Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο16 Ιουνίου 2020Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Συμβουλές για να προσαρμόσετε την αναζήτηση εργασίας σας μετά την COVID-19

Η κρίση της COVID-19 επέφερε σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας. Αλλαγές στον τρόπο που εργαζόμαστε, αθλούμαστε, τρώμε, ταξιδεύουμε, ψωνίζουμε – ακόμη και στον τρόπο που επικοινωνούμε μεταξύ μας (ενδιαφέρεται κανείς για συνάντηση στοZoom;).

Tips for adapting your job search post COVID-19
Shutterstock

Το ίδιο ισχύει και για την αναζήτηση εργασίας. Καθώς τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών αρχίζουν να χαλαρώνουν και προσμένουμε με ανυπομονησία την περίοδο μετά την COVID-19, παραθέτουμε στη συνέχεια έξι σύντομες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προσαρμόσετε την αναζήτηση εργασίας σας στον μεταβαλλόμενο χώρο της εργασίας.

Να είστε ευέλικτοι ως προς τις θέσεις που σας ενδιαφέρουν

Ενώ η κρίση της COVID-19 έχει σταματήσει εντελώς τις προσλήψεις σε πολλές εταιρείες, άλλες εταιρείες (π.χ. στον τομέα των διαδικτυακών υπηρεσιών λιανικής πώλησης, σούπερ-μάρκετ και φαρμακεία) χρειάζονται επιπλέον προσωπικό για να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ζήτηση λόγω αυτής της κρίσης. Αν είστε ευέλικτοι ως προς το είδος της θέσης που σας ενδιαφέρει, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να βρείτε κάτι που σας ταιριάζει.

Αναπτύξτε την παρουσία σας στο διαδίκτυο

Καθώς οι κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης εξακολουθούν να ισχύουν σε πολλές χώρες, επί του παρόντος πραγματοποιούνται πολύ λίγες συνεντεύξεις διά ζώσης και οι ευκαιρίες δικτύωσης είναι ελάχιστες. Είναι επίσης πιθανό μετά την COVID-19 να εκτελούνται ακόμη περισσότερες εργασίες εξ αποστάσεως . Ως εκ τούτου, η ισχυρή και επαγγελματική διαδικτυακή παρουσία είναι ζωτικής σημασίας. Επικαιροποιώντας το επαγγελματικό σας προφίλ στο LinkedIn και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για την επαγγελματική σας πείρα, τις δεξιότητες και τα προσόντα σας, θα μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες οι υπεύθυνοι προσλήψεων να εντοπίσουν μια κατάλληλη θέση εργασίας για εσάς. Στο πλαίσιο αυτό, διασφαλίστε ότι όλοι οι προσωπικοί λογαριασμοί σας προστατεύονται με τις κατάλληλες ρυθμίσεις απορρήτου.

Συμβουλευτείτε διάφορους δικτυακούς τόπους και καταλόγους με αγγελίες

Μη βασίζεστε στους ίδιους δικτυακούς τόπους και τους ίδιους καταλόγους με αγγελίες κατά την αναζήτηση εργασίας, ιδίως εάν αυτό δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής. Η χρήση πολλών διαύλων και διαφορετικών δικτυακών τόπων θα διασφαλίσει ότι υποβάλλετε αίτηση για όλες τις θέσεις που θα μπορούσαν να σας ενδιαφέρουν. Οι περισσότεροι δικτυακοί τόποι αναζήτησης εργασίας δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να προβεί σε αναζήτηση με βάση τον τόπο, τον μισθό, τις λέξεις-κλειδιά και το ωράριο εργασίας.

Να εξασκηθείτε σε βιντεοσυνεντεύξεις

Καθώς οι διαπροσωπικές επαφές έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο και καθίστανται διαθέσιμες όλο και περισσότερες θέσεις εξ αποστάσεως εργασίας, είναι πολύ πιθανό η αναζήτηση εργασίας σας να περιλαμβάνει και βιντεοσυνέντευξη. Μπορείτε να εξασκηθείτε με ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο ώστε να αποφύγετε ατυχή περιστατικά τα οποία ενδεχομένως δεν είχατε σκεφτεί και που θα σας φέρουν σε αμήχανη θέση. Για παράδειγμα, λειτουργεί το μικρόφωνο και το ηχείο του υπολογιστή σας; Έχει φορτιστεί πλήρως ο φορητός υπολογιστής σας; Είναι η σύνδεσή σας με το διαδίκτυο σταθερή και ασφαλής; Υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις ομιλίας; Μην ξεχάσετε να είστε ντυμένοι κατάλληλα για επαγγελματική συνέντευξη, να μιλάτε απευθείας στην κάμερα και να επιλέξετε ένα ήσυχο και με καλό φωτισμό δωμάτιο ώστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή εντύπωση.

Δημιουργήστε ένα βιογραφικό σε βίντεο

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους υποψηφίους και να δώσετε στους εργοδότες μια εικόνα της προσωπικότητας και των δεξιοτήτων σας είναι η αναφόρτωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής σας (ιδίως στο LinkedIn)ενός βιογραφικού σας σε μορφή βίντεο. Σκεφτείτε το είδος των ερωτήσεων που ενδεχομένως σας τεθούν κατά τη διάρκεια συνέντευξης και δημιουργήστε ένα σύντομο βίντεο για να απαντήσετε σε ορισμένες από αυτές. Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν και για τις βιντεοσυνεντεύξεις: να είστε ντυμένοι κατάλληλα για επαγγελματική συνέντευξη, να ομιλείτε απευθείας στην κάμερα και να επιλέξετε ένα ήσυχο δωμάτιο με καλό φωτισμό.

Ενισχύστε τις δεξιότητές σας

Υπάρχουν διαθέσιμα πολλά διαδικτυακά μαθήματα, πιστοποιήσεις και δεξιότητες και η αυτοαπομόνωση θα μπορούσε να αποτελέσει εξαιρετική ευκαιρία για να αφιερώσετε χρόνο σε μία από αυτές τις δραστηριότητες. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχει κάποιο επαγγελματικό προσόν που απαιτείται σε πολλές αγγελίες θέσεων εργασίας και που θεωρείτε ότι θα ήταν επωφελές για εσάς; Εάν αντιμετωπίσετε την αναζήτηση εργασίας ως μία δραστηριότητα πλήρους απασχόλησης και προσπαθήσετε ενεργά να αναπτύξετε το σύνολο των επαγγελματικών σας δεξιοτήτων, είναι πολύ πιθανό να επιταχύνετε τη διαδικασία. Το ίδιο θα πετύχετε και αν επιδείξετε στους μελλοντικούς εργοδότες τη δέσμευσή σας και το πραγματικό ενδιαφέρον σας.

Ελπίζουμε ότι οι εν λόγω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κατακτήσετε την αγορά εργασίας μετά την πανδημία της-COVID-19!

Σε συνεργασία με το EURES, την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Πώς να εντυπωσιάσετε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη εργασίας

Οι 6 σημαντικότερες πλατφόρμες που προσφέρουν διαδικτυακά μαθήματα

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Επιχειρήσεις /ΕπιχειρηματικότηταΧρήσιμες συμβουλέςΝεολαία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.