Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο29 Οκτωβρίου 2021Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Οι 6 σημαντικότερες συμβουλές για μια αποτελεσματική ηλεκτρονική δικτύωση

Αν και ζούμε στην ψηφιακή εποχή, πολλές θέσεις εργασίας εξακολουθούν να μην δημοσιεύονται στο ευρύ κοινό. Αντιθέτως, οι προσλήψεις πραγματοποιούνται μέσω γνωριμιών και επαγγελματικής δικτύωσης. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές σχετικά με το πώς μπορείτε να δικτυωθείτε ηλεκτρονικά με αποτελεσματικό τρόπο.

Top 6 tips for effective online networking
EURES

Βελτιώστε την παρουσία σας στο διαδίκτυο

Προτού ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι επικαιροποιήσατε το προφίλ σας στις πλατφόρμες δικτύωσης που χρησιμοποιείτε. Αναρτήστε μια φωτογραφία του επαγγελματικού σας προφίλ, επιλέξτε έναν εντυπωσιακό τίτλο, αναφέρετε τα καθήκοντά σας και περιγράψτε τα περιληπτικά, απαριθμήστε τα σχετικά επιτεύγματα, την εμπειρία και τις δεξιότητές σας. Όταν δημιουργείτε το προφίλ σας, προσπαθήστε να το δείτε μέσα από τα μάτια του πιθανού εργοδότη σας. Ένα μακροσκελές προφίλ δεν σημαίνει πάντα ότι είναι ένα καλό προφίλ. Παραθέστε τις πληροφορίες σας σύντομα και περιεκτικά. Ένα καλά μελετημένο προφίλ μπορεί να είναι ισχυρότερο από ό,τι νομίζετε.

Επιπλέον, μην παραλείψετε να επιμεληθείτε και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι πιθανοί εργοδότες και οι υπεύθυνοι προσλήψεων συχνά αναζητούν υποψηφίους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επομένως θα ήταν σκόπιμο να διαγράψετε τυχόν αντιφατικές αναρτήσεις και να ελέγξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου. Αναζητήστε το όνομά σας στο διαδίκτυο για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε παραλείψει κάτι.

Δημιουργία ενός ισορροπημένου δικτύου

Ένα από τα θετικά στοιχεία της δικτύωσης είναι ότι μπορεί να δώσει μια νέα προοπτική στη σταδιοδρομία σας. Όταν δημιουργείτε το δίκτυό σας, βεβαιωθείτε ότι προσθέτετε σε αυτό και άτομα εκτός του επαγγελματικού τομέα σας. Ο τομέας στον οποίο εργάζεστε πιθανώς να συνδέεται και με άλλους κλάδους δραστηριότητας. Σκεφτείτε ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί και εντοπίστε τους ανάλογους ανθρώπους από αυτούς τους κλάδους. Ποτέ δεν ξέρετε από πού μπορεί να προέρχεται κάποιος που θα δώσει συστάσεις για σας.

Εξατομίκευση των μηνυμάτων σας

Ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα δικτύωσης που κάνουν οι επαγγελματίες είναι η αποστολή απρόσωπων μηνυμάτων. Όσο πιο γενικό είναι το μήνυμά σας, τόσο πιθανότερο είναι το πρόσωπο με το οποίο επικοινωνείτε να το θεωρήσει ανεπιθύμητο και να το αγνοήσει. Προτού προσθέσετε κάποιον στο δίκτυό σας, εξερευνήστε το προφίλ του και δείτε τι κοινά σημεία έχετε. Δεν πρέπει απαραιτήτως να έχετε ίδια επαγγελματική πείρα - μπορεί να υποστηρίζετε παρεμφερείς κοινωνικούς σκοπούς ή να έχετε κοινές σπουδές. Φροντίστε να ξεκινήσετε το μήνυμά σας με τους λόγους για τους οποίους επικοινωνείτε με το εν λόγω πρόσωπο και γιατί το επιλέξατε.

Δραστηριοποιηθείτε

Η συμμετοχή σε επαγγελματικό δίκτυο δεν αρκεί για να σας προσέξει κάποιος. Πρέπει να ξεχωρίσετε κάνοντας συχνές αναρτήσεις, ανταλλάσσοντας σχετικό περιεχόμενο και συμμετέχοντας ενεργά σε άλλες αναρτήσεις. Δείξτε στο δίκτυο ότι έχετε έντονο ενδιαφέρον για το πεδίο στο οποίο δραστηριοποιείστε.

Να διαθέτετε γνώσεις

Μην ξεχνάτε ότι η ποσότητα δεν σημαίνει ποιότητα. Βεβαιωθείτε ότι οι αναρτήσεις σας έχουν ουσία και οι παρεμβάσεις σας εξυπηρετούν κάποιο σκοπό. Εάν όσοι σας διαβάζουν αντιληφθούν ότι απλώς αναρτάτε περιεχόμενο μόνο για να φαίνεστε, θα σταματήσουν να δίνουν προσοχή στη δραστηριότητά σας στο δίκτυο.

Ζητήστε βοήθεια

Η δικτύωση είναι μια αμοιβαία σχέση, πρέπει επομένως να αναζητείτε καλές συστάσεις. Εάν βοηθήσετε κάποιον να βρει εργασία, μπορεί στο μέλλον να μπορέσει να σας ανταποδώσει αυτή τη χάρη.

Ελπίζουμε ότι οι συμβουλές αυτές θα ενισχύσουν τις δεξιότητες της δικτύωσής σας στο διαδίκτυο. Με την χαλάρωση των περιορισμών λόγω της νόσου COVID-19, οι εκδηλώσεις δικτύωσης με φυσική παρουσία αρχίζουν να ανακάμπτουν. Μην παραλείψετε επίσης να συμβουλευτείτε τον απόλυτο οδηγό δικτύωσης πρόσωπο με πρόσωπο.

Σε συνεργασία με το EURES, την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Ο απόλυτος οδηγός δικτύωσης

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Επιχειρήσεις /ΕπιχειρηματικότηταΤάσεις προσλήψεωνΜέσα κοινωνικής δικτύωσηςΝεολαία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.