Gå til hovedindholdet
EURES
Nyhedsartikel8. marts 2023Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Ti ting, enhver god mentor bør gøre

For at være en god mentor på arbejdspladsen er det ikke nok bare at være god til dit job. Du skal også have et godt forhold til din mentee. Her er et par tips, som Eures har udarbejdet til dig.

Ten things every good mentor should do
Shutterstock

Lær hinanden at kende

For at få et godt arbejdsforhold til din mentee er det vigtigt, at I lærer hinanden at kende først. Uanset om det er i mødelokalet, grupperummet eller tekøkkenet, er det vigtigt, at I kommer ind på livet af hinanden. Spørg ind til din mentees baggrund, interesser, forventninger og motivation for at søge om optagelse i ordningen. Fortæl om dig selv. Det vil være med til bryde isen.

Få et samarbejde op at stå

Gør det klart, at du ikke er din mentees chef eller lærer, men at I er partnere, og at I er sammen om at gøre denne mentorordning til en god oplevelse.

Opstil individuelle mål

En mentorordning bør have klare mål – samarbejd om at fastsætte dem. Spørg ind til, hvad din mentee ønsker at tage med sig fra denne mentorordning og gerne vil opnå af viden og erfaring. Med individuelle mål vil din mentee kunne fastholde motivationen og få en virkelig værdifuld oplevelse.

Kommunikér dagligt

At være mentor kan let komme til at føles som endnu en arbejdsopgave og står måske ikke øverst på din to-do. Uanset hvor travlt du har, skal du sætte tid af til at tale med din mentee mindst én gang om dagen, men det må aldrig føles som en byrde – for nogen af jer.

Lær din mentee selv at finde vej

God mentoring er en blanding af rådgivning og ledende spørgsmål. Nogle gange er det bedre, at din mentee finder svaret selv, fremfor at få det serveret på et sølvfad.

Vær ikke bange for at sige "Det ved jeg ikke"

Du har måske ikke altid det rette svar på din mentees spørgsmål. Det er helt OK. Også at bede andre kolleger om råd. Det kan ligefrem være en lektion i teamwork og ærlighed for din mentee.

Vær åben

Nogle gange kan en udefrakommendes syn på tingene være med til at ruske op i gamle arbejdsprocesser. Din mentee kan være opmærksom på mangler på din arbejdsplads eller påpege, hvordan jeres arbejdsmetoder kan gøres bedre. Hvis du er åben for konstruktivt input, kan det være med til at skabe tillid mellem jer.

Vær positiv

Sørg for altid at være konstruktiv, når du giver feedback. Sig det, når din mentee udfører et godt stykke arbejde – det er den slags, der er med til at opbygge selvtillid.

Vær empatisk

Husk, at du engang også var uerfaren. Nyt arbejdsmiljø, uvante opgaver og nye kolleger – alt dette kan bidrage til en stressende oplevelse. Sørg for, at din mentee føler sig tryg på arbejdspladsen og ikke er usikker ved situationen.

Gå forrest med et godt eksempel

Det siger sig selv, at en god mentor også bør være en rollemodel. Hvis du forventer, at din mentee er punktlig og fokuseret på sit arbejde, er du nødt til selv at være det. Vær den medarbejder, du ønsker, at han eller hun skal være.

Et veludviklet praktikprogram kan give mange fordele, både for din virksomhed og for praktikanten. Se vores tips til, hvordan du skiller dig ud fra dine konkurrenter som en attraktiv arbejdsplads for praktikanter.

 

Relevante links:

Sådan udvikler du et konkurrencedygtigt praktikprogram til din virksomhed

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Find Euresvejledere

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over arrangementer

Kommende onlinearrangementer

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Emner
Råd og tips
Relaterede sektion(er)
Råd og tips
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.