Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice5. november 2020Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Nasveti za iskanje zaposlitve v tujini med omejitvami zaradi pandemije nove koronavirusne bolezni

Trenutno je zelo nenavadno obdobje za iskanje zaposlitve, saj se zaradi pandemije bolezni covid-19 še vedno zelo spodbuja delo na daljavo, veljajo pa tudi omejitve potovanj. Kljub temu delodajalci po vsej Evropi niso prenehali zaposlovati, zato lahko na najrazličnejše načine izpopolnite svoj način iskanja zaposlitve.

Tips for finding jobs abroad during the COVID-19 restrictions
EURES

V tem članku vam dajemo pet nasvetov za pomoč pri iskanju zaposlitve v tujini v teh težkih časih.

Iskanja se lotite strateško

Čeprav je bolezen covid-19 močno vplivala na evropski trg dela, lahko še vedno najdete veliko prostih delovnih mest – morda boste morali le začeti iskati v drugih panogah ali regijah. Poskusiti biti strateški. Katerim gospodarskim panogam gre trenutno bolje? To so tudi tiste, v katerih bi morda lahko našli zaposlitev. Digitalne industrije, kot sta informacijska tehnologija in e-trgovina, postajajo vse pomembnejše, prav tako pa tudi znanost, zdravstvo, izobraževanje, nega in javne storitve. Upoštevajte, da je pandemija močno prizadela nekatere panoge, kot sta turizem in gostinstvo, a te bodo morda še vedno iskale sezonske delavce za pomoč pri ponovnem zagonu poslovanja v glavni sezoni.

Bodite odprti za različne možnosti

Če še niste našli prave priložnosti, poskusite ostati odprti za različne možnosti. Morda boste morali sicer svoje iskanje razširiti bolj kot običajno, vendar se vam bodo odprle nove priložnosti. Čeprav si večina želi stabilno službo za nedoločen čas, so lahko tudi kratkoročne pogodbe pot do stalne zaposlitve. Če dokažete, da lahko svojemu delodajalcu ponudite dragocene spretnosti, boste morda kmalu postali osrednji člen njegovega kolektiva. Bodite pripravljeni tudi na iskanje zaposlitve v drugih državah. Tudi če v določeni državi trenutno veljajo omejitve potovanj, se to lahko hitro spremeni. Svetujemo vam, da obiščete spletišče Re-open EU in preverite najnovejša navodila glede potovanj.

Poudarite svojo sposobnost prilagajanja

V svoji prijavi za zaposlitev se osredotočite na mehke in prenosljive veščine in spretnosti, kot so ustvarjalnost, komunikativnost in reševanje težav, zlasti če nimate neposrednih izkušenj na zadevnem področju. Izpostavite svoja prečna znanja in spretnosti s prejšnjih delovnih mest in poudarite, kako jih lahko uporabite na novem delovnem mestu, nato pa postavite v ospredje morebitne dodatne spretnosti, zaradi katerih izstopate kot kandidat. Ne pozabite, da so vse izkušnje dragocene izkušnje. V teh negotovih časih so prožnost, prilagodljivost in pripravljenost za učenje še posebej pomembne za delodajalce. Veliko delodajalcev išče tudi kandidate z odličnimi digitalnimi veščinami in znanjem, ki lahko po potrebi delajo na daljavo.

Bodite pripravljeni na spletni postopek za zaposlitev in delo na daljavo

Tudi če se boste preselili v tujino, lahko vaš razgovor poteka na daljavo. Večina delodajalcev bo uporabljala splošno znano, brezplačno programsko opremo, kot sta Skype  in Zoom, vendar ne pozabite preveriti, da jo znate uporabljati, in jo predhodno preskusite. Potrebovali boste tudi zanesljivo internetno povezavo.

Razgovor prek videopovezave je tudi odlična priložnost, da dokažete svoje digitalne veščine, kot smo omenili zgoraj. Če se boste na tem področju dobro odrezali, bo vaš morebitni delodajalec z gotovostjo vedel, da lahko po potrebi učinkovito delate tudi na daljavo. S to obliko razgovora boste tudi dobili predstavo o tem, kaj lahko pričakujete, če boste novo delo začeli opravljati na daljavo.

Več koristnih nasvetov najdete v naših prejšnjih člankih o spletnih razgovorih za službo in pripravah na delo od doma.

Poiščite pomoč na portalu EURES!

Ne pozabite pa tudi, da lahko ogromno podporo dobite tudi prek mreže EURES. Portal EURES vsebuje skoraj tri milijone prostih delovnih mest po vsej Evropi, ki jih dnevno posodabljajo. Osebno pomoč lahko dobite tudi pri lokalnem Euresovem svetovalcu, ki vam bo z veseljem svetoval glede vaše poklicne poti, priporočal prosta delovna mesta, pomagal izboljšati življenjepis in svetoval o upravnih vidikih.

Več informacij o tem, kako vam lahko mreža EURES pomaga, je na voljo tukaj.

 

Sorodne povezave:

Re-open EU

Skype

Zoom

Kako blesteti na spletnem razgovoru za službo?

Pet stvari, ki jih potrebujete za delo od doma

Portal EURES

Iskanje Euresovih svetovalcev

Kako vam lahko EURES pomaga pri iskanju zaposlitve v Evropi?

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

Eures na Facebooku

Eures na Twitterju

Eures na LinkedInu

Teme
Zbirka orodij EU za mobilnostNamigi in nasvetiNovice s trga dela/novice mobilnostiTrendi zaposlovanjaMladina
Povezani razdelki
Pomoč in podporaŽivljenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.