Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия11 Септември 2020 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Съвети как да се задържите на пазара на труда след пандемията

След като предприятията започнаха бавно да възстановяват дейността си след ограничителните мерки поради пандемията от COVID-19, много търсещи работа и работещи лица се питат как да гарантират трудовата си пригодност в тези несигурни времена. Ние в EURES изготвихме съвети, които ще ви помогнат да се задържите на пазара на труда и ще предпазят трудовия ви живот от бъдещи кризи.

Tips to stay relevant in the job market after the pandemic
Shutterstock

Оценявайте и разширявайте уменията си

Ако в момента разполагате с повече свободно време, защото работите дистанционно, можете да го използвате, за да придобиете нови или да усъвършенствате съществуващите си умения. Вероятно вече сте усвоили нови умения, за да работите откъщи — замислете се какви са те (напр. управление на времето, гъвкавост или може би използване на нов цифров инструмент).

Ако сте загубили работата си вследствие на пандемията от COVID-19, това е идеалният момент да подобрите уменията си и да увеличите шансовете си за намиране на работа. Онлайн има много възможности за подсилване на автобиографията. Идеи можете да намерите в нашата статия „Най-добрите 6 платформи за онлайн обучение“.

Планове за бъдещето

В тези несигурни времена може да се окаже трудно да правите планове за бъдещето. Все пак може да обмислите няколко хипотетични сценария как биха могли да се стекат нещата за вас, подобно на начина, по който фирмите разработват своите бизнес стратегии. Важното е да помислите къде ще има търсене и как най-добре да се възползвате от това. Заслужава си да насочите усилия към онзи вид работа, която изглежда стабилна съгласно няколко различни сценария.

Не се страхувайте от краткосрочни и средносрочни договори

В хода на възстановяването от пандемията и приспособяването към новата бизнес среда фирмите вероятно ще наемат повече срочно наети лица, отколкото постоянни служители. Този процес е разбираем, тъй като позволява на предприятията да разберат в каква посока се движат промените и какви в крайна сметка са нуждите им от работна ръка.

Работата на срочен договор предлага много ползи — можете да установявате нови контакти, да изграждате мрежа и да трупате опит, без да допускате прекъсване в автобиографията си. Освен това не забравяйте, че може да станете постоянен служител.

Преориентирайте се или преоткрийте себе си

Ако кариерата ви е засегната непоправимо от пандемията, ще се наложи да преоткриете себе си или да поемете нова посока. Преоткривайки себе си, започвате отначало — независимо дали става дума за придобиване на умение за нова работа или за изкарване на стаж за придобиване на опит в нова сфера. Друго решение е да се преориентирате — намирате начин да използвате съществуващите умения, опит и знания в друга област. Преоткриването и преориентирането може да означава, че може да се наложи да приемете по-ниско платена работа, но при правилната нагласа може бързо да се издигнете отново.

Готовност за работа от разстояние

Една от положителните последици от пандемията е, че фирмите разбраха, че хората могат да работят ефективно от дома си. Дистанционната работа ви дава възможност да кандидатствате за работа извън вашия регион или дори държава. Обмислете възможностите, при които се предлага дистанционна работа. Дори ако в обявата не е посочено, че фирмата предлага варианти за „работа откъщи“, попитайте дали има такива. Нищо не губите.

Искате ли да научите какви са уменията на бъдещето? Прочетете нашата статия „Осем основни умения за постигане на успех в света след COVID-19“.

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Бизнес /ПредприемачествоПрепоръки и съветиНовини от пазара на труда/новини за мобилносттаТенденции при набиране на персоналМладост
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.