Skip to main content
EURES
News article12 desember 2018European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

”Speed dating”-intervjuer i Madrid: Eures Spania og Eures Sverige slår seg sammen for å skape muligheter i hotell- og restaurantbransjen

Eures Spania og Eures Sverige har samarbeidet om tredje utgave av et nyskapende ”speed dating”-arrangement for hotell- og restaurantbransjen. Arrangementet var det siste i rekken i prosjektserien ”Kokker i Sverige”.

‘Speed dating’ interviews in Madrid: EURES Spain and EURES Sweden team up to create opportunities in the catering industry
© Daniel Bellón Serrano, 2018

– Prosjektet for å rekruttere kokker startet i 2015 med minst to rekrutteringsarrangementer i Spania hvert år, forklarer Daniel Bellón Serrano, rådgiver i Eures Spania. – Det er en typisk vinn-vinn-situasjon: Sverige har en hotell- og restaurantbransje i vekst, og Spania har lang tradisjon for opplæring av kokker og andre i hotell- og restaurantbransjen, med mange hotellfagskoler over hele landet.

I 2018 fant dette unike rekrutteringsarrangementet sted i Madrid. Representanter for ti svenske restauranter var til stede – fem i egen person og fem på nett – på utkikk etter kokker til ledige stillinger i selskapene deres. Niklas Cramer fra hotellet Falkenberg Strandbad rekrutterte til sin restaurant med sjøutsikt. – Vi har rekruttert fra Spania før, og har gode erfaringer med det, forteller han. – Vi ansatte to på heltid og fire sesongarbeidere for sommersesongen. Alle vi ansatte har gjort en strålende jobb, og jeg er kjempefornøyd!

Arrangementet fant sted i lokalene til den spanske arbeidsformidlingen og var basert på en idé om intervjuer i speed dating-stil. I løpet av noen få timer fikk deltakerne mulighet til å gjennomføre fire til åtte intervjuer med restaurantrepresentantene. – Det var bra, raskt og uformelt, sier Niklas. – På kort tid fikk vi møte mange kandidater personlig.

En av disse kandidatene, Rocío Rapallo Fernández, er enig. – Jeg synes det var en flott måte å føre sammen arbeidsgivere og arbeidstakere på. Man får også et visst inntrykk av selskapet og hvordan arbeidsplassen vil være.

Rocío var en av 27 spanske kokker som fikk seg jobb i den svenske sommersesongen ved hjelp av arrangementet. Som lidenskapelig kokk og globetrotter var hun på utkikk etter et nytt gastronomisk eventyr. – Jeg var så heldig at jeg fikk tilbud fra flere bedrifter, så jeg fikk mulighet til å velge den som passet meg best. Så langt er jeg veldig fornøyd med arbeidsgiver og miljøet her i Sverige. Jeg kommer absolutt til å gjøre dette igjen!

I tillegg til selve speed datingen var det Eures-rådgivere til stede for å informere kandidatene om å hvordan det er å bo og arbeide i Sverige, hvilke formaliteter som kreves ved ankomst, og hvilke mobilitetsordninger kandidatene kan benytte seg av. Eures-rådgiverne tok også representantene for de svenske restaurantene med seg til et av fagopplæringssentrene i Madrid – Simone Ortega Vocational Training Centre – der de ved selvsyn kunne få et inntrykk av kvaliteten på opplæringen de spanske kokkene gjennomgår. Dette ledet til diskusjoner om framtidig samarbeid mellom svenske bedrifter og spanske skoler.

Arrangementet som helhet viste seg å bli svært vellykket. – Tilbakemeldingene var ganske positive fra både jobbsøkere og arbeidsgivere, sier Daniel, og utplasseringene ga gode resultater. Det avhenger selvsagt av arbeidsgivernes behov – og våre svenske kolleger gjør en svært god jobb med dem – men hvis alt går som det har gjort før om årene, tror jeg de svenske og spanske Eures-teamene vil lage et tilsvarende arrangement neste år.

– Jeg vil absolutt anbefale en slik opplevelse til alle som liker å reise og arbeide i andre land, avslutter Rocío. – Det er en flott måte å oppdage et land på, dets kultur og tradisjoner, samtidig som du lever som de innfødte.

 

Relevante lenker:

EURES Spania på Facebook

EURES Sverige på Facebook

Jobs in Tourism

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Drop'pin@EURES

Finn en EURES-rådgiver

Leve- og arbeidsvilkår i Eures-landene

Eures' jobbdatabase

Eures’ tjenester for arbeidsgivere

Eures’ aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
Business /EntreprenørskapEURES beste praksisEksterne EURES-nyheterEksterne interessenterInterne EURES-nyheterRekrutteringstrenderSuksesshistorierUngdom
Relaterte seksjon(er)
Leve- og arbeidsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.