Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2023. július 6.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

A puha készségek lendületet adhatnak a szakmai fejlődésnek

Egyre több munkáltató helyezi előtérbe a puha készségeket, amelyek elengedhetetlenek a szakmai előmenetelhez és fejlődéshez. A fiatal álláskeresők számára ezeknek az értékes készségeknek az elsajátítása új lehetőségeket nyit meg, és segíthet nekik kitűnni a tömegből.

 woman laughing amidst men in chairs

Kommunikációs készségek

Gyakran figyelmen kívül hagyják, de a jó kommunikációs készség minden sikeres szakembernél a siker egyik alapvető eleme. Függetlenül attól, hogy kollégáival, ügyfeleivel vagy üzleti partnereivel beszél-e, alapvető fontosságú, hogy világosan közvetítse elképzeléseit, és figyelmesen hallgassa meg, amit a másik személy mond.

A kommunikációs készségek fejlesztése nem megy egyik napról a másikra, de kezdheti például azzal, hogy mindig elgondolkodik, mielőtt mond valamit, és ügyeljen arra, hogy beszéde világos és tömör legyen. Ha valami nem világos, bátran tegyen fel kérdéseket. Használjon ki minden lehetőséget a gyakorlásra, és ne felejtsen el visszajelzést is kérni.

Nyilvános beszéd

Egy másik alulértékelt készség a nyilvános beszéd. A kommunikációs készségekhez kapcsolódóan a nyilvános beszéd is számos kihívással jár, különösen a félénk vagy lámpalázas emberek számára. Ennek a készségnek a tökéletesítése azonban jó hatással lehet a karrierje fejlődésére, mivel minden vállalatnál szükség van jó előadóra, aki előadásokat tart a vállalati rendezvényeken, ügyféltalálkozókon, konferenciákon stb.

A nyilvános beszédkészség javítása érdekében kezdje az alapoktól - kezdeményezzen és tartson előadást a csapata vagy a részlege előtt. Szánjon időt a gyakorlásra, és mindig kérjen visszajelzést kollégáitól, hogy megtudja, mi működött jól, és mi az, amin javítani lehetne. A kommunikációs készségekhez hasonlóan ez is időbe telik, de jelentős előnyökkel járhat.

Időbeosztás

A hatékony időgazdálkodás kulcsfontosságú a fiatal szakemberek számára, akik maximalizálni szeretnék termelékenységüket és be szeretnék tartani a határidőket. A feladatok rangsorolása, a célok kitűzése és a zavaró tényezők kezelése elengedhetetlen a sikerhez. A kiváló időgazdálkodási készségek fejlesztésével munkatársai szemében megbízható és hatékony munkatárs benyomását keltheti, ami mindig jól jön a munkahelyi környezetben.

Az időgazdálkodási készségek fejlesztését kezdheti azzal, hogy elolvassa ezt a EURES cikket arról, hogyan kell a feladatokat időben teljesíteni.

Elszámoltathatóság

Bármennyire is igyekszünk, elkerülhetetlen, hogy hibázni fogunk a munkában. A különbség a jó és a rossz alkalmazott között az, hogy ki hogyan képes kezelni ezeket a hibákat. Megpróbálod másra hárítani a felelősséget, kifogásokat keresve, vagy teljes felelősséget vállalsz a tetteidért? Ha hibát követett el, legyen tisztában a szerepével, és vállalja a következményeket. Ez a legjobb módja annak, hogy tanulhassunk a negatív tapasztalatból.

Problémamegoldás

A mai dinamikus időkben a vállalatok értékelik azokat a munkavállalókat, akik összetett problémákat is képesek megoldani. Ez a készség lehetővé teszi a fiatal szakemberek számára, hogy objektíven elemezzék a helyzeteket, értékeljék az alternatívákat és megalapozott döntéseket hozzanak. A problémamegoldó képességek fejlesztése érdekében keresse a lehetőségeket, hogy kihívást jelentő projekteket oldjon meg, vegyen részt ötletbörzéken, és figyelje, hogyan kezelik a tapasztaltabb kollégák az összetettebb helyzeteket.

Csapatmunka

A vállalatok összetett szervezetek, ahol minden alkalmazottnak alapvető szerepe van. Fontos, hogy az alkalmazottak képesek legyenek a megfelelő együttműködésre a bonyolultabb kihívások leküzdése érdekében. A csapatmunka minden részleg sikeréhez elengedhetetlen. A csapatmunkához szükséges készségek magukban foglalják az aktív hallgatást, a különböző nézőpontok tiszteletben tartását, valamint a csapattagokkal való hatékony kommunikációt és koordinációt. E készségek fejlesztése érdekében keresse a csoportos projektekben való részvétel lehetőségét, és jelentkezzen önkéntesként a csapatban kiszabott feladatokra.

Tárgyalás

A tárgyalási készségeket valószínűleg a legnehezebb fejleszteni ezen a listán, de vitathatatlanul ezek a legértékesebbek. Jó tárgyalási készségek sok szakmai kontextusban alkalmazhatók, például a szerződések lezárása, a munkahelyi konfliktusok megoldása vagy akár a béralku során is.

A tárgyalási készségek fejlesztése érdekében gyakorolja az aktív hallgatást, hogy megértse a másik fél nézőpontját, és a kölcsönös előnyökre és a kreatív megoldásokra összpontosítva törekedjen a mindenki számára előnyös eredményekre. Elolvashatja ezt a EURES  cikket is, amely segíthet a fizetésemelésről való tárgyalásban.

Partnerségben az EURES-szel, az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portáljával.

 

Kapcsolódó linkek:

Nehézségeket okoz Önnek az időbeni teljesítés?Ismerje meg, hogyan teljesíthet mindig a kellő határidőre

Hogyan kérjen munkáltatójától fizetésemelést?

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Javaslatok és tippekToborzási trendekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Javaslatok és tippekMunkaerő-piaci információk
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.