Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli1. elokuuta 2017Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Valokeilassa: Euroopan oppisopimusyhteenliittymä

Euroopan oppisopimusyhteenliittymä järjesti äskettäin Maltassa korkean tason tapahtuman, jossa juhlistettiin yhteenliittymän saavutuksia neljän viime vuoden ajalta ja katsottiin tulevaan. Meidän mielestämme olisi hyvä tutustua hieman paremmin tähän ainutlaatuiseen kumppanuuteen ja selvittää, miten yritykset ja organisaatiot eri puolilta Eurooppaa voivat vielä tulla mukaan.

In the spotlight: The European Alliance for Apprenticeships

Mikä Euroopan oppisopimusyhteenliittymä (EAfA) on?

Euroopan oppisopimusyhteenliittymä perustettiin vuonna 2013. Se tuo yhteen hallituksia, yrityksiä, koulutuksen tarjoajia, työmarkkinaosapuolia, ammatillisia elimiä ja verkostoja, voittoa tavoittelemattomia järjestöjä ja nuorisojärjestöjä, kauppakamareita ym. torjumaan nuorisotyöttömyyttä.

Oppisopimusyhteenliittymän jäsenet sitoutuvat parantamaan oppisopimuskoulutuksen laatua, tarjontaa ja julkisuuskuvaa.

Miksi se perustettiin?

Vuonna 2008 alkanut talouskriisi iski erityisen ankarasti nuoriin, kun nuorisotyöttömyys lisääntyi jyrkästi kaikkialla Euroopassa. Viime vuosina työttömyys on alkanut vähetä useimmissa maissa, mutta nuorisotyöttömyysluvut ovat edelleen huolestuttavia.

Oppisopimuskoulutus on todetettu erityisen tehokkaaksi tavaksi auttaa nuoria löytämään työtä, sillä koulussa oppimisen ja työpaikalla tapahtuvan harjoittelun yhdistelmä antaa heille ainutlaatuisen taitovalikoiman, jota nykyajan työnantajat edellyttävät.

Mitä oppisopimusyhteenliittymä on tähän mennessä saavuttanut?

Yhteenliittymä oli saavuttanut maaliskuuhun 2017 mennessä muun muassa seuraavaa:

  • mukana on 35 maata
  • jäsenet ovat tehneet yli 200 sitoumusta, joissa keskitytään laatuun, tarjontaan, julkisuuskuvaan ja liikkuvuuteen
  • nuorille on tarjottu yli 500 000 koulutus- ja työmahdollisuutta
  • EU:n jäsenvaltiot ovat liittäneet oppisopimuskoulutuksen nuorisotakuujärjestelmiinsä, minkä ansiosta vuoteen 2016 mennessä tarjouksia oli 390 000.

Miksi kannattaa tarjota oppisopimuspaikka?

Oppisopimuskoulutus on loistava tapa saada omaan yritykseen nuoria ihmisiä, joilla on uusia ajatuksia, ja kouluttaa heidät vastaamaan oman yrityksen tarpeisiin ja täyttämään osaamispuutteet. Ohjelmissa, kuten nuorisotakuussa, on myös saatavilla taloudellista tukea.

Mitä hyötyä EAfAan liittymisestä on?

Liittymällä jäseneksi saa lisää näkyvyyttä ja pääsee eurooppalaiseen oppisopimusverkostoon, jossa voi jakaa parhaita käytäntöjä ja oppia toisten kokemuksista. Sieltä saa tietoa suuntaviivoista, käytännön työkaluista, raporteista ja rahoitusmahdollisuuksista sekä kutsuja asiaa koskeviin seminaareihin ja tapahtumiin.

Miten oma organisaationi voi liittyä yhteenliittymään?

Organisaatiosi voi liittyä EAfAan tekemällä lyhyen sitoumuksen ja lähettämällä sen osoitteeseen empl-eafaatec [dot] europa [dot] eu (empl-eafa[at]ec[dot]europa[dot]eu). Sitoumus voi koskea muun muassa seuraavia aiheita:

  • olemassa olevan ohjelman tai aloitteen kehittäminen
  • uuden kumppanuuden tai pilottijärjestelmän käynnistäminen
  • oppisopimuspaikan tarjoaminen uudessa maassa
  • liikkuvuuden helpottaminen
  • laatua koskeva työ
  • tietoisuuden ja houkuttelevuuden lisääminen tai muut asiaankuuluvat toimet.

Sen jälkeen sinun on annettava vähintään kerran vuodessa tietoa toimistasi ja sitoumuksen tuloksista verkkokyselyssä.

Mistä organisaationi saa lisätietoja?

Sivustolla ec.europa.eu/apprenticeships-alliance on lisätietoa yhteenliittymästä ja lupauksen tekemisestä. Voit myös liittyä EAfAn LinkedIn-ryhmään tai lähettää kysymyksiä osoitteeseen empl-eafaatec [dot] europa [dot] eu (empl-eafa[at]ec[dot]europa[dot]eu).

 

Asiaan liittyviä linkkejä

Euroopan oppisopimusyhteenliittymä

Nuorisotakuu

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

EURES Google+:ssa

Aiheet
EU:n liikkuvuuden työkalupakkiTyömarkkinauutiset/liikkuvuusuutisetUutiset/raportit/tilastotNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.