Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2017. július 4.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Spanyol információs technológiai szakértő Németországban épít új karriert

Jose Sampedro, sevillai szoftverfejlesztő egy ideje Németországban éli mindennapjait.

Spanish IT specialist finds a fresh start in Germany
ZAV / EURES Germany

A 27 éves férfi Andalúziát maga mögött hagyva a nyugat-németországi Bottropba költözött, ahol a németországi EURES segítségével gyorsan talált állást.

Miután tavaly megtudta, hogy Sevillában nem hosszabbítják meg a munkaszerződését, új lehetőségek után kezdett kutatni. Az Erasmus program keretében egy szemesztert töltött Ausztriában, a Grazi Műszaki Egyetemen, és németet tanult a sevillai Goethe Intézetben. Mivel Spanyolországban nagy a munkanélküliség, már egy ideje gondolkodott azon, hogy egy időre Németországba költözzön.

Németországban a Nemzetközi Munkaerőközvetítési Hivatal (ZAV) nyújtja az EURES szolgáltatásokat. Jose gyorsan kapott időpontot a ZAV-nál, ahol Markus Skrbina, az ügynökség dortmundi csapatához kirendelt tanácsadó ismertette vele a lehetőségeket. „Megválaszoltuk a németországi élet- és munkakörülményekre vonatkozó összes kérdését és e keresett szakmán belül számos álláshelyet javasoltunk neki” – meséli Marcus.

Bottrop a Ruhr-vidéken, Németországnak egykor a nehéziparáról ismert területén található, ahol napjainkban új iparágak telepednek meg és  – csakúgy, mint az ország többi részén is – nagy a kereslet az információs technológia szakértők iránt. A Celano , helyi szoftvercég, már egy ideje munkatársakat keresett, és a munkaügyi hivatal azt javasolta, hogy Németország határain kívül is nézzenek körül.

Nemzetközi személyzet nemzetközi megoldásokhoz

Így történt, hogy tavaly júliusban a Celano képviselői, a bottropi munkaügyi hivatal és Markus Skrbina találkoztak, hogy megvitassák a külföldi szakértőkre vonatkozó követelményeket. Két héttel később Jose és a Celano képviselői telefonon tárgyaltak, majd egy héttel ezután egy személyes interjú következett. Októberben Jose munkába állt.

„A ZAV által adott tanács bevált, mert mindig a rendelkezésünkre állt egy kapcsolattartó” – meséli a Celano szóvivője, Maria Niehoff. „És alkalmazottaink örülnek, hogy külföldiek is vannak a csapatban.”

Jose élvezi az új tapasztalatot, annak ellenére, hogy számára minden új. „A legnagyobb problémának a lakáskeresés bizonyult” – meséli. A cégnél nem ő az egyetlen, aki külföldön kezd új életet: Olasz kollégája, Michele Geri szintén új, és ő is a ZAV-tól kapott tanácsot.

Markus Skrbina értékes tapasztalatot szerzett azzal, hogy kirendelték a ZAV dortmundi csapatához. A mülheimi munkaügyi hivatal alkalmazottjaként immár elmondhatja magáról, hogy rendelkezik tapasztalattal, amikor a helyi vállalatoknak ismerteti a külföldi szakértők közvetítésének lehetőségét.

 

Kapcsolódó linkek:

Német Nemzetközi Munkaerőközvetítési Hivatal (ZAV) (ZAV)

Celano

Élet és munka: Németország

 

További információk:

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Az EURES a Google+-o

Témák
Üzlet / VállalkozásAz EURES legjobb gyakorlataMunkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekToborzási trendekSikertörténetek
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.