Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2017. augusztus 1.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

A középpontban: a Tanulószerződéses Gyakorlati Képzés Európai Szövetsége

A Tanulószerződéses Gyakorlati Képzés Európai Szövetsége (EAfA) nemrégiben magas szintű találkozót tartott Máltán az elmúlt négy év eredményeinek megünneplésére és a jövő lehetőségeinek áttekintésére. Úgy gondoltuk, időszerű lenne közelebbről is megvizsgálni ezt az egyedülálló partnerséget és azt, hogy miként lehetne abba még több európai vállalkozást és szervezetet bevonni.

In the spotlight: The European Alliance for Apprenticeships

Mi a Tanulószerződéses Gyakorlati Képzés Európai Szövetsége?

A 2013-ban létrehozott EAfA a kormányoknak, a vállalkozásoknak, az oktatási és képzési szolgáltatóknak, a szociális partnereknek, a szakmai szervezeteknek és hálózatoknak, a nonprofit és ifjúsági szervezeteknek, a kereskedelmi kamaráknak és számos más szervezetnek biztosít közös platformot az ifjúsági munkanélküliség problémájának kezeléséhez.

Az EAfA tagjai elkötelezetten dolgoznak a tanulószerződéses gyakorlati képzés minőségének, kínálatának és megítélésének javítása érdekében.

Miért jött létre?

A 2008-as gazdasági válság különösen kedvezőtlenül érintette a fiatalokat: az ifjúsági munkanélküliség az egekbe szökött Európában. Noha az elmúlt években a legtöbb országban csökkenni kezdett ez az arány, az ifjúsági munkanélküliség még mindig aggasztó méreteket ölt.

A tanulószerződéses gyakorlati képzés kiváltképp hatékonyan segíti a fiatalok elhelyezkedését, hiszen az iskolai tanulás és a munkahelyi képzés ötvözésével szert tesznek a modern munkaadók által keresett egyedülálló készségekre.

Mit sikerült eddig elérnie az EAfA-nak?

2017 márciusáig a szövetség többek között az alábbi eredményeket érte el:

  • 35 ország bevonása;
  • több mint 200 kötelezettségvállalás a tagok részéről a minőség, a kínálat, a megítélés és a mobilitás területén;
  • több mint 500 000 képzési és munkalehetőség elérhetővé tétele a fiatalok számára;
  • az Európai Unió tagállamai a tanulószerződéses gyakorlati képzést az ifjúsági garancia részévé tették, így 2016-ra már 390 000 lehetőség volt elérhető.

Miért érdemes tanulószerződéses gyakorlati képzést nyújtani?

A tanulószerződéses gyakorlati képzés remek alkalmat biztosít arra, hogy vállalkozásánál újszerű ötletekkel teli fiatalokat képezzen ki igényeinek megfelelően, és így orvosolja a szakemberhiány problémáját. Az olyan programokon keresztül, mint az ifjúsági garancia, még pénzügyi támogatást is kaphat.

Milyen előnyökkel jár, ha csatlakozik az EAfA-hoz?

A szövetség tagjaként nagyobb ismertségre tehet szert, és részese lehet a tanulószerződéses gyakorlati képzés olyan európai hálózatának, amelynek keretében lehetősége nyílik a bevált gyakorlatok megosztására és a mások tapasztalataiból való tanulásra. Tájékoztatást kap a különféle útmutatásokról, gyakorlati eszközökről, jelentésekről és finanszírozási lehetőségekről, továbbá részt vehet a témával kapcsolatos műhelytalálkozókon és rendezvényeken.

Hogyan csatlakozhat a szervezetem a szövetséghez?

Az EAfA-hoz szervezete egy rövid kötelezettségvállalási űrlap kitöltésével, majd annak a következő címre való elküldésével csatlakozhat: empl-eafaatec [dot] europa [dot] eu (empl-eafa[at]ec[dot]europa[dot]eu). Kötelezettségvállalása az alábbi területek bármelyikére vonatkozhat:

  • egy már meglévő program vagy kezdeményezés továbbfejlesztése;
  • új partnerség vagy kísérleti program létrehozása;
  • tanulószerződéses gyakorlati képzés indítása egy újabb országban;
  • a mobilitás elősegítése;
  • a minőség fejlesztésével kapcsolatos tevékenységek;
  • a képzés vonzerejét és az azzal kapcsolatos tudatosságot növelő vagy egyéb releváns tevékenységek.

Ezt követően egy online felmérés keretében évente legalább egyszer be kell számolnia tevékenységeiről és a kötelezettségvállalás eredményeiről.

Hol tudunk még tájékozódni?

Látogasson el az ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1147&langId=hu weboldalra, ahol további információkat talál a szövetségről és a kötelezettségvállalás lépéseiről. Csatlakozhat az EAfA LinkedIn csoportjához is, vagy kérdéseit elküldheti az alábbi e-mail-címre: empl-eafaatec [dot] europa [dot] eu (empl-eafa[at]ec[dot]europa[dot]eu).

 

Kapcsolódó linkek:

A Tanulószerződéses Gyakorlati Képzés Európai Szövetsége

Ifjúsági garancia

 

További információk:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Az EURES a Google+-on

Témák
EU mobilitási eszköztárMunkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekHírek/jelentések/statisztikaIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.