Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο13 Δεκεμβρίου 2021Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Τα 7 μεγαλύτερα οφέλη της διαμονής και εργασίας στο εξωτερικό

Για πολλούς ανθρώπους τα πλεονεκτήματα της εργασίας στο εξωτερικό συνδέονται αποκλειστικά με την αύξηση των μισθών ή τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Ωστόσο, η απόκτηση διεθνούς εμπειρίας μπορεί να είναι πολύ πιο επωφελής από όσο νομίζουν πολλοί.

Top 7 benefits of living and working abroad
Unsplash

Βελτίωση της αυτοεκτίμησης

Το ξεκίνημα μιας νέας ζωής στο εξωτερικό έχει τις δικές του δυσκολίες − από την εύρεση στέγης μέχρι τη διευθέτηση διαφόρων διοικητικών υποθέσεων, την εκμάθηση του τρόπου πληρωμής των λογαριασμών και την κυκλοφορία με χρήση των τοπικών μέσων μεταφοράς. Ωστόσο το αίσθημα ικανοποίησης που αποκτά κανείς μόλις βρει την άκρη με όλα αυτά τα ζητήματα είναι τεράστιο. Μόλις κάποιος καταλάβει ότι μπορεί να τα καταφέρει σε ένα εντελώς άγνωστο περιβάλλον, αποκτά την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για την αντιμετώπιση άλλων δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν στη ζωή του. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά για κάποιους οι οποίοι δεν έχουν ζήσει μόνοι τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Νέες δεξιότητες ζωής

Συχνά όταν κάποιος μετακομίζει στο εξωτερικό «αποσυνδέεται» από το ατομικό του σύστημα υποστήριξης. Αυτές τις στιγμές μπορεί κανείς να ανακαλύψει διάφορα κενά γνώσεων και δεξιοτήτων, τα οποία δεν γνώριζε ότι έχει. Για παράδειγμα, μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι δεν ξέρει πώς να μαγειρέψει το αγαπημένο του φαγητό ούτε με ποιον τρόπο μπορεί να παρακολουθεί τα μηνιαία του έξοδα. Η διαμονή στο εξωτερικό μας αναγκάζει να μαθαίνουμε νέες δεξιότητες, γεγονός το οποίο μας βοηθά να γινόμαστε περισσότερο ανεξάρτητοι.

Νέα αντίληψη για τη ζωή

Ανεξάρτητα από το πόσο μικρή ή μεγάλη είναι η πόλη από την οποία κατάγεστε, η μετεγκατάσταση στο εξωτερικό θα σας κάνει να αποκτήσετε μια ανεκτίμητη νέα αντίληψη για τη ζωή. Παρατηρώντας τη νοοτροπία και την προσέγγιση άλλων πολιτισμών στη ζωή, μπορείτε να διευρύνετε και να εμπλουτίσετε την θεώρησή σας για τον κόσμο και να εδραιώσετε τις ατομικές σας αξίες. Αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο εάν δεν έχετε ζήσει ποτέ εκτός της τοπικής σας κοινότητας.

Βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας

Μετεγκατάσταση στο εξωτερικό σημαίνει για κάποιον ότι πρέπει να δημιουργήσει νέους κοινωνικούς και επαγγελματικούς κύκλους. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, ιδίως εάν κάποιος είναι από τη φύση του συνεσταλμένος ή εάν δεν μιλά πολύ καλά την τοπική γλώσσα. Ωστόσο είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες, οι οποίες –εκτός από το ότι είναι σημαντικές για την καθημερινή σας ζωή– εκτιμώνται εξίσου και από τους εργοδότες.

Βελτίωση των δεξιοτήτων ξένων γλωσσών

Ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθημάτων ξένων γλωσσών τα οποία μπορεί κάποιος να παρακολουθεί και από το πόσο έχει εξασκηθεί στη χρήση εφαρμογών εκμάθησης γλωσσών, τις οποίες μπορεί να έχει στο τηλέφωνό του, ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσει κάποιος τις γλωσσικές του δεξιότητες είναι η διαμονή στη χώρα στην οποία ομιλείται η γλώσσα την οποία μαθαίνει. Η γλωσσική «εμβάθυνση» είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να ενισχύσετε τις ατομικές σας δεξιότητες προφορικής κατανόησης και ομιλίας.

Πλεονέκτημα έναντι άλλων ατόμων τα οποία αναζητούν εργασία

Η διεθνής εργασιακή εμπειρία δεν θα σταματήσει ποτέ να αποτελεί απαραίτητο στοιχείο του βιογραφικού σημειώματος. Δείχνει ότι διαθέτετε προσαρμοστικότητα, κίνητρο και αποφασιστικότητα — τρεις δεξιότητες τις οποίες εκτιμούν ιδιαίτερα οι εργοδότες και οι υπεύθυνοι προσλήψεων. Επιπλέον, η απόκτηση διεθνούς εμπειρίας σας προσφέρει ένα άμεσο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους υποψηφίους οι οποίοι δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο εξωτερικό.

Επέκταση του επαγγελματικού σας δικτύου

Η εργασία στο εξωτερικό αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την επέκταση του επαγγελματικού σας δικτύου. Η δύναμη ενός καλά ανεπτυγμένου επαγγελματικού δικτύου δεν θα πρέπει να υποτιμάται. Αντί να δημοσιεύονται, πολλές θέσεις εργασίας καλύπτονται μέσω των συστάσεων και της επαγγελματικής δικτύωσης. Φροντίστε λοιπόν να επικοινωνείτε με τους νέους σας συναδέλφους και να δημιουργείτε μεταξύ σας καλές επαγγελματικές σχέσεις. Ποτέ δεν ξέρετε πώς μπορείτε να βρείτε την επόμενη προσφορά εργασίας.

Ήταν πάντα το όνειρό σας να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση; Αν και σε πολλούς από εμάς αρέσει η ιδέα του να είμαστε το «αφεντικό» του εαυτού μας, μπορεί να είναι δύσκολο να βρούμε τη σωστή επιχειρηματική ιδέα. Διαβάστε στη συνέχεια τις σημαντικότερες συμβουλές μας που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε την ιδέα που σας ταιριάζει.

Σε συνεργασία με το EURES, την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Έξι συμβουλές για να αναπτύξετε την επιχειρηματική ιδέα που σας ταιριάζει

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε συμβούλους EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.