
Tutustukaa toisiinne
Hyvän työskentelysuhteen luomiseksi mentoroitavan kanssa on tärkeää oppia ensin tuntemaan toisensa. Tapahtuipa tämä sitten kokoushuoneessa, taukotilassa tai toimistokeittiössä, kannattaa käyttää aikaa ja selvittää, mistä ohjattava on kotoisin, miksi hän haki ohjelmaan ja mitä kiinnostuksen kohteita ja tavoitteita hänellä on. Kerro myös itsestäsi. Tämä helpottaa molemmin puolin kanssakäymistä ja auttaa pääsemään alkuun.
Luo perusta työtoveruudelle
Kerro, että et ole esihenkilö etkä opettaja. Sen sijaan olet mentoroitavan kumppani, joka auttaa saamaan kokemuksesta parhaan mahdollisen hyödyn.
Luo yksilölliset tavoitteet
Jokaisella mentorointiohjelmalla olisi oltava selkeät tavoitteet. Aseta tavoitteet yhdessä ohjattavan kanssa. Selvitä hänen odotuksiaan ohjaukselta ja se, mitä taitoja ja minkälaista kokemusta hän haluaa saada. Henkilökohtaiset tavoitteet motivoivat ohjattavaa ja tekevät kokemuksesta onnistuneemman.
Yhteydenpitoa päivittäin
Mentorina toimiminen voi joskus kuormittaa, koska sitä tehdään yleensä muiden töiden lisäksi. Vaikka olisit kiireinen, varmista, että varaat aikaa keskustella ohjattavan kanssa ainakin kerran päivässä. Ohjattavalle ei saa koskaan antaa sellaista vaikutelmaa, että hänestä olisi vaivaa.
Opeta ohjattavaa löytämään oma tiensä
Hyvä mentori samanaikaisesti sekä neuvoo että kyselee. Joskus voi olla hyödyllisempää opastaa mentoroitavaa löytämään vastaukset itse sen sijaan, että hän saisi valmiit ratkaisut.
Älä pelkää sanoa ”en tiedä”
Oikeaa vastausta ei välttämättä aina ole esitettyyn kysymykseen. Älä pelkää vastata ”en tiedä” ja pyytää neuvoa muilta kollegoilta. Näin voit välittää mentoroitavalle arvokasta tietoa ryhmätyöskentelystä ja rehellisyydestä.
Pidä mieli avoinna
Joskus ulkopuolinen näkökulma voi parantaa vanhoja työprosesseja. Mentoroitava voi havaita työssäsi virheen tai oivaltaa, miten menetelmiä voitaisiin parantaa. Se, että otat vastuun virheistäsi, kehittää keskinäistä luottamusta ohjattavan kanssa.
Ole positiivinen
Varmista, että palautteesi on aina rakentavaa. Anna tunnustusta aina, kun ohjattava suoriutuu työstään hyvin. Nämä pienet vakuuttelut voivat lisätä ohjattavan itseluottamusta.
Ole empaattinen
Muista, että sinäkin olit kerran kokematon. Uusi työympäristö, uudet tehtävät ja kollegat voivat olla stressaava kokemus. Varmista, että ohjattavan on helppo olla työpaikalla, ja puutu mahdollisiin epävarmuutta aiheuttaviin tekijöihin.
Näytä mallia
Hyvän mentorin tulisi tietenkin olla myös roolimalli. Jos odotat mentoroitavan saapuvan töihin ajoissa ja keskittyvän tehtäviinsä työpäivän ajan, myös sinun on noudatettava neuvojasi. Ole sellainen työntekijä, jollainen haluaisit ohjattavan olevan.
Hyvin laaditusta harjoitteluohjelmasta voi olla paljon hyötyä sekä yritykselle että harjoittelijalle. Lue vinkkejä, miten erottaudut harjoittelijan silmissä kilpailijoistasi mieluisana työnantajana.
Aiheeseen liittyviä linkkejä:
Miten yrityksellesi kehitetään kilpailukykyinen harjoitteluohjelma
Lisätietoja:
Etsi EURES-neuvojaa
Eläminen ja työskentely EURES-maissa
EURESin työpaikkatietokanta
EURES-palvelut työnantajille
EURESin tapahtumakalenteri
Tulevat online-tapahtumat
EURES Facebookissa
EURES Twitterissä
EURES LinkedInissä
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 8. maaliskuuta 2023
- Laatijat
- Euroopan työviranomainen | Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto
- Aiheet
- Vinkkejä
- Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
- Vinkkejä
- Sektori
- Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles