Skip to main content
EURES
News article11 september 2020European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

Tips for å holde seg relevant i arbeidsmarkedet etter pandemien

Når bedrifter sakte åpnes opp igjen etter covid-19-nedgangen, lurer mange arbeidssøkere og arbeidere på hvordan de kan fortsette å være ansatt i disse usikre tider. Hos EURES har vi utarbeidet noen tips som bidrar til å holde deg relevant i arbeidsmarkedet og beskytte karrieren mot fremtidige kriser.

Tips to stay relevant in the job market after the pandemic
Shutterstock

Evaluer og utvid ferdighetene dine

Hvis du for tiden har mer fritid tilgjengelig fordi du jobber eksternt, kan du bruke den til å tilegne deg nye ferdigheter eller forbedre de du har. I mellomtiden har du sannsynligvis fått nye ferdigheter ved å fortsette å gjøre jobben hjemmefra, så bruk et øyeblikk på å reflektere over hva de er (for eksempel tidsstyring, fleksibilitet eller å kanskje bruke et nytt digitalt verktøy).

I tilfelle du har mistet jobben din som et resultat av covid-19, er dette det perfekte tidspunktet for å se på ferdighetene dine og øke arbeidsevnen. Det er mange muligheter på nett til å forbedre CV-en. Du kan hente inspirasjon fra vår artikkel Topp 6 gratis plattformer for nettbaserte kurs.

Planlegg for fremtiden

I disse usikre tider kan planlegging for fremtiden være vanskelig. Men du kan gjøre litt personlig scenarioplanlegging for å gjette hvordan ting kan utvikle seg, på samme måte som selskaper angir sin forretningsstrategi. Nøkkelen er å tenke på hvor etterspørsel etter arbeid vil eksistere og hvordan man best kan dra nytte av det. Den typen arbeid som virker stabil på tvers av flere forskjellige scenarier, er verdt å utforske.

Ikke vær redd for kortsiktige kontrakter og mellomtidskontrakter

Etter hvert som selskaper kommer seg etter pandemien og tilpasser seg det nye forretningsmiljøet, vil de sannsynligvis ansette flere vikarer/konsulenter enn fast ansatte. Dette er forståelig, da det gjør det mulig for bedrifter å finne ut hvordan ting vil endre seg og hva deres endelige behov vil være.

Å jobbe på en kontrakt med et selskap har mange fordeler – det lar deg knytte nye kontakter, bygge ditt nettverk og få erfaring, samtidig som det ikke blir noen hull i CV-en din. La oss i tillegg ikke glemme muligheten for å bli fast ansatt.

Gjør helomvending eller finn opp deg selv på nytt

Hvis karrieren din ble permanent skadet under pandemien, må du finne opp deg selv på nytt eller gå over til en annen type arbeid. Ved å finne opp deg selv på nytt, begynner du på nytt – enten det er å lære seg en ferdighet til en ny jobb, eller være praktikant for å få erfaring i en ny sfære. Ved å alternativt gjøre helomvending finner du en måte å bruke dine eksisterende ferdigheter, erfaringer og kunnskap på et annet felt. Å gjenoppfinne seg selv og gjøre helomvending kan bety at du kanskje må ta en dårligere betalt jobb, men med riktig tankegang kan du raskt få fart på karrieren din igjen.

Vær klar til å jobbe eksternt

En positiv konsekvens av pandemien er at selskaper har erkjent at folk kan jobbe effektivt hjemmefra. Telearbeid lar deg søke på jobber utenfor din region eller til og med utenfor ditt land. Vurder jobbmuligheter som tilbyr eksternt arbeid. Selv om en stillingsannonse ikke sier at virksomheten er åpent for å jobbe hjemmefra, kan du spørre likevel. Du har ingenting å tape.

Er du nysgjerrig på hva fremtidens ferdigheter er? Sjekk ut artikkelen vår 8 ferdigheter som er avgjørende for å kunne overleve i en verden etter COVID-19.

 

Relevante lenker:

De 6 beste plattformene for nettbaserte kurs

8 ferdigheter som er avgjørende for å kunne overleve i en verden etter COVID-19

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Drop’pin@EURES

Finn EURES-rådgivere

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-land

EURES' jobbdatabase

EURES' tjenester for arbeidsgivere

EURES' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
Business /EntreprenørskapRåd og tipsArbeidsmarkedsnyheter/mobilitetsnyheterRekrutteringstrenderUngdom
Relaterte seksjon(er)
Leve- og arbeidsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.