Skip to main content
EURES
News article24 august 2023European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

Strategier for å lykkes med å lede et hybridteam

Nå som fjernarbeid blir stadig mer populært, er det nå en vesentlig myk ferdighet å kunne lede et hybridteam (et team som er delt mellom å jobbe hjemmefra og på kontoret). Her er fire strategier for å lykkes med å lede et hybridteam.

Strategies for successfully managing a hybrid team

Sett tydelige forventninger

For de ansatte medfører det nye utfordringer og fordeler å jobbe hjemmefra. For mange av oss er det likevel ukjent terreng. Som leder har du nå muligheten til å sette klare forventninger til hva som kreves av hybridteamet ditt, og hvordan dere best kan jobbe i en relativt ny struktur. Husk at dette er nytt for deg også, så ikke føl at du trenger å vite alle svarene. Det beste er å avklare med teamet hvordan dere ønsker å jobbe, når de daglige møtene er, og hvordan de skal gjennomføres, når det er kontordag, og hvordan informasjon skal formidles til teammedlemmer som befinner seg hjemme eller i utlandet.

Bygge og vedlikeholde relasjoner

Det kan være utfordrende å bygge og opprettholde en relasjon til hybridteamet ditt, spesielt når du har teammedlemmer som jobber hjemmefra eller i forskjellige land og tidssoner. Man kan føle seg isolert når man jobber hjemmefra, så det er viktig å sette av tid til å gi jevnlige tilbakemeldinger til de enkelte teammedlemmene. Det er en god idé å planlegge regelmessige møter via Zoom eller Microsoft Teams, slik at de som sitter på hjemmekontor, føler seg engasjerte og involverte. For å styrke relasjoner kan det også være nyttig å arrangere teambuildingøvelser eller bortedager der alle medlemmene av teamet ditt er til stede personlig.

Fremme samarbeid

Mange tror det er vanskeligere å samarbeide i et hybrid arbeidsmiljø, men samarbeid kan fremmes på forskjellige måter. Som leder er det din jobb å finne kreative og nye digitale verktøy som kan forandre hvordan du jobber. Du kan sette opp egne arbeidsområder på nettet, for eksempel der du bruker innovative digitale verktøy for å komme sammen og utveksle ideer. Alternativt kan du sette av bestemte dager til samarbeid. På denne måten vil teamet ditt føle seg involvert og knyttet til hverandre, uavhengig av om de er hjemme eller på kontoret.

Oppfordre til regelmessig pauser

Det er mange fordeler med å jobbe i et fleksibelt hybrid arbeidsmiljø, men det kan bli slitsomt og intenst å jobbe hjemmefra. Mange legger gjerne inn noen ekstra timer fordi de har uklare grenser mellom arbeid og fritid. Sørg for å være oppmerksom på stressnivåene hos teammedlemmene dine for å forebygge utbrenthet.

Oppfordre derfor teamet ditt til å ta pauser og gå vekk fra skrivebordet – tross alt er det ingen som er skapt for å sitte på ett sted i åtte timer i strekk! Dette gjelder også for teammedlemmer som jobber på kontoret – minn dem på å ta pauser for å få i seg litt drikke på kjøkkenet eller gå en tur, og å ta hele lunsjpausen vekk fra skrivebordet. Dette kan bidra til å fremme mental klarhet, slik at den tiden de faktisk bruker på å jobbe, blir langt mer produktiv.

Tilby de riktige verktøyene

Sørg for at de ansatte har de riktige verktøyene og det riktige arbeidsmiljøet for å gjøre jobben sin effektivt. Dette innebærer å skaffe kontorutstyr slik at de kan arbeide bekvemt både på kontoret og hjemme (f.eks. en bærbar PC som kan kjøre den nødvendige programvaren, en stol av god kvalitet med ryggstøtte, hodetelefon og nettkamera og en ekstra skjerm for å redusere belastningen på øynene ved arbeid på bærbar PC) samt å tilby programvare for aspekter som samarbeid, nettbasert kommunikasjon og sikker fjerntilgang til jobben.

Men det er ikke nok å ha de riktige verktøyene – det er også viktig å lære de ansatte å bruke dem. Hold opplæringsøkter for nye og eksisterende ansatte om de ferdighetene de trenger for effektivt å utnytte det utstyret og den programvaren du tilbyr for å sikre at ingen føler seg akterutseilt.

Interessert i andre tips om hvordan du lykkes med å lede et team? Les vår artikkel om «Bygge et sterkere team: Slik håndterer du konflikter mellom ansatte på en effektiv måte».

 

Relevante lenker:

Bygge et sterkere team: Slik håndterer du konflikter mellom ansatte på en effektiv måte

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Finn EURES-rådgivere

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES' jobbdatabase

EURES' tjenester for arbeidsgivere

EURES' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
Business /EntreprenørskapRåd og tips
Relaterte seksjon(er)
Råd og tipsArbeidsmarkedsinformasjonLæringLeve- og arbeidsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.