Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия29 Oктомври 2021 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Най-важните 6 съвета за изграждане на ефективна мрежа от контакти онлайн

Въпреки че живеем в цифровата ера, много свободни работни места все пак не се обявяват публично. Те се запълват с препоръки и чрез професионалните мрежи. В тази статия ще споделим няколко съвета за това как ефективно да се възползвате от мрежите.

Top 6 tips for effective online networking
EURES

Подобрете присъствието си онлайн

Преди да започнете, актуализирайте профила си в използваните от вас мрежови платформи. Качете подходяща снимка, напишете интересно заглавие, длъжностна характеристика и резюме, като изброите важните си постижения, опит и умения. Когато създавате своя профил, опитайте се да го погледнете през очите на потенциален работодател. Пространният профил невинаги е добро решение. Информацията трябва да е представена кратко и стегнато. Добре обмисленият профил може да има по-силно въздействие, отколкото смятате, че е възможно.

Освен това не забравяйте да прегледате другите си канали в социалните мрежи. Потенциалните работодатели и служители по набиране на персонал често проверяват профилите на кандидатите в социалните мрежи, така че може би е разумно да изтриете всякакви противоречиви постове и да проверите настройките за поверителност. Пуснете в интернет търсене с името си, за да се уверите, че не сте пропуснали нещо.

Създайте балансирана мрежа

Един от най-големите плюсове от изграждането на мрежа е, че можете да погледнете на професионалното си развитие по друг начин. Когато създавате мрежа, старайте се да добавяте и хора извън вашия сектор. Областта, в която работите, вероятно има допирни точки с други икономически дейности. Помислете кои са те и намерете подходящи хора от тези области. Никога не знаете кой може да ви препоръча.

Персонализирайте съобщенията си

Ако вече ползвате мрежа от контакти, една от най-големите грешки е безличната форма при изпращането на съобщения. Колкото по-общо е съобщението ви, толкова по-вероятно е лицето, към което се обръщате, да го помисли за спам и да не му обърне внимание. Преди да добавите някого в мрежата си, разгледайте профила му и преценете какво е общото между вас. Не е необходимо това да е обезателно професионалният опит — може да подкрепяте сходни социални каузи или да имате общи образователни интереси. Започнете съобщението с това защо се свързвате с въпросното лице и какво ви е накарало да го потърсите.

Бъдете активни

Присъединяването към професионална мрежа не е достатъчно, за да ви забележат. Ще се откроите, ако активно публикувате и споделяте съдържание и ако пускате постове. Покажете в мрежата, че дълбоко се вълнувате от областта, в която работите.

Показвайте знания

Не забравяйте, че количеството не означава качество. Уверете се, че постовете ви са смислени и имате набелязана цел. Ако хората решат, че публикувате съдържание самоцелно, ще престанат да обръщат внимание на дейността ви в мрежата.

Помагайте на други

Изграждането на мрежа от контакти е реципрочна дейност, което означава, че активно трябва да давате добри препоръки. Ако помогнете на някого да намери работа, той може да ви върне услугата в бъдеще.

Надяваме се, че тези съвети ще повишат уменията ви за изграждане на мрежа от контакти онлайн. С облекчаването на ограниченията поради пандемията от COVID-19, отново започват да се организират физически прояви за изграждане на мрежи. Прегледайте също нашата статия „Основно ръководство за изграждане на мрежа от контакти“ чрез лични срещи.

В партньорство с европейския портал за професионална мобилност EURES.

 

Връзки по темата:

Основно ръководство за изграждане на мрежа от контакти

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Бизнес /ПредприемачествоТенденции при набиране на персоналСоциална медияМладост
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.