Направо към основното съдържание
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия5 Hоември 2020 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“Време за четене 1 мин

Съвети за търсене на работа в чужбина по време на ограниченията, свързани с COVID-19

Търсенето на работа в този момент е необичайно, тъй като продължаваме да сме свидетели на масово прилагане на работата от разстояние и ограничения за пътуване поради COVID-19. Въпреки това работодателите в Европа продължават да наемат персонал и има много начини да оптимизирате търсенето си, за да намерите подходяща работа.

Tips for finding jobs abroad during the COVID-19 restrictions
EURES

В тази статия предлагаме петте най-важни съвета, които ще ви помогнат да намерите работа в чужбина  в този труден период.

Приложете стратегия в търсенето си

COVID-19 оказа значително въздействие върху европейския пазар на труда, но все още има много свободни работни места — може би ще се наложи да проверите в различни сектори или региони, за да ги намерите. Опитайте се да приложите стратегия. Кои сектори се развиват по-добре от други? Може би именно те наемат нови служители. Цифровите индустрии, като информационните технологии и електронната търговия, придобиват все по-голямо значение, например науката, здравеопазването, образованието, полагането на грижи и обществените услуги. Имайте предвид, че сектори, като туризма и хотелиерството, са силно засегнати от пандемията, но все пак може да търсят сезонни работници, които да им помогнат да се възстановят по време на пиковия сезон.

Бъдете отворени за различни възможности

Ако все още не сте намерили подходящата възможност, подхождайте с открито съзнание. Може да се наложи да разширите търсенето си повече от обичайното и ще се появят възможности. Въпреки че повечето от нас искат стабилна, дългосрочна позиция, краткосрочните договори могат да бъдат път към постоянна работа. Ако покажете, че можете да предложите ценни умения на вашия работодател, бързо бихте могли да се превърнете в съществена част от дейността им. Освен това не изключвайте възможности в различни държави. Дори ако в дадена държава понастоящем има ограничения за пътуване, това би могло бързо да се промени. Съветваме ви най-напред да използвате уебсайта Re-open EU, за да следите най-новите насоки за пътуване.

Покажете своята гъвкавост

Наблегнете във вашите заявления върху междуличностните и преносими умения, като креативност, комуникация и решаване на проблеми, особено ако нямате пряк опит на такава позиция. Подчертайте своите преносими умения от предишни работни места, като се съсредоточите върху начина, по който можете да ги приложите на новата позиция, и след това посочете всички допълнителни умения, които ви помагат да се откроите като кандидат. Не забравяйте, че всеки опит е ценен. В тези несигурни времена гъвкавостта, приспособимостта и готовността за учене са особено важни характеристики за работодателите. Много работодатели също така ще търсят служители със солидни цифрови умения, които са в състояние да работят от разстояние, ако е необходимо.

Бъдете подготвени за онлайн наемане и дистанционна работа

Дори ако се премествате в чужбина, събеседването може да се проведе дистанционно. Повечето работодатели използват популярен безплатен софтуер, напр. Skype или Zoom, затова се уверете, че знаете как работи съответното приложение и го изпробвайте предварително. Ще ви е необходима и надеждна интернет връзка.

Видео събеседването ви дава също добра възможност да покажете вашите цифрови умения, както е посочено по-горе. Доброто представяне ще убеди бъдещия ви работодател, че можете да работите ефективно от дистанция, ако е необходимо. Този процес ще ви даде също така представа какво да очаквате, ако трябва да започнете новата си работа от разстояние.

Можете да намерите повече полезни съвети в нашите предишни статии заонлайн събеседване за работа и подготовка за работа от вкъщи.

Получете подкрепа от EURES!

И накрая, не забравяйте, че можете да получите съществена подкрепа чрез EURES. Порталът EURES съдържа почти 3 милиона свободни работни места в цяла Европа и се актуализира ежедневно. Можете също така да получите персонализирана подкрепа от вашия местен съветник на EURES, който с готовност ще ви предложи професионално ориентиране, ще ви препоръча възможности, ще подобри автобиографията ви и ще ви предостави съвети относно административните аспекти.

Научете повече за това как EURES може да ви помогне тук.

 

Връзки по темата:

Re-open EU

Skype

Zoom

Как да блеснете на събеседване за работа онлайн

Пет неща, които са ви необходими, за да работите дистанционно

Портал EURES

Търсене на съветници на EURES

Как EURES може да ви помогне да намерите работа в Европа

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
 • Инструментариум на ЕС за мобилност
 • Препоръки и съвети
 • Новини от пазара на труда/новини за мобилността
 • Тенденции при набиране на персонал
 • Младост
Свързан раздел(и)
Сектор
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.