Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak16. lipnja 2020.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Kako prilagoditi potragu za poslom u razdoblju nakon COVID-a 19

Kriza uslijed izbijanja bolesti COVID-19 unijela je velike promjene u naše živote. Promijenio se način na koji radimo, vježbamo, jedemo, putujemo, kupujemo, pa ček i način na koji se družimo (Vidimo se na Zoomu!), a to se odnosi i na traženje posla.

Tips for adapting your job search post COVID-19
Shutterstock

Budući da se neka ograničenja kretanja postupno ukidaju i da s nestrpljenjem očekujemo razdoblje nakon bolesti COVID-19, donosimo vam šest kratkih savjeta koji će vam pomoći da svoju potragu za poslom prilagodite novonastalim okolnostima u svijetu rada.

Budite fleksibilni u pogledu vrste poslova koji vas zanimaju

Iako su zbog krize izazvane COVID-om 19 mnoga poduzeća u potpunosti prestala zapošljavati, neka druga (npr. ona koja se bave internetskom prodajom, kurirskim/poštanskim uslugama, samoposluge i apoteke) trebaju dodatno osoblje kako bi zadovoljila povećanu potražnju koja je izravna posljedica krize. Budete li fleksibilni u pogledu vrste poslova koji vas zanimaju, daleko je veća vjerojatnost da ćete naći ono što vam odgovara.

Povećajte svoju prisutnost na internetu

Pravila o sprečavanju socijalnih kontakata još su uvijek na snazi u mnogim zemljama, pa se trenutačno održava malo razgovora uživo i nude se malobrojne prilike za umrežavanje, a čak i kada prođe COVID-19, možda ćemo nastaviti više raditi na daljinu. S obzirom na to, od velike je važnosti intenzivna i profesionalna prisutnost na internetu. Upotpunjujte svoj profesionalni profil na platformi LinkedIn i u drugim društvenim medijima podatcima o relevantnom radnom iskustvu, vještinama i kvalifikacijama jer će vas poslodavci lakše prepoznati kao kandidata za određeni posao. Osim toga, ne zaboravite sve svoje osobne profile zaštitili odgovarajućim postavkama za zaštitu osobnih podataka.

Posjećujte različita mrežna mjesta i popise

Nemojte se uvijek oslanjati na ista mrežna mjesta i popise prilikom traženja posla, naročito ako to ne daje željene rezultate. Služite se različitim kanalima, posjećujte raznovrsna mrežna mjesta; tako ćete biti sigurni da se javljate na sve oglase za posao koji bi mogli biti bitni za vas. Većina internetskih stranica za traženje posla omogućuje pretraživanje prema kriterijima kao što su mjesto rada, plaća, ključne riječi i radno vrijeme.

Vježbajte razgovore putem videa

Budući da su kontakti uživo svedeni na najmanju moguću mjeru te da se nudi sve više prilika za rad na daljinu, veliki su izgledi da ćete u svojoj potrazi za poslom morati sudjelovati u razgovoru za posao putem videa. Vježbajte unaprijed s članom obitelji ili prijateljem jer će vam to pomoći da izbjegnete neugodne situacije koje niste mogli predvidjeti. Provjerite rade li vam mikrofon i slušalice, je li baterija laptopa puna. Je li internetska veza stabilna i sigurna? Dolazi li do kašnjenja u prijenosu zvuka? Odjenite se poslovno, govorite ravno u smjeru kamere, odaberite tihu i dobro osvijetljenu prostoriju kako biste ostavili što bolji dojam.

Snimite svoj videoživotopis

Objava videoživotopisa na kanalima društvenih medija (naročito na platformi LinkedIn) izvrstan je način da se izdvojite od ostalih i da potencijalnim poslodavcima ponudite kratak prikaz svoje osobnosti i vještina kojima raspolažete. Razmislite o pitanjima koja će vam vjerojatno biti postavljena tijekom razgovora za posao pa u kratkom videu snimite odgovore na neka od njih. I ovdje vrijede ista pravila kao i za razgovore za posao putem videa: Odjenite se poslovno, govorite ravno u smjeru kamere, odaberite tihu i dobro osvijetljenu prostoriju

Obogatite svoje vještine

Postoji velik izbor internetskih tečajeva i programa za stjecanje potvrda i diploma, a razdoblje samoizolacije savršena je prilika da završite neki od njih. Možda ste primijetili da se u mnogim oglasima za posao traži određena vještina pa mislite da bi je bilo korisno steći? Ako traženju posla pristupite kao radu na puno radno vrijeme i ako aktivno nastojite poboljšati svoje vještine, vjerojatno ćete ubrzati taj proces, a poslodavci će zapaziti vašu predanost i motiviranost.

Nadamo se da će vam naši savjeti pomoći u pohodu na tržište rada nakon COVID-a 19.

U suradnji s EURES-om, europskim portalom za mobilnost pri zapošljavanju.

 

Korisne poveznice:

Kako se istaknuti u razgovoru za posao na internetu

Šest najboljih platformi za internetske tečajeve

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnika EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Posao /PoduzetništvoSavjetiMladost
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.