Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel12 december 2018Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Speeddejtintervjuer i Madrid: Eures Spanien och Eures Sverige i samarbete för att skapa jobbmöjligheter inom restaurangbranschen

Eures Spanien och Eures Sverige anordnade gemensamt den tredje upplagan av ett nytänkande speeddejtningsevent för restaurangbranschen. Eventet var det senaste av flera som har anordnats inom ramen för ett projekt som ska locka kockar till Sverige.

‘Speed dating’ interviews in Madrid: EURES Spain and EURES Sweden team up to create opportunities in the catering industry
© Daniel Bellón Serrano, 2018

– Projektet startade 2015 med minst två rekryteringsevent varje år i Spanien. Det är helt klart ett vinnande koncept för alla parter. Sverige har en växande hotell- och restaurangbransch och Spanien har en lång tradition av att utbilda kockar och annan personal till hotell- och restaurangbranschen med många yrkesskolor runtom i landet, säger Daniel Bellón Serrano, rådgivare vid Eures Spanien.

2018 års upplaga av det här unika rekryteringseventet ägde rum i Madrid med representanter från tio svenska restauranger (fem var på plats fysiskt och fem på videolänk) som behövde kockar till sina företag. Niklas Cramer från hotellet Falkenberg Strandbad var där för att rekrytera personal till sin restaurang vid havet.

– Vi har tidigare rekryterat personal från Spanien med mycket gott resultat. Vi har anställt två personer på heltid och fyra personer för sommarsäsongen. Alla gjorde ett jättebra jobb och jag är supernöjd, säger han.

Eventet ägde rum i den spanska arbetsförmedlingens lokaler och intervjuerna skedde i form av speeddejtning. På bara några få timmar fick deltagarna möjlighet att ha 4–8 intervjuer med företrädare för restaurangerna.

– Det gick snabbt. Det var informellt och bra. På kort tid kunde vi träffa många kandidater personligen, säger Niklas.

En av kandidaterna var Rocío Rapallo Fernández. Hon håller med.

– Det var ett jättebra sätt för arbetsgivare och arbetstagare att träffas. Samtidigt kan man själv skaffa sig en bild av företaget och hur arbetsplatsen kan tänkas vara, säger hon.

Rocío var en av de 27 spanska kockar som fick jobb under sommarsäsongen i Sverige. Hon är en passionerad kock och världsresenär, och var på jakt efter ett nytt gastronomiskt äventyr.

– Jag hade tur och blev erbjuden jobb av flera företag, så jag kunde välja det som passade mig bäst. Hittills är jag väldigt nöjd med företaget och miljön här i Sverige. Jag skulle definitivt göra det igen!

Förutom speeddejtintervjuerna kunde kandidaterna prata med Euresrådgivarna och få information om hur det är att leva och arbeta i Sverige, vilka papper som behövs på plats och vilka olika mobilitetsprogram som kunde erbjudas. Euresrådgivarna tog också med företrädarna för restaurangerna till en hotell- och restaurangskola i Madrid, Simone Ortega, där de själva fick se vilken kvalitet den spanska kockutbildningen håller. Detta satte igång diskussioner om ett framtida samarbete mellan svenska företag och spanska utbildningscenter.

Hela eventet blev en stor succé. – Feedbacken från både jobbsökande och arbetsgivare var positiv och många fick jobb. Självklart beror antalet matchade jobb på arbetsgivarnas behov, men våra svenska kollegor gör ett otroligt bra jobb. Om allt går lika bra som tidigare år så tror jag att de svenska och spanska Euresteamen kommer att ordna ett liknande event även nästa år, säger Daniel.

– Jag vill verkligen rekommendera det här till alla som älskar att resa och jobba utomlands. Det är ett fantastiskt sätt att upptäcka ett land och deras kultur och traditioner, samtidigt som man känner sig som en lokalinvånare, säger Rocío.

 

Länkar:

Eures Spanien på Facebook

Eures Sverige på Facebook

Jobs in Tourism

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
Företag /EntreprenörskapEURES bästa praxisExterna EURES-nyheterExterna intressenterInterna EURES-nyheterRekryteringstrenderFramgångsberättelserUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.