Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak7. listopada 2021.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Osam najvažnijih pitanja o bolesti COVID-19 koje bi svi kandidati trebali postaviti na razgovoru za posao

Od početka pandemije bolesti COVID-19 mnoga su poduzeća promijenila svoj način rada, uvela različite zaštitne mjere ili rad na daljinu / hibridni rad. U nastavku navodimo osam važnih pitanja o bolesti COVID-19 koja biste na razgovoru za posao trebali postaviti svojem budućem poslodavcu.

Top 8 COVID-19 questions every jobseeker should ask at interviews
Unsplash

Na razgovoru za posao kandidati se često osjećaju kao na saslušanju. Međutim, kako bi obje strane mogle ocijeniti odgovaraju li si međusobno, razgovori za posao trebaju biti što sličniji običnom razgovoru. Usto, kandidati koji postavljaju relevantna pitanja izgledaju istinski zainteresirani za posao i stručni, što ostavlja dobar prvi dojam na voditelja razgovora.

Imajte na umu da se kandidatima obično daje prilika za postavljanje pitanja na kraju razgovora, pa biste poslodavcu trebali dopustiti da usmjerava razgovor. Bilo bi dobro pripremiti dva do četiri pitanja. Kako napredujete u postupku razgovora za posao, moći ćete postavljati više pitanja.

Koje je pouke poduzeće izvuklo iz krize?

Većina poduzeća nije bila spremna na promjene koje je pandemija prouzročila u svijetu rada. Međutim, mnogi su se poslodavci brzo prilagodili novim okolnostima. Važno je saznati koje je pouke poduzeće iz toga izvuklo kako biste mogli procijeniti koliko su spremni reagirati na slične krizne situacije u budućnosti ili prihvatiti rad na daljinu.

Kako štitite zaposlenike u svađama s klijentima zbog zaštitnih mjera?

Svađe zbog obveznog nošenja maski ili drugih zaštitnih mjera mogu biti dosta česte na radnim mjestima u kojima postoji izravan kontakt s klijentima, kao što su trgovci ili konobari. Važno je da poslodavac ima smjernice za rješavanje i smirivanje takvih situacija.

Ako radnik dobije COVID-19, koje mjere poduzeće poduzima za zaštitu ostalog osoblja?

Unatoč svim mjerama predostrožnosti i visokim stopama procijepljenosti, još uvijek postoji mogućnost da se radnici zaraze bolešću COVID-19. Savjesni poslodavci imaju protokole kojima se osigurava zaštita ostalog osoblja primjenom mjera kao što su redovito testiranje, rad od kuće i slično.

Pružate li pomoć radnicima koji se moraju brinuti o bolesnom članu obitelji?

Važno je postaviti to pitanje ako netko u vašoj obitelji pripada skupini ranjivih osoba. Nažalost, neki poslodavci ne pokazuju dovoljno razumijevanja za situacije kad se moramo brinuti o bolesnom članu obitelji. Saznajte ima li vaš poslodavac rješenje za takav scenarij.

Kakva je vaša politika o radu od kuće?

Na početku pandemije mnoga su poduzeća bila prisiljena na to da njihovi zaposlenici rade od kuće. Međutim, širom Europe ograničenja se postupno ukidaju, pa brojna poduzeća sad mogu odabrati način rada koji im najbolje odgovara. Ako vam je to važno, pitajte poslodavca ima li (ili planira li uvesti) dugoročnu mogućnost fleksibilnog rada ili rada na daljinu.

Kakvu potporu pružate radnicima na daljinu?

Neki poslodavci svojim radnicima nude različite pakete za bolju kvalitetu života, mogućnosti osposobljavanja i dodatnu opremu (npr. prijenosna ili stolna računala, mrežne kamere) kako bi im olakšali rad na daljinu. Svakako pitajte poslodavca kakva je podrška dostupna osobama koje rade od kuće.

Kako je bolest COVID-19 utjecala na radno mjesto?

Važno je znati kako bi pandemija ili slična krizna situacija mogla utjecati na vaše buduće radno mjesto. Pitajte poslodavca je li se tijekom pandemije promijenio opis posla na vašem radnom mjestu i na koji način. Tako ćete dobiti predodžbu o tome što možete očekivati u budućnosti.

Smatrate li ovo mjesto dugoročno sigurnim?

To je pitanje izravno povezano s prethodnim. U ovim nesigurnim vremenima svim je tražiteljima posla vrlo važna sigurnost radnog mjesta. Pitajte poslodavca smatra li vaše radno mjesto dugoročno sigurnim. Ako vaše radno mjesto dopušta određenu fleksibilnost, a poslodavac pokaže spremnost za prilagodbe u ekstremnim okolnostima, ne bi smjelo biti problema.

Razgovor za posao putem interneta može kod kandidata izazivati strah. Stoga smo pripremili nekoliko savjeta s pomoću kojih ćete impresionirati svojeg budućeg poslodavca i predstaviti se u najboljem „virtualnom” svjetlu.

 

Korisne poveznice:

Kako se istaknuti u razgovoru za posao na internetu

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Trendovi zapošljavanjaMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.