Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2020. június 16.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Tippek a COVID19 utáni álláskereséshez

A COVID19 okozta válság jelentős változásokat hozott az életünkbe. Ma már másképp dolgozunk, sportolunk, eszünk, utazunk, vásárolunk – még a barátainkkal is másképp tartjuk a kapcsolatot (a Zoom-házibuli ismerős valakinek?).

Tips for adapting your job search post COVID-19
Shutterstock

Ez alól az álláskeresés világa sem kivétel. A karantén fokozatos nyitásával egyidőben mindannyian várjuk a COVID19 utáni életet – az alábbi tippek segítségével pedig Ön is a munka változó világának igényeihez alakíthatja álláskeresési szokásait.

Ne zárjon ki előre bizonyos típusú munkaköröket

Míg a COVID19 okozta válság miatt sok vállalat teljesen leállította a munkaerő-felvételt, mások (például az internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, a futárcégek, az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak) pont a válság miatt bekövetkezett keresletnövekedés miatt igényelnek több munkatársat. Ha nem zár ki előre bizonyos típusú munkaköröket, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel talál megfelelő állást magának.

Fejlessze online jelenlétét!

A közösségi távolságtartásra vonatkozó szabályok sok országban érvényben vannak még, így nagyon kevés személyes interjúra és kapcsolatépítésre van lehetőség. Az is előfordulhat, hogy a COVID19 utáni időszakban is nő a távmunka aránya. Ennek eredményeképp kiemelt fontossággal bír az erős, szakmailag hiteles online jelenlét. Ha releváns szakmai tapasztalatával, készségeivel és tanulmányaival frissíti a LinkedIn-en és a többi közösségimédia-platformon található profilját, azzal növeli az esélyét, hogy a toborzással foglalkozó szakemberek Önt válasszák ki egy adott munkakörre. Ehhez kapcsolódva fontos, hogy a személyes profilját pedig óvja a megfelelő adatvédelmi beállításokkal.

Keressen több weboldalon és portálon!

Álláskeresés közben ne mindig ugyanazokat a weboldalakat és portálokat használja, különösen akkor, ha eddig nem járt sikerrel. Ha több csatornán és szerteágazó weboldalakon keres állást, úgy biztosabban jelentkezik minden lehetéséges pozícióra. Számos álláskereső oldalon be lehet állítani a munkavégzés kívánt helyszínét, az elvárt fizetést, a munkaidőkeretet, illetve megadhat egyéb kulcsszavakat is.

Gyakorolja a videointerjún való részvételt!

Egyre kevesebb a személyes érintkezés, és egyre több munkakört látnak el távmunkában, ezért az álláskeresés során jó eséllyel kell videointerjún részt vennie. Gyakoroljon előtte egy rokonnal vagy barátjával, így elkerülheti azokat a kínos pillanatokat, amelyekre előzőleg nem is gondolt. Ellenőrizheti például, hogy megfelelően működik-e a mikrofonja és a fejhallgatója, fel van-e töltve a laptopja. Biztonságos és megbízható-e az internetkapcsolata? Mennyit késik a kép vagy a hang? Ne feledje az alkalomhoz illő öltözetet, nézzen a kamerába, és válasszon egy csendes, jól megvilágított helyet – így teheti a legjobb benyomást.

Készítsen videós önéletrajzot!

A közösségi média platformjaira (különösen a LinkedIn-re) feltöltött videós önéletrajzzal kitűnhet a tömegből, illetve bemutathatja személyiségét és kompetenciáit a munkáltatók számára. Gondolja át, milyen kérdéseket kapna egy interjún, és egy rövid videóban válaszoljon rájuk. Erre is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a videointerjúkra: öltözzön az alkalomhoz illően, nézzen a kamerába, és válasszon egy csendes, jól megvilágított helyet.

Bővítse készségeit!

Az interneten számos tanfolyam, képzési és képesítési lehetőség található. Az önkéntes karantén tökéletes lehetőséget biztosít arra, hogy belevágjon valamelyikbe. Meglehet, hogy az álláshirdetésekben egy adott elvárt készséget emelnek ki, amelyet Ön is hasznosnak tartana. Ha az álláskeresést teljes munkaidős elfoglaltságnak tekinti és aktívan fejleszti szakmai készségeit, azzal valószínűleg felgyorsíthatja az álláskeresés folyamatát, és a munkáltatók felé is bizonyítani tudja elkötelezettségét és motivációját.

Reméljük, hogy tanácsaink segítségével Ön is könnyebben beveszi a COVID19 időszak utáni munkaerőpiacot!

Az EURES-szel, az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portáljával partnerségben.

 

Kapcsolódó linkek:

Hogyan lehet jó benyomást kelteni egy online állásinterjún?

Az online tanfolyamokat nyújtó 6 legjobb ingyenes platform

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Üzlet / VállalkozásJavaslatok és tippekIfjúság
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.