Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2020. szeptember 11.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Tippek ahhoz, hogy a világjárvány után is megállja a helyét a munkaerőpiacon

A Covid19 miatti korlátozó intézkedések lazítását követően lassan megnyílnak a vállalkozások, és sok álláskereső és munkavállaló gondolkodik el azon, hogyan maradhat foglalkoztatható ezekben a bizonytalan időkben. Az EURES-nél kidolgoztunk néhány tippet, amelyek segítségével Ön továbbra is helyt tud állni a munkaerőpiacon és meg tudja védeni karrierjét a jövőbeli válságoktól.

Tips to stay relevant in the job market after the pandemic
Shutterstock

Mérje fel és bővítse készségeit!

Ha jelenleg távmunkában dolgozik, és emiatt több a szabadideje, használja ki új készségek elsajátítására vagy meglévő készségeinek fejlesztésére. Az otthonról való munkavégzésre való átállás miatt időközben valószínűleg új készségekre tett szert, ezért érdemes végiggondolnia, melyek lehetnek ezek (például az időgazdálkodás, a rugalmasság vagy esetleg egy új digitális eszköz használata).

Ha Ön a Covid19 miatt elvesztette a munkáját, itt az idő arra, hogy kibővítse készségeit és javítsa foglalkoztathatóságát. Az interneten rengeteg lehetőség nyílik önéletrajza felturbózására. Ehhez Az online tanfolyamokat nyújtó 6 legjobb ingyenes platform című cikkünkből meríthet ötletet.

Tervezzen előre!

Ezekben a bizonytalan időkben nehéz lehet a jövőt tervezgetni. Azonban készíthet személyes forgatókönyveket a dolgok lehetséges alakulásával kapcsolatban, hasonlóan ahhoz, ahogyan a vállalatok meghatározzák üzleti stratégiájukat. A legfontosabb annak átgondolása, hogy hol lesz munka iránti kereslet és hogyan lehet ezt a legjobban kihasználni. A számos különböző forgatókönyvben stabilnak tűnő munkatípussal érdemes behatóan foglalkozni.

Ne féljen a rövid és középtávra szóló szerződésektől

A vállalatok a világjárványból kilábalva és az új üzleti környezethez alkalmazkodva valószínűleg több alkalmazottat vesznek fel határozott időre, mint állandó jelleggel. A vállalkozások szempontjából ez érthető, hiszen lehetővé teszi számukra, hogy kivárják a dolgok alakulását és megtudják, mik lesznek a végső szükségleteik.

A határozott idejű szerződés számos előnnyel jár – lehetővé teszi, hogy új kapcsolatokat létesítsen, hálózatot építsen ki és tapasztalatot szerezzen, miközben önéletrajzában nem marad hézag. Nem szabad elfelejtenie továbbá, hogy állandó alkalmazásba kerülhet.

Váltson vagy találja fel magát!

Ha a világjárvány végleg tönkretette a karrierjét, kénytelen lesz feltalálnia magát vagy egy másik munkaterületre váltani. Önmagunk feltalálása újrakezdést jelent – legyen szó akár egy új álláshoz szükséges készségek elsajátításáról, akár egy új szférában való tapasztalatszerzéshez szükséges szakmai gyakorlatról. Alternatív megoldásként válthat, vagyis egy másik területen szerzett készségeit, tapasztalatait és tudását is felhasználhatja. Önmaga feltalálása és a váltás egyben azt is jelentheti, hogy kevesebb fizetéssel járó munkát kell vállalnia, de a megfelelő gondolkodásmóddal gyorsan építheti a karrierjét.

Álljon készen a távmunkára

A világjárvány pozitív következménye, hogy a vállalatok felismerték: az emberek otthonukból is képesek hatékonyan dolgozni. A távmunka lehetővé teszi, hogy az Ön régióján vagy akár országán kívül jelentkezzen állásra. Mérlegelje a távmunkát kínáló munkalehetőségeket! Még ha az álláshirdetés kifejezetten nem is említi a távmunka lehetőségét, mindenképpen kérdezzen rá. Nincsen vesztenivalója.

Érdekli, hogy melyek lesznek a jövőben szükséges készségek? Olvassa el a Nyolc alapvető készség a Covid19 utáni világban való boldoguláshoz című cikkünket.

 

Kapcsolódó linkek:

Az online tanfolyamokat nyújtó 6 legjobb ingyenes platform

Nyolc alapvető készség a Covid19 utáni világban való boldoguláshoz

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Üzlet / VállalkozásJavaslatok és tippekMunkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekToborzási trendekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.