Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli16. kesäkuuta 2020Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Vinkkejä työnhakuun covid-19-epidemian jälkeen

Covid-19-kriisi on tuonut suuria muutoksia monien elämään. Tapamme työskennellä, harrastaa liikuntaa, syödä, matkustaa ja tehdä ostoksia ovat muuttuneet – kuten myös tapamme pitää yhteyttä (tavataan Zoomissa).

Tips for adapting your job search post COVID-19
Shutterstock

Sama koskee myös työnhakua. Samalla kun joitakin rajoituksia puretaan, kääntyy katse kohti covid-19-epidemian jälkeistä aikaa. Näiden kuuden vinkin avulla mukautat työnhakusi muuttuvaan työelämään.

Suhtaudu avoimesti kaikkiin kiinnostaviin tehtäviin

Vaikka covid-19-kriisi on estänyt monilta yrityksiltä rekrytoinnin täysin, kysynnän kasvu on lisännyt työvoiman tarvetta joissakin yrityksissä (kuten verkkokaupan vähittäismyynnin palveluissa, lähetti- ja jakelupalveluissa, valintamyymälöissä ja apteekeissa). Avoin suhtautuminen kiinnostaviin tehtäviin lisää todennäköisyyttä itselle sopivan tehtävän löytymisestä.

Kehitä esiintymistäsi verkossa

Koska ohjeistusta sosiaalisen etäisyyden pitämisestä noudatetaan edelleen monissa maissa, samassa tilassa tehtäviä haastatteluja ja verkostoitumismahdollisuuksia on hyvin vähän. On mahdollista, että covid-19-epidemian jälkeenkin työtä tehdään entistä enemmän etänä. Siksi hyvä ja ammatillisesti vakuuttava esiintyminen verkossa on tärkeää. LinkedInissä ja muualla sosiaalisessa mediassa julkaistu ajantasainen ammatillinen profiili, josta ilmenee työkokemus, osaaminen ja tutkinnot, antaa rekrytoijille parhaat mahdollisuudet löytää sinut tarjoamaansa tehtävään. Varmista, että kaikki henkilökohtaiset tilisi on suojattu asianmukaisin yksityisyysasetuksin.

Käytä useita työnhakusivustoja ja -luetteloita

Vältä jäämästä samojen työnhakusivustojen ja -luetteloiden varaan – varsinkin, jos ne osoittautuvat tuloksettomiksi. Useiden eri kanavien ja sivustojen käyttäminen varmistaa, että haet kaikkia kannaltasi kiinnostavia tehtäviä. Useimmilla työnhakusivustoilla voi etsiä työtä sijainnin, palkan, avainsanojen ja työajan mukaan.

Harjoittele videohaastattelua

Kun henkilökohtaista kanssakäymistä minimoidaan ja etätyöpaikkoja tulee entistä enemmän tarjolle, on mahdollista, että työnhakuun sisältyy videohaastattelu. Etukäteisharjoittelu perheenjäsenen tai ystävän kanssa auttaa välttämään harmillisia ja ennakoimattomia vahinkoja. Toimivatko esimerkiksi mikrofoni ja kuulokkeet tai onko kannettavan tietokoneen akku ladattu täyteen? Toimiiko Internet-yhteys ja onko se turvallinen? Onko puheyhteydessä tuntuva viive? Antaaksesi itsestäsi hyvän vaikutelman pukeudu asiallisesti, puhu suoraan kohti kameraa ja valitse paikaksi rauhallinen ja hyvin valaistu ympäristö.

Tee videokooste

Videokoosteen lataaminen käyttämillesi sosiaalisen median kanaville (erityisesti LinkedIniin) on erinomainen tapa erottautua joukosta ja antaa työnantajille käsitys siitä, kuka olet ja mitä osaat. Mieti, mitä työhaastattelussa todennäköisesti kysyttäisiin, ja tee lyhyt video, jossa vastaat joihinkin näistä kysymyksistä. Tähän pätevät samat säännöt kuin videohaastatteluun: pukeudu ammattimaisesti, puhu suoraan kohti kameraa ja valitse paikaksi rauhallinen ja hyvin valaistu ympäristö.

Kehitä osaamistasi

Verkossa voi opiskella erilaisia kursseja ja hankkia kelpoisuustodistuksia ja -tutkintoja. Omaehtoinen karanteeni voi tarjota tähän täydellisen tilaisuuden. Olet ehkä huomannut, että useissa työpaikkailmoituksissa edellytetään tiettyä erityisosaamista, josta sinullekin voisi olla hyötyä. Suhtautuminen työnhakuun kokopäivätyönä ja aktiivinen ammattitaidon kehittäminen nopeuttavat todennäköisesti työpaikan löytymistä ja kertovat myös työnantajille sitoutuneisuudesta ja motivaatiosta.

Toivomme, että nämä vinkit auttavat covid-19-kriisin jälkeisten työmarkkinoiden valloittamisessa!

Yhteistyössä Euroopan ammatillisen liikkuvuuden EURES-portaalin kanssa.

 

Asiaan liittyviä linkkejä:

Kuinka voit erottua eduksesi verkossa tehtävässä työhaastattelussa

Kuusi parasta maksutonta verkkokurssialustaa

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Hae EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysVinkkejäNuoriso
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.