Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2018. március 19.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Startup sikersztorik Európában: az elmúlt évtizedek

ASiemens, a Lego, a Gucci, a Virgin és a Skype mind a világ vezető márkái közé tartozik.  Együtt több ezer embert foglalkoztatnak, több száz országban vannak jelen és hatalmas nyereséget termelnek.

Start-up success stories in Europe: across the decades
EURES

Az is közös bennük, hogy Európából indultak el.

Az innovatív európai vállalkozások évszázadok óta globális hatást gyakorolnak, és mi most történelmi perspektívából tekintünk át néhány, a kontinensen átívelő startup sikersztorit.

1840-1899

Az elmúlt 170 évben a Siemens egy németországi hátsóudvar műhelyéből a gyáripar egyik hajtómotorjává nőtte ki magát, és mára több mint 370 000 embert alkalmaz. A céget 1847-ben alapították Siemens & Halske néven, és találmányaival, illetve a távolsági telefonvonalakkal gyorsan sikeressé vált.

Nem a Siemens az egyedüli vállalat, mely régre nyúlik vissza, és szerényen indult. Ugyanabban az évben a határ másik oldalán, Franciaországban Louis-François Cartier átvette a mestere ékszerműhelyét és később, az unokái segítségével a családi üzletet világméretű luxusmárkává fejlesztették, amelyet a királyi családok és a hírességek egyaránt kedvelnek.

Skandináviában ugyanebben az időben szintén leteszik a jövőbeli üzleti óriások alapjait, elsőként a Nokia (Finnország, 1865), majd az Ericsson (Svédország, 1876) létrejöttével. Míg a stockholmi Ericsson alapításától kezdve a távközlésre összpontosított (távírókészülékek javításával foglalkoztak), a Nokia eredetileg egy papírmalom volt, ahol toalettpapírt és hasonló termékeket gyártottak. A cég csak az 1900-as évek elején kezdett el terjeszkedni arra a területre, amelyről ma ismerjük.

1900-1949

Európa számos híres autógyártónak ad otthont, és az Egyesült Királyságban gyártott Aston Martin vitathatatlanul legendássá vált köszönhetően annak, hogy hosszú ideje James Bonddal kapcsolják össze. A két mérnök, Lionel Martin és Robert Bamford által 1913-ban alapított cég éppen csak megvetette lábát, amikor az első modell gyártását megszakította az első világháború kitörése. A szerencsétlen kezdet és – időnként – viharos történelmi események ellenére az Aston Martin márka kitartott, és a közelmúltban más közlekedési eszközök, például a motorcsónakok és a tengeralattjárók felé is nyitni kezdett.

Guccio Gucci bevándorló szállodai munkásként Párizsban és Londonban dolgozott, ahol megihlették azok a kimagasló minőségű táskák, amelyeket a szállóvendégeknél látott. Hazájába, Olaszországba visszatérve Gucci 1921-ben saját nevén alapított egy üzletet, ahol finom bőrárukat lehetett kapni. Csaknem száz évvel később a luxus divatmárkát 2017-ben a világ 47. legértékesebb márkájává választotta a Forbes magazin; értékét 12,7 milliárd dollárra becsülték.

A LEGO Európa egyik legismertebb startup sikersztorija. A céget az 1930-as évek elején, Dániában alapították, és eredetileg fajátékokat gyártott. A jól ismert műanyag építőelemek gyártása 1949-ben következett, ami a Lego vezető szerepének kezdetét jelentette a játékpiacon és azon túl. Az elmúlt években a cég a termékei tartós népszerűségéből új befektetésekkel, például filmekkel, videojátékokkal és vidámparkokkal kovácsolt tőkét. Megdöbbentő adat, de a LEGO2016-ban 75 milliárd elemet értékesített; a cég világszerte letette lábnyomát.

1950-1999

A második világháborút követő évtizedek a gyors gazdasági növekedés évei voltak Európa-szerte, és a startupokból virágzó üzletek váltak. Az 1969-ben, Írországban alapított Primark ruházati lánc alacsony árú ruházattal töltötte be a piaci rést, és korai éveiben folyamatos belföldi növekedésnek örvendhetett. A legutóbbi európai és amerikai bővítésnek köszönhetően 2016-ra a cég portfóliója 320 üzletre bővült 11 országban.

Richard Branson neve mára biztosan ismerősen cseng, ám az 1970-es évek elején ő is csak egy zöldfülű vállalkozó volt, aki hanglemezekkel kereskedő csomagküldő szolgáltatást működtetett egy templomból, majd később lemezboltot nyitott az Egyesült Királyságban. Ezt követte a Virgin Records, és a következő negyven évben a cég a fuvarozás, a kiskereskedelem és a telekommunikáció területére is átterjeszkedett . Napjainkban a Virgin Groupnak több mint 37 millió követője van a közösségi média felületein, világszerte 53 millió ügyféllel és 16,6 milliárd globális bevétellel büszkélkedhetnek.

Az ezt követő években olyan technológiai alapú startup vállalkozások felemelkedése látható, mint az Avast (Csehország, 1988), a TomTom (Hollandia, 1991), a CD Projekt (Lengyelország, 1994) és az Opera Software (Norvégia, 1997). Az online adatbiztonság, a digitális navigáció, a videojátékok és a szoftverek területén működő e négy vállalat mindegyike jelentős sikereket ért el az innovatív termékeiknek és a digitális piac iránti növekvő igénynek köszönhetően.

2000-2018

Ez a technológiai trend az új évezredben is folytatódott: a Skype rövid időn belül a távközlési ipar egyik legfontosabb új szereplőjévé vált. A 2003-ban alapított luxemburgi székhelyű cég elsőként kínált ingyenes, számítógépeken keresztül kezdeményezhető videohívásokat, 2011 májusában pedig a közzétett adatok szerint 8,5 milliárd dollárért vásárolta meg a Microsoft. A legfrissebb becslések szerint a havonta aktív felhasználók száma több mint 300 millióra tehető.

Svédországban 2008-ban indult útjára a Spotify, melyet a zenei kalózkodás ellen vívott folyamatos küzdelemre adott válaszként fejlesztettek ki. 2012 végére a zenei szolgáltató platform felhasználói bázisa elérte a 20 millió aktív felhasználót, közel egy évtizeddel az elindítása után pedig a Spotify bejelentette, hogy ez a szám 140 millióra nőtt.

Magyarországon  Somlai-Fischer Ádám mérnök egy egyedi, zoomolható prezentációs eszköz prototípusát alkotta meg azzal a céllal, hogy saját médiaművészeti munkáit bemutassa. Ez a prototípus lett a 2009-ben útjára indított Prezi alapja, mely immár 85 millió felhasználóval és 325 millió nyilvánosan elérhető prezentációval büszkélkedhet.

A Deliveroo-t a közelmúltban Londonban alapította William Shu, miután megtapasztalta a késő esti ételkiszállítás hiányát a városban. A cég az első két év során jelentős ismertségre tett szert, híre szájról szájra terjedt, 2015-ben pedig nemzetközi szinten is bővülni tudott. Három év elteltével a Deliveroo 14 országban és több mint 140 városban működik.

Ez csupán egy röpke áttekintés volt az elmúlt években Európából elinduló, különböző típusú, sikeres vállalkozásokról. Reméljük, hogy inspirálónak találta a történeteiket. Ha kedvet kapott hozzá, olvassa el cikkünket, mely arról szól, hogy mit tegyünk és mit ne, ha saját vállalkozást indítunk.

 

Kapcsolódó linkek:

Siemens

Nokia

Gucci

Lego

Virgin

Skype

Spotify

Prezi

Deliveroo

 

További információk:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebook-on

Az EURES a Twitter-en

Az EURES a LinkedIn-en

Témák
Üzlet / VállalkozásKülső EURES hírekBelső EURES hírekMunkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekHírek/jelentések/statisztikaSikertörténetekIfjúság
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.