Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel8 maart 2023Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Tien regels voor een goed mentorschap

Om een goede mentor op de werkplek te zijn, volstaat het niet om alleen maar goed in je werk te zijn. Hier bij EURES hebben we een aantal tips samengesteld om te helpen een goede relatie met uw mentee te creëren.

Ten things every good mentor should do
Shutterstock

Leer elkaar kennen

Om een goede werkrelatie met je mentee te creëren, is het belangrijk om elkaar eerst te leren kennen. Of het nu in een vergaderruimte, een concentratieruimte of de kantoorkeuken is – neem de tijd om meer over uw mentee te weten te komen: waar hij of zij vandaan komt, wat hem of haar ertoe heeft bewogen deel te nemen aan het mentoringprogramma en wat zijn of haar interesses en aspiraties zijn. Vertel hem of haar ook iets over uzelf. Hierdoor wordt het ijs gebroken en voelen mentor en mentee zich meer op hun gemak.

Vorm een partnerschap

Leg uw mentee uit dat u geen baas of leraar bent. In plaats daarvan bent u zijn of haar partner in dit project. U bent er om uw mentee te helpen zoveel mogelijk van het mentorschap te profiteren.

Doelstellingen formuleren

Elk mentorschapsprogramma moet duidelijke doelstellingen hebben. Werk samen met uw mentee om individuele doelstellingen te bepalen. Vraag uw mentee wat hij of zij van dit mentorschap verwacht, welke vaardigheden hij of zij willen leren en welke ervaring hij of zij wil opdoen. Het bepalen van individuele doelstellingen werkt motiverend en zorgt voor een waardevolle ervaring.

Zorg voor dagelijkse communicatie

Mentor zijn kan soms ook een uitdaging zijn: nóg een taak op uw to-dolijst. Hoe druk u het ook hebt: zorg ervoor dat u ten minste één keer per dag een specifiek tijdstip hebt om met uw mentee te praten. Geef uw mentee nooit het gevoel u tot last te zijn.

Geef uw mentee de kans om zelf te leren

Een goede mentor gebruikt een mix van advies en oriënterende vragen. Soms is het beter om je mentee te helpen zelf antwoorden te vinden in plaats van hem of haar oplossingen aan te reiken.

Durf te zeggen: “Ik weet het niet”

Misschien weet u niet altijd het juiste antwoord op vragen van uw mentee. Wees niet bang om te zeggen dat u iets niet weet en vraag collega’s om advies. Zo leert de mentee een waardevolle les over teamwerk en eerlijkheid.

Blijf openstaan voor suggesties en ideeën

Soms leidt een perspectief van buitenaf tot nieuwe inzichten in en verbeteringen van werkprocessen. Uw mentee kan een fout in uw werk vaststellen of erop wijzen dat uw methoden voor verbetering vatbaar zijn. Door tekortkomingen te erkennen schept u vertrouwen in uw relatie met de mentee.

Wees positief

Zorg ervoor dat u altijd constructief bent in uw feedback. Geef de mentee erkenning voor goed werk. Door een dergelijke bevestiging helpt u hem of haar zelfvertrouwen op te bouwen.

Wees empathisch

Vergeet niet dat u ooit zelf een beginneling was. Een nieuwe werkomgeving, onbekende taken en nieuwe collega’s – dit alles kan bijdragen aan een stressvolle ervaring. Zorg ervoor dat uw mentee zich op zijn of haar gemak voelt op de werkplek en probeer eventuele onzekerheid weg te nemen.

Geef het goede voorbeeld

Het spreekt voor zich dat een goede mentor ook een rolmodel moet zijn. Als u van uw mentee verwacht dat hij of zij op tijd komt en gefocust blijft tijdens de werkdag, moet u zelf ook aan die eisen voldoen. Bent u zelf een goede werknemer?

Een goed ontwikkeld stageprogramma kan veel voordelen opleveren, zowel voor uw bedrijf als voor uw stagiairs. Bekijk onze tips over hoe uw bedrijf zich van uw concurrenten kan onderscheiden als favoriete stageplek.

 

Links:

Hoe kunt u een competitief stageprogramma voor uw bedrijf ontwikkelen?

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Hints en tips
Gerelateerde sectie(s)
Hints en tips
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.