?

Pomembno je ugotoviti, kako bi lahko pandemija ali podobne krize vplivale na delovno mesto, za katerega se potegujete. Vprašajte delodajalca, ali so se glavne naloge, vezane na vaše delovno mesto, med pandemijo spremenile in kako. Tako boste dobili predstavo o tem, kaj lahko pričakujete v prihodnosti.

Ali menite, da je to delovno mesto dolgoročno varno?

To je neposredno povezano s prejšnjim vprašanjem. V teh negotovih časih je varnost zaposlitve zelo pomembna za vsakega iskalca zaposlitve. Pozanimajte se, na podlagi česa delodajalec meni, da je to delovno mesto dolgoročno varno. Če je vaše delovno mesto dovolj prožno in delodajalec navede, da se je pripravljen prilagoditi skrajnim okoliščinam, bi moralo biti zadostno zagotovilo, da ste lahko brez skrbi.

Spletni razgovor za zaposlitev je lahko zastrašujoč. Zato smo pripravili nekaj nasvetov, kako navdušiti bodočega delodajalca in se predstaviti v najboljši možni „virtualni“ luči.
 

Sorodne povezave:

Kako blesteti na spletnem razgovoru za službo?
 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Trendi zaposlovanjaMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.