Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο11 Σεπτεμβρίου 2020Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Χρήσιμες συμβουλές για να παραμείνετε χρήσιμοι στην αγορά εργασίας μετά την πανδημία

Ενώ οι επιχειρήσεις αρχίζουν να ξανανοίγουν σιγά-σιγά μετά τα μέτρα εγκλεισμού που εφαρμόστηκαν εξαιτίας της COVID-19, πολλοί από τους αναζητούντες εργασία και τους εργαζομένους αναρωτιούνται πώς θα μπορέσουν να παραμείνουν απασχολήσιμοι σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς. Στο EURES έχουμε προετοιμάσει μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να συνεχίσετε να έχετε λόγο ύπαρξης στην αγορά εργασίας και να προστατεύσετε τη σταδιοδρομία σας από μελλοντικές κρίσεις.

Tips to stay relevant in the job market after the pandemic
Shutterstock

Αξιολογήσετε και εμπλουτίστε τις δεξιότητές σας

Εάν το διάστημα αυτό διαθέτετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο επειδή εργάζεστε εξ αποστάσεως, μπορείτε να αξιοποιήσετε τον χρόνο αυτό για να αποκτήσετε νέες δεξιότητες ή να βελτιώσετε τις υφιστάμενες. Εν τω μεταξύ, πιθανότατα να έχετε αποκτήσει νέες δεξιότητες οι οποίες σάς επιτρέπουν να συνεχίζετε να εργάζεστε από το σπίτι. Αφιερώστε λίγο χρόνο και σκεφτείτε ποιες είναι οι δεξιότητες αυτές (για παράδειγμα, διαχείριση του χρόνου, ευελιξία, ή ίσως η χρήση ενός νέου ψηφιακού εργαλείου).

Σε περίπτωση που χάσατε τη δουλειά σας εξαιτίας της COVID-19, αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να ενισχύσετε τις δεξιότητές σας και να αυξήσετε την απασχολησιμότητά σας. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας. Μπορείτε να πάρετε μερικές ιδέες από το άρθρο μας Οι 6 σημαντικότερες δωρεάν πλατφόρμες που προσφέρουν διαδικτυακά μαθήματα.

Σχεδιάστε το μέλλον

Σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς που διανύουμε το να σχεδιάσετε το μέλλον ενδεχομένως να είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Ωστόσο, μπορείτε να δημιουργήσετε το προσωπικό σας σενάριο για το μέλλον, κατά τον ίδιο τρόπο που και οι επιχειρήσεις χαράσσουν την επιχειρηματική στρατηγική τους. Το μυστικό είναι να σκεφτείτε πού θα υπάρχει ζήτηση εργασίας και πώς θα μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες. Αξίζει να διερευνήσετε το είδος εργασίας που σύμφωνα με διάφορα σενάρια παρουσιάζει σταθερότητα.

Μην φοβάστε τις βραχυπρόθεσμες και τις μεσοπρόθεσμες συμβάσεις

Καθώς οι επιχειρήσεις ανακάμπτουν από την πανδημία και προσαρμόζονται στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, είναι πιθανότερο να προχωρήσουν στην πρόσληψη συμβασιούχων παρά μονίμων υπαλλήλων. Αυτό είναι κατανοητό, διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να εκτιμήσουν τις επερχόμενες αλλαγές αλλά και τις τελικές τους ανάγκες.

Η εργασία με σύμβαση σε μια εταιρεία μπορεί να σας προσφέρει πολλά οφέλη — σας παρέχει τη δυνατότητα να κάνετε νέες γνωριμίες, να δημιουργήσετε το δίκτυό σας και να αποκτήσετε εμπειρία χωρίς να αφήνετε κενά στο βιογραφικό σας. Επιπλέον, μην ξεχνάτε πως υπάρχει και το ενδεχόμενο να γίνετε μόνιμος υπάλληλος.

Κάντε στροφή στην καριέρα σας ή επαναπροσδιορίστε την

Εάν η σταδιοδρομία σας επλήγη ανεπανόρθωτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίστε τη σταδιοδρομία σας ή να στραφείτε σε κάποιο νέο αντικείμενο εργασίας. Όταν επαναπροσδιορίζετε τη σταδιοδρομία σας ξεκινάτε πάλι από την αρχή — είτε πρόκειται για την εκμάθηση κάποιας δεξιότητας για μια νέα θέση εργασίας, είτε για τη συμμετοχή σε πρακτική άσκηση με σκοπό την απόκτηση εμπειρίας σε ένα νέο αντικείμενο. Επίσης, όταν πραγματοποιείτε στροφή στην καριέρα σας, βρίσκετε τρόπους να αξιοποιήσετε τις δεξιότητες, την εμπειρία και τις γνώσεις που ήδη διαθέτετε σε έναν άλλον τομέα. Είτε λόγω του επαναπροσδιορισμού ή της στροφής στην καριέρα σας, ενδεχομένως να χρειαστεί να αποδεχτείτε μια λιγότερο καλά αμειβόμενη θέση εργασίας. Ωστόσο, αν διαθέτετε τον σωστό τρόπο σκέψης θα μπορέσετε να απογειώσετε και πάλι την επαγγελματική σας καριέρα.

Να είστε έτοιμοι να εργαστείτε εξ αποστάσεως

Μια θετική συνέπεια της πανδημίας είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις έχουν αναγνωρίσει ότι οι άνθρωποι μπορούν να εργάζονται αποτελεσματικά από το σπίτι τους. Η τηλεργασία σάς επιτρέπει να υποβάλετε αιτήσεις για θέσεις εργασίας που βρίσκονται εκτός της περιφέρειας ή ακόμη και της χώρας σας. Εξετάστε τις ευκαιρίες απασχόλησης που σας προσφέρουν τη δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως. Ακόμη και αν στην περιγραφή της θέσης εργασίας δεν αναφέρεται ότι η εταιρεία είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο τηλεργασίας, υποβάλετε την ερώτηση. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε.

Θέλετε να μάθετε ποια είναι τα προσόντα του μέλλοντος; Διαβάστε το άρθρο μας 8 βασικές δεξιότητες για να πετύχετε στην μετά COVID-19 εποχή.

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Επιχειρήσεις /ΕπιχειρηματικότηταΧρήσιμες συμβουλέςΝέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότηταΤάσεις προσλήψεωνΝεολαία
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.