Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel12 november 2018Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Spansk kock berättar om sitt lyckade Euresjobb

En kock från Menorca förverkligade sin dröm utomlands – fick jobb i Sverige och sedan i Tyskland genom Eures.

Spanish chef shares inspiring EURES success story
Juan Carlos de la Cruz Pons

Juan Carlos de la Cruz Pons utbildade sig till kock på ön Menorca där han också inledde sin karriär och lärde sig gastronomi och mathantering. Trots att det gick bra för honom insåg han att han behövde göra något annat för att komma framåt i karriären. Han började fundera på att söka sig utanför ön och till och med utanför Spanien.

Vidgade vyer

– Jag hade turen att träffa en grupp europeiska volontärarbetare som var på Menorca under ett år genom Europeiska volontärtjänsten, berättar Juan Carlos.

Han tänkte allt mer på att lämna ön och satsade på att förbättra sin engelska.

– Efter några år bestämde jag mig 2016 för att lägga studierna på hyllan och vidga mina vyer. Då hände något fantastiskt. Två av mina vänner tipsade mig, oberoende av varandra, om möjligheten att jobba i Sverige genom tjänsten Eures, fortsätter han.

Svar nästa dag

Juan Carlos skickade in sitt cv och till sin förvåning fick han svar inom ett dygn.

– Det gick otroligt fort. Jag gick igenom urvalsprocessen och fick till slut åka till Barcelona för intervjuer för olika tjänster hos svenska arbetsgivare. Det var Eures som skötte allt, säger Juan Carlos.

Juan Carlos fick tre jobberbjudanden – ett i Helsingborg, ett i Göteborg och ytterligare ett i Stockholm. Under hela rekryteringsprocessen fick han hjälp av Euresrådgivare från båda länderna. Han fick sina reskostnader betalda och kunde tillbringa lite tid i alla tre städer. Efter ett lyckat provarbete erbjöds Juan Carlos jobbet i Stockholm och flyttade dit efter bara några veckor.

Fortsatt stöd

Efter några månader stod det dessvärre klart att jobbet i Stockholm inte hade utvecklats som planerat. Juan Carlos kontaktade sina Euresrådgivare Arnau Soy Massoni (Eures Spanien) och Maria Thorén (Eures Sverige) och berättade om sin situation.

– Jag fick hjälp direkt. De reagerade snabbt och professionellt. De fick veta vad som var problemet och föreslog några lösningar, säger han.

Ett alternativ var att byta arbetsgivare i Sverige, men istället bestämde han sig för att ta en paus och återvända till Spanien. Euresrådgivarna förklarade dock att dörren fortfarande stod öppen och att han kunde kontakta dem igen senare.

Andra gången gillt

Efter bara några månader bestämde sig Juan Carlos för att flytta till Tyskland där han såg en möjlighet att börja ett nytt liv, den här gången i hans partners hemland.

– Jag bestämde mig för att kontakta mina Euresrådgivare igen. Jag visste att Eures fanns i Tyskland också, så jag tänkte att det kanske gick att söka jobb genom dem, säger Juan Carlos.

Med Arnaus hjälp tog Juan Carlos kontakt med den tyska internationella arbetsförmedlingen (ZAV) och fick jobb inom två veckor. Nu jobbar han som souschef i ett professionellt kök i Saarbrücken och har redan befordrats.

Värt allt arbete

– Det var mycket pappersarbete med att fylla i alla blanketter. Det tog tid, men det var det värt, säger han.

Juan Carlos fick värdefull hjälp av Eures team i tre länder och han är oerhört tacksam.

– Idag har jag en stabil anställning och lever i ett annat land tack vare dessa personer som gjorde min resa och flytt möjlig, säger han.

Läs mer på Euresportalen om hur Eures kan hjälpa dig. Du kan också läsa Juan Carlos berättelse (på spanska) här.

 

Länkar:

Euresportalen

Eures Spanien på Facebook

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
FramgångsberättelserUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.