Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο28 Μαρτίου 2017Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Σπουδές, εκπαίδευση ή εργασία στο εξωτερικό – τι πρέπει να γνωρίζω;

Ένα από τα πλεονεκτήματα του να είσαι πολίτης της ΕΕ είναι ότι είστε ελεύθεροι να μετακινηθείτε σε άλλο κράτος μέλος για εργασία ή σπουδές. Είναι μια ελκυστική προοπτική την οποία αξιοποιούν χιλιάδες νέοι άνθρωποι κάθε χρόνο για να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Με δεδομένα τα παραπάνω, συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συμβουλές για την περίπτωση που σκέφτεστε να κάνετε το βήμα και να επιδιώξετε να αξιοποιήσετε μια ευκαιρία στο εξωτερικό.

Studying, training or working abroad – what do I need to know?

Κάντε την έρευνά σας

Γλώσσα, πολιτισμός, θρησκεία, πεποιθήσεις – κάθε χώρα της ΕΕ είναι μοναδική και έχει τον δικό της τρόπο ζωής. Μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο μπορεί να σας βοηθήσει να διαμορφώσετε μια εικόνα για τα έθιμα και τα πρότυπα συμπεριφοράς της χώρας στην οποία σκοπεύετε να πάτε και να προετοιμαστείτε για τη ζωή σας στο εξωτερικό. Οι υπηρεσίες EURES μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε την πρώτη σας δουλειά μέσω του EURES στο εξωτερικό, στον δε δικτυακό τόπο EURES παρέχονται πρακτικές συμβουλές για τη διαβίωση και την εργασία σε καθεμιά από τις συμμετέχουσες χώρες. Το πρόγραμμα Erasmus+ είναι επίσης ένα ιδανικό μέσο για να ενημερωθείτε σχετικά με ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, ευκαιρίες για τη νεολαία και τον αθλητισμό στην ΕΕ. Βέβαια, τα λάθη και κάποιες αστείες παρεξηγήσεις είναι αναπόφευκτα. Δεν πειράζει και δεν περιμένει κανείς να καταφθάσετε ως ειδικός. Ωστόσο, με τις βασικές γνώσεις θα μπορέσετε να προσαρμοστείτε γρήγορα στο νέο σας περιβάλλον και να αισθανθείτε ότι ανήκετε σε αυτό.

Μάθετε τη γλώσσα

Η εκμάθηση της γλώσσας μιας χώρας μπορεί να μοιάζει δύσκολο εγχείρημα –ή μπορεί να μην είναι απαραίτητο εάν δεν πρόκειται να μείνετε σε αυτήν για μεγάλο χρονικό διάστημα– μπορεί όμως να σας ωφελήσει πολλαπλώς, ιδίως εάν συνεργάζεστε στενά με άλλα άτομα. Χωρίς να χρειάζεται να τη χειρίζεστε με ευχέρεια, η καλή βασική γνώση της γλώσσας θα διευκολύνει την επικοινωνία αλλά και τη δημιουργία νέων ευκαιριών σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Κατανικήστε τον φόβο σας

Είναι φυσικό να αισθάνεστε νευρικότητα κατά την έναρξη της νέας σας εργασίας, της μαθητείας ή της συμμετοχής σας σε μαθήματα, ιδίως όταν αυτό συμβαίνει στο μη οικείο περιβάλλον μιας ξένης χώρας. Δεν είστε μόνοι! Εάν σπουδάζετε σε πανεπιστήμιο, στα μαθήματα που παρακολουθείτε ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα άτομα τα οποία βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εσάς, ενώ μπορεί να παρέχεται κάποια υποστήριξη και από το ίδιο το πανεπιστήμιο. Παρομοίως, εάν είστε σε χώρο εργασίας, ορισμένοι από τους συναδέλφους σας μπορεί να έχουν αντιμετωπίσει την ίδια κατάσταση στο παρελθόν και μπορούν να μοιραστούν την εμπειρία τους μαζί σας.

Αξιοποιήστε στο έπακρο τις ευκαιρίες σας

Νέο περιβάλλον σημαίνει νέες ευκαιρίες, οπότε αξιοποιήστε τις! Μάθετε από τους ταλαντούχους ανθρώπους γύρω σας, ζητήστε συμβουλές όταν τις χρειάζεστε και αναζητήστε ευκαιρίες ανάπτυξης της σταδιοδρομίας σας. Αξιοποιήστε τα μέσα υποστήριξης σταδιοδρομίας του πανεπιστήμιου σας ή τις γνωριμίες σας στον χώρο εργασίας. Και ποτέ μην ξεχνάτε τη δικτύωση. Ποτέ δεν ξέρετε ότι το άτομο με το οποίο τυχαίνει να κουβεντιάζετε στο κυλικείο μπορεί να είναι ο μελλοντικός σας εργοδότης.

Φροντίστε να πάρετε μαζί σας ό,τι σας χρειάζεται πραγματικά

Σκεφτείτε προσεκτικά το πού πηγαίνετε και τι θα χρειαστείτε. Εάν φεύγετε για την Ισπανία, πιθανώς δεν χρειάζεστε τις αγαπημένες σας μάλλινες κάλτσες. Παρομοίως, εάν ταξιδεύετε για το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι άσχημη ιδέα το να πάρετε μαζί σας ομπρέλα!

Ποιες είναι οι ανέσεις που είχατε στο σπίτι σας και σας είναι απολύτως απαραίτητες; Μην θεωρείτε ότι θα μπορείτε να τις βρείτε στο τοπικό πολυκατάστημα –ορισμένα προϊόντα πωλούνται αποκλειστικά στη χώρα σας, οπότε φροντίστε να τα μεταφέρετε μαζί σας.

Βάλτε τα οικονομικά σας σε τάξη

Εάν σκοπεύετε να διαμείνετε στο εξωτερικό για αρκετούς μήνες, είναι πιθανώς σκόπιμο να ανοίξετε νέο τραπεζικό λογαριασμό στη χώρα διαμονής ούτως ώστε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε χρήματα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, συνιστάται να ενημερώσετε την τράπεζά σας στη χώρα σας ότι πρόκειται να μετακινηθείτε στο εξωτερικό, προκειμένου να μην θεωρήσουν ότι τα στοιχεία του λογαριασμού σας έχουν κλαπεί!

Και, πάνω από όλα… απολαύστε το!

Ναι, βρίσκεστε σε άλλη χώρα της ΕΕ για να εργαστείτε, να καταρτιστείτε ή να σπουδάσετε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το απολαύσετε. Κάθε χώρα έχει τα δικά της μοναδικά αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε, την ιστορία της που μπορείτε να γνωρίσετε και τον πολιτισμό της που μπορείτε να αγκαλιάσετε. Διαθέστε κάποιον χρόνο για να τα γνωρίσετε όλα αυτά και να επιστρέψετε στη χώρα σας χωρίς τύψεις.

Ελπίζουμε το άρθρο αυτό να αποτελέσει μια καλή αφετηρία για τις περιπέτειές σας στο εξωτερικό –το μόνο που απομένει είναι σας ευχηθούμε καλή τύχη!

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζήτηση συμβούλωνEURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς επιγραμμικές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Το EURES στο Google+

Λεπτομέρειες

Θέματα
Εργαλειοθήκη ΕΕ για την κινητικότηταΧρήσιμες συμβουλέςΜέσα κοινωνικής δικτύωσηςΝεολαία
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.