Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel28 maart 2019Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Twee Nederlandse leerkrachten vinden een baan in Zweden dankzij een gerichte wervingsactie in samenwerking met EURES

"Tijdens mijn eerste vakantie in Zweden werd ik verliefd op dit land, " zegt Kirsten van Agthoven. "Ik wil al sinds mijn tiende graag naar Zweden verhuizen. Ik was gek op de natuur. Het was er zo anders dan in mijn land."

Targeted recruitment drive helps two Dutch teachers find jobs in Sweden with EURES
Kirsten van Agthoven

Na haar studie had Kirsten een "goede betrekking" als leerkracht op een basisschool in haar thuisland Nederland. "Ik had een zeer mooi appartement en ik hield van mijn leventje," vertelt zij. "Toch was het mijn droom om naar Zweden te verhuizen."

Kirsten zag een vacature voor een leraarbaan in Zweden via EURES. "Het was niet noodzakelijk het Zweeds perfect te beheersen, dus ik dacht: "Dit is mijn kans"."

Met de hulp van EURES, vond zij een baan in de gemeente Mora, waar zij sinds januari 2018 verblijft.

Overeenkomsten en verschillen

Merlijn Scheperboer, een andere Nederlandse die door EURES is geholpen, werkt ook als leerkracht in de gemeente Mora sinds augustus 2017. Voor Merlijn was de keuze om in Zweden te werken meer praktisch geïnspireerd.

Merlijn studeerde in 2017 in de Zweedse stad Linköping toen zij een "prachtkans" kreeg. "Ik had er nooit aan gedacht om na mijn studie te blijven, dus ik was niet eens op zoek naar een baan," geeft Merlijn toe.

Zij besloot niettemin de kans te grijpen, omdat zij wist dat het voor haar moeilijk zou zijn een voltijdse leraarbaan te vinden in haar eigen regio in Nederland. "Ik had er alleen kunnen werken als plaatsvervangende leerkracht, zonder enige zekerheid."

"Toen de overheid de pensioenleeftijd verhoogde, moesten oudere leerkrachten langer doorwerken en waren er minder arbeidsplaatsen voor jongere leerkrachten. Dat was niet in het hele land het geval, maar wel in het gebied waar ik woonde."

"Wij moeten over de grenzen heen kijken"

Volgens Lara Feller, de EURES-adviseur bij de Zweedse openbare dienst voor arbeidsvoorziening Arbetsförmedlingen die Kirsten en Merlijn adviseerde, werkt de dienst Arbetsförmedlingen sinds 2016 nauw samen met de gemeente Mora.

"We hebben in Zweden een zorgwekkend tekort aan leraren en wij moeten over de grenzen heen kijken," legt Lara uit.

"Omdat ik zelf Nederlands spreek en we gezien hebben dat Nederlanders over het algemeen weinig moeite hebben met het leren van de taal, was Nederland mijn eerste keuze.

"Ik stelde een advertentie in het Nederlands op en plaatste deze op sociale media. Daarna kwam ik al snel in contact met Kirsten en Merlijn. Wij nodigden hen uit voor een sollicitatiegesprek, wij gaven hen een rondleiding op school en in de stad en zij kregen een werkaanbieding."

"EURES hielp mij met bijna alles"

Lara en EURES hielpen bij verschillende aspecten van de verhuizing van de leerkrachten – ofwel "met bijna alles", zoals Merlijn het formuleert.

"Lara Feller spreekt Nederlands, zoals ik. Het was dus heel gemakkelijk om met haar te communiceren," aldus Kirsten. "Zij hielp mij niet alleen aan een baan, maar ook bij het vinden van een appartement."

"Ik zou EURES absoluut aan anderen aanbevelen," zegt Kirsten. "Ik heb alle hulp gekregen die ik nodig had. Lara vraagt nog steeds hoe het met mij gaat en hoe het gaat in mijn baan."

"Ik heb de hulp van EURES zeer gewaardeerd en ik zou de organisatie zeker aanbevelen aan iedereen die eraan denkt om naar het buitenland te verhuizen," zegt ook Merlijn.

"Wanneer je in een nieuw land komt, zijn veel zaken net een beetje anders: je weet niet goed waar je heen moet of wat prioriteit heeft. EURES helpt je goed op weg."

Geïnteresseerd in werken in het buitenland? Neem vandaag nog contact op met uw plaatselijke EURES-adviseur.

 

Verwante links:

Arbetsförmedlingen

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
EURES beste praktijkenExtern EURES-nieuwsArbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuwsWervingstrendsSuccesverhalenJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.