Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2021. június 1.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

A 7 leghasznosabb tanács az irodába való visszatéréssel kapcsolatos szorongás csökkentésére

Ahogy egyre többen megkapják a Covid19-vakcinájukat, a vállalatok Európa-szerte készülődnek irodáik újbóli megnyitására. Ugyanakkor sok munkavállalót szorongással tölt el az irodába való visszatérés. Az EURES-nél készültünk néhány tippel, amely segíthet ebben a helyzetben.

Top 7 tips to reduce your back-to-office anxiety
Unsplash

Teljesen természetes, ha szorongást érez az irodába való visszatérés kapcsán. Akár arról van szó, hogy aggódik a saját vagy a háztartásában élő valamely más személy egészsége miatt, vagy retteg a hosszú ingázástól, vagy egyszerűen csak hozzászokott ahhoz, hogy otthonról dolgozik, az irodába való visszatéréssel kapcsolatos szorongást nem szabad félvállról venni. Mentális egészségéről ugyanolyan fontos gondoskodnia, mint a fizikai egészségéről. Ha tehát nyugtalan a munkába való visszatérés miatt, készültünk néhány tippel a zökkenőmentes átmenet elősegítése érdekében.

Ne nyomja el az érzelmeit!

Néha, amikor szorongunk a munka miatt, zavarba jövünk, mert azt gondoljuk, hogy csak mi érzünk így. Fontos, hogy ne nyomja el szorongását, hanem nézzen szembe vele, és próbálja azonosítani annak forrását. Ez nem azt jelenti, hogy a negatív érzelmeire kell koncentrálnia. A félelmekkel való szembenézés és a félelmek megértése az első lépés a leküzdésükben.

Készüljön fel az új munkakörülményekre!

Lehet, hogy a dolgok visszatérnek a normális kerékvágásba, ez azonban nem azt jelenti, hogy a munkahelyi környezet ugyanolyan lesz, mint a világjárvány előtt. Előfordulhat, hogy változásokat vezetnek be a munkavállalók biztonsága érdekében, például a közösségi távolságtartásra vonatkozó szabályokat vagy a kötelező maszkviselést. Eltelhet néhány nap vagy hét, mire hozzászokik az új környezetben való munkavégzéshez, és emiatt előfordulhat, hogy a szokásosnál fáradtabb lesz a munkanap végére.

Törekedjen a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtésére!

Az otthonról való munkavégzésnek lehetnek hátrányai, ugyanakkor sokan arról számolnak be, hogy számukra jelentős mértékben javította a munka és a magánélet közötti egyensúlyt és a jóllétüket. Ne hagyja, hogy az irodába való visszatérés kizökkentse a napi rutinjából! Például, ha megszokta, hogy ebédidőben sétál egyet, tartsa magát ehhez az „új” munkahelyen is, és amikor csak lehet, próbálja meg időben befejezni a munkát.

Azonosítsa a stressz jeleit!

A stressznek fizikai megjelenési formái vannak, ilyen például az összeszorított állkapocs, a merev vállak és hát, vagy a mellkasi légzés. Ha stresszesnek érzi magát az irodában, szánjon egy percet arra, hogy megvizsgálja ezeket a jeleket, vegyen néhány mélyebb lélegzetet, és lazítsa el vagy nyújtsa ki az adott testrészét.

Terjessze a pozitivitást!

Törekedjen arra, hogy a kollégái számára a pozitivitás forrása legyen! Ez először nehéznek tűnhet, de hamar rá fog ébredni arra, hogy ez ugyanolyan jó hatással van rájuk, mint Önre. Ez a megközelítés segíti Önt abban, hogy az irodába való visszatérés pozitív aspektusaira összpontosítson, és ne a negatív szempontokra figyeljen.

Fedezze fel a rugalmas munkavégzés lehetőségeit!

Derítse ki, hogy a munkahelye milyen politikát folytat a rugalmas munkavégzéssel kapcsolatban. Lehetséges, hogy meg tud állapodni a munkáltatójával egy hibrid megközelítésben, amikor egy héten csak néhány napot dolgozik az irodában. Tárgyalhat arról is, hogy a reggeli/esti forgalom elkerülése érdekében eltolja a munkaóráit.

Bátran kérjen segítséget!

Ha eluralkodik Önön a szorongás, és segítségre van szüksége, kérdezze meg a HR-osztályt, hogy van-e a mentális egészséggel/jólléttel foglalkozó bármilyen olyan program, amelyen részt vehetne. Emellett a lehető leghamarabb keresse fel orvosát, vagy más egészségügyi szakembert, aki segíthet Önnek.

A COVID19-világjárvány sokféleképpen megváltoztatta életünket, különösen a munka világát illetően. Az egészségügyi válság hatással van a munkarendre, az eszközökre, a környezetre és a prioritásokra. Olvassa el cikkünket, hogy megtudja, hogyan változhat a munkavégzés 2021-ben.

 

Kapcsolódó linkek:

Hogyan érintheti a világjárvány a munka világát 2021-ben?

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

 

Témák
Üzlet / VállalkozásIfjúság
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.