Gå til hovedindholdet
EURES
Nyhedsartikel12. december 2018Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

"Speeddating"-jobsamtaler i Madrid: Eures Spanien og Eures Sverige går sammen om at skabe muligheder i restaurationsbranchen

Eures Spanien og Eures Sverige samarbejdede om tredje udgave af et innovativt "speeddating"-arrangement for restaurationsbranchen. Arrangementet var det seneste af en række arrangementer, der blev afholdt som led i projektet "Kokke i Sverige”.

‘Speed dating’ interviews in Madrid: EURES Spain and EURES Sweden team up to create opportunities in the catering industry
© Daniel Bellón Serrano, 2018

"Projektet for ansættelse af kokke startede i 2015 med mindst to ansættelsesarrangementer i Spanien hvert år," forklarer Daniel Bellón Serrano, der er vejleder hos Eures Spanien. "Det er en klar win-win-situation: Sverige har en voksende hotel- og restaurationsbranche, og Spanien har en lang tradition for kokkeuddannelse og andre uddannelser i branchen, med mange fagskoler over hele landet."

2018-udgaven af dette unikke ansættelsesarrangement blev afholdt i Madrid med deltagelse af repræsentanter fra 10 svenske restauranter (fem ved personligt fremmøde, og fem online), der søgte kokke til at besætte ledige stillinger i deres virksomheder. Niklas Cramer fra hotel Falkenberg Strandbad rekrutterede til sin restaurant med havudsigt. "Vi har før rekrutteret fra Spanien med meget gode resultater," siger han. "Vi har ansat to fuldtidsmedarbejdere og fire sæsonmedarbejdere for sommeren. Alle, vi har ansat, har gjort et godt stykke arbejde, og jeg er meget tilfreds!”

Arrangementet blev afholdt i den offentlige spanske arbejdsformidling og var baseret på ideen om jobsamtaler i speeddating-stil. I løbet af få timer havde deltagerne lejlighed til at deltage i 4-8 jobsamtaler med repræsentanter fra restauranterne. "Det var godt, hurtigt og uformelt," fortæller Niklas. "I løbet af kort tid kunne vi mødes med mange kandidater personligt."

En af kandidaterne, Rocío Rapallo Fernández, er enig. "Jeg syntes, det var en fremragende måde at sætte arbejdsgivere og arbejdstagere i forbindelse med hinanden på. Man kan også få nogle indtryk af virksomheden og hvordan arbejdspladsen vil være."

Rocío var en af 27 spanske kokke, der fandt et nyt job for den svenske sommersæson gennem arrangementet. Hun er passioneret kok og globetrotter og var på udkig efter et nyt gastronomisk eventyr. "Jeg var så heldig at blive udvalgt af flere virksomheder, så jeg fik chancen for at vælge den, der ville passe mig bedst. Indtil nu er jeg virkelig glad for firmaet og miljøet her i Sverige. Jeg ville helt sikkert gøre det igen!”

Ved speeddating-sessionerne var der Euresvejledere til stede for at informere ansøgerne om leve- og arbejdsvilkår i Sverige, hvilket papirarbejde der ville være nødvendigt ved ankomsten, og de forskellige mobilitetsordninger, der tilbydes. Euresvejlederne tog også restauranternes repræsentanter med til et af centrene for hoteluddannelse i Madrid — Simone Ortega Vocational Training Centre — for at de selv kunne danne sig et indtryk af kvaliteten af den uddannelse, man gav de spanske kokke. Dette gav anledning til drøftelser om et fremtidigt samarbejde mellem svenske virksomheder og spanske erhvervsuddannelsescentre.

Arrangementet viste sig som helhed at være en stor succes. "Feedback fra de jobsøgende og arbejdsgiverne var rigtig positivt," siger Daniel, "og ansættelsesresultaterne var gode. Det er selvfølgelig et spørgsmål arbejdsgivernes behov — og vores svenske kolleger gør et bemærkelsesværdigt godt stykke arbejde over for dem — men hvis det går som i de foregående år, tror jeg, at det svenske og spanske Eures-team afholder et tilsvarende arrangement til næste år.”

"Jeg vil absolut anbefale denne erfaring til alle, der elsker at rejse og arbejde i udlandet," konkluderer Rocío. "Det er en fremragende måde at udforske et land, dets kultur og traditioner på, mens man føler sig som en lokal."

 

Relevante links:

Eures Spanien på Facebook

Eures Sverige på Facebook

Job inden for turisme

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Drop'pin@Eures

Find en Euresvejleder

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Emner
Forretning/iværksætteriEURES bedste praksisEksterne EURES-nyhederEksterne interessenterInterne EURES-nyhederRekrutteringstendenserSucceshistorierUngdom
Relaterede sektion(er)
Leve- og arbejdsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.