Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice11. september 2020Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Nasveti za ohranitev privlačnosti na trgu dela po pandemiji

Medtem ko podjetja po koncu omejitev zaradi pandemije covida-19 počasi znova začenjajo poslovati, se številni iskalci zaposlitve in delavci sprašujejo, kako si v teh negotovih časih zagotoviti možnosti za zaposlitev. Na portalu EURES smo pripravili nekaj nasvetov, s pomočjo katerih boste ohranili privlačnost na trgu dela in poklicno pot zaščitili pred prihodnjimi krizami.

Tips to stay relevant in the job market after the pandemic
Shutterstock

Ocenite in obogatite svoja znanja in spretnosti

Če imate trenutno zaradi dela na daljavo več prostega časa, ga izkoristite za osvojitev novih znanj in spretnosti ali izboljšanje obstoječih. Verjetno ste nova znanja in spretnosti že pridobili, da ste lahko nadaljevali delo od doma, zato v miru razmislite, katera so to (na primer upravljanje s časom, prilagodljivost ali morda uporaba novega digitalnega orodja).

Če ste zaradi pandemije covida-19 izgubili službo, je zdaj pravi čas, da izpopolnite znanja in spretnosti in si povečate možnosti za zaposlitev. Številne priložnosti za obogatitev življenjepisa boste našli na spletu, morda pa boste navdih našli v našem članku Lestvica šestih najboljših platform za učenje prek spleta.

Načrtujte vnaprej

V teh negotovih časih je načrtovanje za vnaprej lahko težavno. Lahko pa oblikujete nekaj osebnih scenarijev in poskušate ugotoviti, kako se bodo stvari odvijale, podobno kot podjetja določijo poslovno strategijo. Ključno je, da razmislite, kje bo obstajalo povpraševanje po delu in kako to najbolje izkoristiti. Raziskati velja tisto vrsto dela, za katero se zdi, da je zanesljiva v več različnih scenarijih.

Ne bojte se kratko- in srednjeročnih pogodb

Z okrevanjem po pandemiji in prilagajanjem novemu poslovnemu okolju bodo podjetja verjetno najela več pogodbenih izvajalcev kot stalnih delavcev. To je razumljivo, saj podjetjem omogoča, da ugotovijo, kako se bodo stvari spreminjale in kakšne bodo njihove končne potrebe.

Pogodbeno sodelovanje s podjetjem ima številne prednosti – omogoča vam pridobivanje novih stikov, krepitev mreže in nabiranje izkušenj brez vrzeli v življenjepisu. Prav tako obstaja možnost, da se takšno sodelovanje spremeni v stalno zaposlitev.

Preusmerite ali preobrazite se

Če je vaša poklicna pot med pandemijo utrpela trajno škodo, se boste morali preobraziti ali preusmeriti na drugo področje dela. Preobrazba pomeni nov začetek – bodisi se priučite znanj in spretnosti za novo zaposlitev ali pa opravljate delovno prakso in pridobite izkušnje na novem področju. S preusmeritvijo pa odkrijete način za uporabo obstoječih veščin, izkušenj in znanj na drugem področju. Preobrazba in preusmeritev lahko pomenita, da boste morda morali sprejeti slabše plačano delo, vendar lahko s pravo miselnostjo poskrbite, da bo vaša poklicna pot spet hitro napredovala.

Bodite pripravljeni na delo na daljavo

Pozitivna posledica pandemije je, da so podjetja ugotovila, da lahko ljudje učinkovito delajo od doma. Delo na daljavo vam omogoča, da se prijavite za delo zunaj svoje regije ali celo države. Oglejte si priložnosti za zaposlitev, ki nudijo delo na daljavo. Tudi če v oglasu za delo ni navedeno, da podjetje omogoča delo od doma, vseeno vprašajte za to možnost. Ničesar ne morete izgubiti.

Vas zanimajo znanja in spretnosti prihodnosti? Preberite naš članek Osem znanj in spretnosti, ki so ključ do uspeha v svetu po pandemiji covida-19.

 

Sorodne povezave:

Lestvica šestih najboljših platform za učenje prek spleta

Osem znanj in spretnosti, ki so ključ do uspeha v svetu po pandemiji covida-19

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Poslovanje/podjetništvoNamigi in nasvetiNovice s trga dela/novice mobilnostiTrendi zaposlovanjaMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.