Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli12. joulukuuta 2018Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

”Pikadeittihaastatteluja” Madridissa: Espanjan EURES ja Ruotsin EURES yhdistivät voimansa työtilaisuuksien luomiseksi ateriapalvelualalla.

Ateriapalvelualan innovatiivinen ”pikadeittitapahtuma” järjestettiin kolmatta kertaa Espanjan ja Ruotsin EURES-palvelujen yhteistyönä. Tapahtuma oli uusin monista ”Kokit Ruotsissa” -hankkeen osana järjestetyistä tapahtumista.

‘Speed dating’ interviews in Madrid: EURES Spain and EURES Sweden team up to create opportunities in the catering industry
© Daniel Bellón Serrano, 2018

”Kokkien rekrytointia koskeva hanke alkoi vuonna 2015, ja nyt Espanjassa järjestetään vuosittain vähintään kaksi rekrytointitapahtumaa”, kertoo espanjalainen EURES-neuvoja Daniel Bellón Serrano. ”Siitä on selkeästi hyötyä molemmille osapuolille: Ruotsin hotelli- ja ravintola-ala kasvaa jatkuvasti. Espanjalla puolestaan on pitkät perinteet kokkien ja muiden hotelli- ja ravintola-alan ammattilaisten kouluttamisessa, ja ympäri maata on paljon alan ammatillisia oppilaitoksia.”

Vuonna 2018 tämä ainutlaatuinen rekrytointitapahtuma järjestettiin Madridissa. Siihen osallistui kymmenen ruotsalaisravintolan edustajaa (viisi itse paikalla ja viisi verkossa), jotka etsivät kokkeja yritystensä avoinna oleviin tehtäviin. Niklas Cramer Falkenberg Strandbad -hotellista oli etsimässä työntekijöitä meren rannalla sijaitsevaan ravintolaansa. ”Aiemmat rekrytointimme Espanjasta ovat olleet erittäin onnistuneita”, hän sanoo. ”Palkkasimme kaksi kokoaikaista ja neljä kausityöntekijää kesäksi. Kaikki palkkaamamme työntekijät ovat tehneet loistavaa työtä, ja olen tosi tyytyväinen!”

Tapahtuma pidettiin Espanjan julkisen työvoimapalvelun tiloissa. Siellä tehtiin haastatteluja pikadeittien tapaan. Muutaman tunnin aikana osallistujilla oli tilaisuus osallistua 4–8 haastatteluun ravintoloiden edustajien kanssa. ”Se toimi hyvin ja oli nopeaa ja epämuodollista”, Niklas kertoo. ”Pystyimme tapaamaan lyhyessä ajassa monia työnhakijoita henkilökohtaisesti.”

Yksi työnhakijoista, Rocío Rapallo Fernández, on samaa mieltä. ”Minusta se oli loistava tapa saattaa yhteen työnantajia ja työntekijöitä. Se antaa myös alustavan kuvan siitä, minkälaisia yritys ja työpaikka ovat.”

Rocio yli yksi 27 espanjalaisesta kokista, jotka saivat tapahtuman kautta uuden työpaikan Ruotsista kesäkaudeksi. Rocio on intohimoinen kokki ja maailmanmatkaaja, ja hän olikin hakemassa uutta gastronomista seikkailua. ”Useat yritykset päätyivät valitsemaan minut, joten sain valita minulle sopivimman. Tähän mennessä olen ollut hyvin tyytyväinen yritykseen ja oloihin täällä Ruotsissa. Tekisin ehdottomasti saman uudelleen!”

Pikadeittien järjestämisen lisäksi EURES-neuvojat olivat valmiina antamaan hakijoille tietoa elämisestä ja työskentelystä Ruotsissa, tarvittavista papereista sekä tarjolla olevista liikkuvuusjärjestelyistä. EURES-neuvojat myös veivät ravintoloiden edustajat tutustumaan Simone Ortega Vocational Training Centre -koulutuskeskukseen, joka on yksi Madridin hotelli- ja ravintola-alan ammatillisista oppilaitoksista. Siellä he saattoivat itse tutustua espanjalaisten kokkien saaman koulutuksen laatuun. Tämä sai aikaan keskusteluja tulevasta yhteistyöstä ruotsalaisten yritysten ja espanjalaisten oppilaitosten välillä.

Tapahtuma osoittautui kokonaisuudessaan suureksi menestykseksi. ”Sekä työnhakijoilta että työnantajilta saatu palaute oli sangen myönteistä, ja työnvälityksen tulokset olivat hyviä”, Daniel sanoo. ”Paljon tietysti riippuu työnantajien tarpeista – ja ruotsalaiset kollegamme tekevät heidän kanssa erittäin hyvää työtä –, mutta jos kaikki sujuu niin kuin edellisinä vuosina, luulen, että Ruotsin ja Espanjan EURES-ryhmät järjestävät samanlaisen tapahtuman myös ensi vuonna.”

”Suosittelen ehdottomasti tätä kokemusta kaikille, jotka rakastavat matkustelua ja ulkomailla työskentelemistä”, Rocio päättää. ”Se on loistava tapa tutustua maahan, sen kulttuuriin ja perinteisiin ja samalla tuntea itsensä paikalliseksi.”

 

Asiaan liittyviä linkkejä

Espanjan EURES Facebookissa

Ruotsin EURES Facebookissa

Jobs in Tourism

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysEURESin paras käytäntöUlkoiset EURES-uutisetUlkopuoliset sidosryhmätSisäiset EURES-uutisetRekrytointitrenditMenestystarinatNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.