Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice19. marec 2018Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Zgodbe o uspehu zagonskih podjetij v Evropi: pregled po desetletjih

Siemens, Lego, Gucci, Virgin in Skype so vodilne svetovne blagovne znamke. Ta podjetja skupaj zaposlujejo več tisoč ljudi, poslujejo v več sto državah in ustvarjajo velike dobičke.

Start-up success stories in Europe: across the decades
EURES

Vsa so bila ustanovljena v Evropi.

Evropska zagonska podjetja imajo že več stoletij vpliv po vsem svetu. Predstavili vam bomo zgodbe o uspehu zagonskih podjetij v Evropi skozi zgodovino.

1840–1899

V zadnjih 170 letih se je podjetje Siemens iz delavnice na dvorišču v Nemčiji razvilo v industrijsko proizvodno multinacionalko z več kot 370 000 zaposlenimi. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1847 kot Siemens & Halske ter kmalu postalo uspešno s svojimi izumi in medkrajevnimi telefonskimi linijami.

Podjetje Siemens ni bilo edino, ki je bilo ustanovljeno že tako zgodaj in za katero so značilni skromni začetki. V istem letu je v Franciji Louis-François Cartier prevzel draguljarno svojega mojstra, pozneje pa so mu vnuki pomagali spremeniti družinski posel v svetovno znano prestižno blagovno znamko, ki je priljubljena med plemstvom in slavnimi.

Tudi v Skandinaviji so bile v tem obdobju ustanovljene bodoče multinacionalke, in sicer najprej podjetje Nokia (na Finskem leta 1865) in nato podjetje Ericsson (na Švedskem leta 1876). Podjetje Ericsson se vse od ustanovitve kot servisna delavnica za telegrafe v Stockholmu osredotoča na telekomunikacije, podjetje Nokia pa je bilo prvotno tovarna celuloze, v kateri so med drugim proizvajali toaletni papir. Šele v začetku prejšnjega stoletja se je podjetje začelo širiti na področja, po katerih slovi danes.

1900–1949

V Evropi imajo sedež številni priznani proizvajalci avtomobilov, podjetje Aston Martin v Združenem kraljestvu pa je verjetno eno od najbolj ikoničnih, saj ga že dolgo povezujemo z Jamesom Bondom. Ko se je podjetje, ki sta ga leta 1913 ustanovila Lionel Martin in Robert Bamford, ravno začelo uveljavljati, se je zaradi začetka prve svetovne vojne proizvodnja njegovega prvega modela ustavila. Kljub temu neobetavnemu začetku in, občasno, nemirni zgodovini se je znamka Aston Martin obdržala in nedavno razširila svojo proizvodnjo na druga prevozna sredstva, vključno s hitrimi motornimi čolni in podmornicami.

Priseljeni hotelski delavec Guccio Gucci je med delom v Parizu in Londonu pri hotelskih gostih dobil navdih za oblikovanje visokokakovostnih potovalnih kovčkov. Ko se je vrnil v rodno Italijo, je leta 1921 pod svojim imenom odprl trgovino z usnjenimi izdelki. Po skoraj 100 letih je revija Forbes to prestižno modno znamko leta 2017 izbrala za 47. najvrednejšo blagovno znamko na svetu, katere vrednost je bila ocenjena na 12,7 milijarde USD.

LEGO je ena od najbolj znanih zgodb o uspehu zagonskih podjetij v Evropi. Podjetje je bilo ustanovljeno na Danskem v začetku tridesetih let prejšnjega stoletja in je v začetku izdelovalo lesene igrače. Svoje znamenite plastične kocke je začelo izdelovati leta 1949, kar je zaznamovalo začetek njegovega prevladujočega položaja na trgu igrač in zunaj njega. V zadnjih letih je podjetje izkoristilo trajno priljubljenost svojih izdelkov in razširilo svojo dejavnost na filme, videoigrice in zabaviščne parke. S 75 milijardami kock, ki jih je prodalo leta 2016, je njegova zapuščina prisotna po vsem svetu.

1950–1999

Za desetletja po drugi svetovni vojni je bil značilen hiter gospodarski razvoj po vsej Evropi, posel zagonskih podjetij je cvetel. Trgovsko podjetje z oblačili Primark, ki je bilo ustanovljeno leta 1969 na Irskem, je zapolnilo vrzel na trgu s svojimi poceni oblačili, zato je njegova prodaja na domačem trgu v prvih letih vztrajno rasla. Po nedavni širitvi podjetja na evropski in ameriški trg je njegov portfelj leta 2016 vključeval 320 trgovin v enajstih državah.

Richard Branson je danes lastnik znane blagovne znamke, v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja pa je bil mlad podjetnik, ki se je v prostorih lokalne cerkve ukvarjal s prodajo glasbenih plošč po pošti, pozneje pa je v Združenem kraljestvu odprl prodajalno glasbenih plošč. Sledila je ustanovitev podjetja Virgin Records, ki je v naslednjih 40 letih razširilo svoje dejavnosti na prevoz, maloprodajo in telekomunikacije. Danes ima skupina Virgin Group več kot 37 milijonov sledilcev na družbenih omrežjih, 53 milijonov strank po vsem svetu in skupni promet v višini 16,6 milijarde GBP.

Za drugi del tega obdobja je bila značilna rast na tehnologiji temelječih zagonskih podjetij, vključno s podjetji Avast (Češka republika, 1988), TomTom (Nizozemska, 1991), CD Projekt (Poljska, 1994) in Opera Software (Norveška, 1997). Ta štiri podjetja, ki delujejo na področju spletne varnosti, digitalne navigacije, videoigric oziroma programske opreme, so zelo uspešna zaradi svojih inovativnih proizvodov in naraščajočega povpraševanja na digitalnem trgu.

2000–2018

To tehnološko gibanje se je nadaljevalo tudi v novem tisočletju, ko je podjetje Skype hitro postalo nov ključni akter v telekomunikacijskem sektorju. Podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 2003 in ima sedež v Luksemburgu, je prvo začelo ponujati brezplačne videoklice med dvema računalnikoma. Maja 2011 ga je kupilo podjetje Microsoft za 8,5 milijarde USD. Po najnovejših ocenah ima več 300 milijonov aktivnih mesečnih uporabnikov.

Na Švedskem je bilo leta 2008 kot odziv na nenehen boj proti piratstvu na področju glasbe ustanovljeno podjetje Spotify. Do konca leta 2012 je imela platforma za predvajanje glasbe 20 milijonov aktivnih uporabnikov, skoraj deset let po ustanovitvi pa je podjetje Spotify naznanilo, da se je to število povečalo na 140 milijonov uporabnikov.

Na Madžarskem je arhitekt Ádám Somlai-Fischer za predstavitev svojih umetniških del izdelal edinstven prototip predstavitve z uporabo funkcije povečave. Ta prototip je postal osnova programa Prezi, ki je prišel na trg leta 2009 ter se zdaj ponaša s 85 milijoni uporabnikov in 325 milijoni javnih predstavitev.

Pred nekaj leti je William Shu, potem ko je ugotovil, da v mestu ni veliko možnosti za dostavo hrane ponoči, v Londonu ustanovil podjetje Deliveroo. Glas o novem podjetju se je v prvih dveh letih hitro širil od ust do ust in leta 2015 mu je uspel prodor na mednarodni trg. Po treh letih od njegove razširitve na mednarodni trg podjetje Deliveroo posluje v 14 državah in več kot 140 mestih.

To je le kratek pregled različnih uspešnih zagonskih podjetij v Evropi v zadnjih letih. Upamo, da vas bodo njihove zgodbe navdihnile, več informacij o zagonskih podjetjih pa je na voljo v našem članku o nasvetih za ustanovitev podjetja.

 

Sorodne povezave:

Siemens

Nokia

Gucci

Lego

Virgin

Skype

Spotify

Prezi

Deliveroo

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovega svetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

Eures na Facebooku

Eures na Twitterju

Eures na LinkedInu

Teme
Poslovanje/podjetništvoZunanje novice EURESInterne novice EURESNovice s trga dela/novice mobilnostiNovice/poročila/statistikaZgodbe o uspehuMladina
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.