Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak19. ožujka 2018.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Priče o uspjehu novoosnovanih poduzeća u Europi: kroz desetljeća

Siemens, Lego, Gucci, Virgin i Skype vodeće su svjetske robne marke. Zajedno zapošljavaju na tisuće ljudi, posluju u stotinama zemalja i ostvaruju golemu dobit.

Start-up success stories in Europe: across the decades
EURES

Sve su također nastale u Europi.

Europska novoosnovana poduzeća stoljećima imaju globalni utjecaj, a ovdje ćemo razmotriti neke priče o uspjehu novoosnovanih poduzeća iz prošlosti s cijelog kontinenta.

1840. – 1899.

Tijekom posljednjih 170 godina Siemens se razvio iz jedne radionice u dvorištu u Njemačkoj u industrijsku proizvodnu silu s više od 370 000 zaposlenika. Poduzeće je osnovano 1847. pod nazivom Siemens & Halske te je ubrzo postiglo uspjeh svojim izumima i međugradskim telefonskim linijama.

Siemens nije jedini primjer poduzeća s takvim ranim temeljem i skromnim početcima. Iste je godine u susjednoj Francuskoj Louis-François Cartier preuzeo radionicu svojeg majstora za izradu nakita, a njegovi su unuci kasnije pomogli u pretvorbi obiteljskog poduzeća u svjetsku luksuznu robnu marku koja je podjednako omiljena među pripadnicima kraljevskih obitelji i slavnim osobama.

I u Skandinaviji su tijekom tog razdoblja osnovane buduće poslovne supersile, najprije Nokia (Finska, 1865.), a zatim Ericsson (Švedska, 1876.). Dok je poslovanje Ericssona bilo usredotočeno na telekomunikacije otkad je osnovan kao radionica za popravak telegrafa u Stockholmu, Nokia je izvorno bila jedan pogon za obradu celuloze u kojemu su se proizvodili proizvodi kao što je toaletni papir. Poduzeće je tek u ranim godinama 20. stoljeća počelo širiti svoje djelovanje na područja po kojima je danas poznato.

1900. – 1949.

Europa je dom raznih poznatih proizvođača automobila, a Aston Martin iz Ujedinjene Kraljevine nedvojbeno je jedan od najčuvenijih, i to zahvaljujući dugoročnom povezivanju s Jamesom Bondom. Osnovali su ga inženjeri Lionel Martin i Robert Bamford 1913., ali je rad poduzeća zaustavljen već na samom početku proizvodnje njegova prvog modela zbog izbijanja Prvog svjetskog rata. Usprkos tom nepovoljnom početku, a katkad i burnoj povijesti, robna marka Aston Martin opstala je, a nedavno je proširila svoju proizvodnju i na druge oblike prijevoza, uključujući glisere i podmornice.

Hotelski radnik imigrant Guccio Gucci radio je u Parizu i Londonu kad je osjetio nadahnuće ugledavši vrhunsku prtljagu gostiju hotela. Nakon povratka u svoju domovinu Italiju, Gucci je 1921. otvorio trgovinu fine kožne galanterije pod vlastitim imenom.  Gotovo 100 godina kasnije časopis Forbes proglasio je luksuznu modnu robnu marku 47. najvrednijom robnom markom na svijetu 2017., čija je vrijednost 12,7 milijardi USD.

LEGO je jedna od najpoznatijih europskih priča o uspjehu novoosnovanog poduzeća. Poduzeće je osnovano u Danskoj početkom 1930-ih, a izvorno se bavilo izradom drvenih igračaka. Poznate plastične kocke počele su se proizvoditi 1949., čime je označen početak prevlasti poduzeća Lego na tržištu igračaka i šire. Posljednjih je godina poduzeće iskoristilo trajnu popularnost svojih proizvoda tako što se razgranalo u područje filmske industrije, videoigara i zabavnih parkova. Uz nevjerojatnih 75 milijardi elemenata LEGO prodanih u 2016., ostavština poduzeća vidljiva je diljem svijeta.

1950. – 1999.

U desetljećima nakon Drugog svjetskog rata ubrzalo se gospodarsko širenje u cijeloj Europi, a novoosnovana poduzeća nastavila su se razvijati u uspješna poduzeća. Trgovina na malo odjeće Primark, osnovana 1969. u Irskoj, svojom je odjećom po niskim cijenama ispunila prazninu na tržištu i ostvarila stalan domaći rast u početcima svojeg poslovanja. Nedavnim širenjem u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama poduzeće je do 2016. u svoj portfelj uvrstilo 320 trgovina u 11 zemalja.

Richard Branson danas je možda poznato ime, ali početkom 1970-ih bio je neiskusan poduzetnik koji je iz crkve vodio prodaju ploča preko poštanskih narudžbi, a kasnije je u Ujedinjenoj Kraljevini otvorio prodavaonicu ploča. Nakon toga uspostavljen je Virgin Records, a tijekom sljedećih četrdeset godina poduzeće je svoje djelovanje proširilo na područje prometa, maloprodaje i telekomunikacija. Virgin Group danas ima više od 37 milijuna sljedbenika na društvenim mrežama, 53 milijuna klijenata diljem svijeta i globalni prihod od 16,6 milijardi GBP.

U drugom dijelu tog razdoblja zabilježen je uspon novoosnovanih poduzeća koja se temelje na tehnologiji, uključujući Avast (Češka, 1988.), TomTom (Nizozemska, 1991.), CD Projekt (Poljska, 1994.) i Opera Software (Norveška, 1997.). Djelujući u područjima internetske sigurnosti, digitalne navigacije, videoigara i softvera, ta su četiri poduzeća postigla znatan uspjeh zahvaljujući svojim inovativnim proizvodima i rastućoj potražnji digitalnog tržišta.

2000. – 2018.

Taj tehnološki trend nastavio se i u novom tisućljeću, pri čemu je Skype uskoro postao novi ključni igrač u telekomunikacijskoj industriji. Osnovano 2003., poduzeće sa sjedištem u Luxembourgu prvo je uvelo besplatne videopozive s računala na računalo, a Microsoft ga je u svibnju 2011. kupio za 8,5 milijardi USD. Prema nedavnim procjenama, broj njegovih aktivnih korisnika mjesečno iznosi više od 300 milijuna.

U Švedskoj je 2008. počeo s radom Spotify, koji je razvijen kao odgovor na stalnu borbu protiv piratstva u području glazbe. Do kraja 2012. korisnička baza platforme za strujanje glazbe dosegla je 20 milijuna aktivnih korisnika, a gotovo desetljeće nakon što je Spotify počeo s radom, objavio je da je ta brojka porasla na 140 milijuna korisnika.

U Mađarskoj je arhitekt Ádám Somlai-Fischer osmislio jedinstveni prototip zumirajućih prezentacija kako bi izložio svoja medijska djela. Taj je prototip postao temelj za Prezi, koji je osnovan 2009. i sada ima 85 milijuna korisnika i 325 milijuna javnih prezentacija.

Nedavno je William Shu u Londonu osnovao Deliveroo nakon što je otkrio da u gradu ne postoji mogućnost kasnonoćne dostave hrane. Poduzeće se tijekom prvih dviju godina snažno promicalo usmenom preporukom te se 2015. uspjelo proširiti i na međunarodnoj razini. Tri godine nakon što je uspostavljen, Deliveroo posluje u 14 zemalja i više od 140 gradova.

Ovo je samo mali pregled vrsta uspješnih novoosnovanih poduzeća koja su tijekom godina uspostavljena u Europi. Nadamo se da ste pronašli nadahnuće u njihovim pričama, a za više informacija o novoosnovanim poduzećima pogledajte naš članak o savjetima i upozorenjima za pokretanje poslovanja.

 

Korisne poveznice:

Siemens

Nokia

Gucci

Lego

Virgin

Skype

Spotify

Prezi

Deliveroo

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnika EURES-a

Uvjeti života i rada u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Skorašnja događanja na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Posao /PoduzetništvoVanjske vijesti EURES-aInterne vijesti EURES-aVijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnostiVijesti/izvješća/statistikeUspješne pričeMladost
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.