Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak12. studenoga 2018.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Kuhar iz Španjolske ispričao poticajnu priču o uspjehu zahvaljujući EURES-u

Kuhar iz Menorce ostvario je svoj san o poslu u inozemstvu kad je putem EURES-a pronašao zaposlenje u Švedskoj i Njemačkoj.

Spanish chef shares inspiring EURES success story
Juan Carlos de la Cruz Pons

Juan Carlos de la Cruz Pon izučio je kuharski zanat na otoku Menorci u otočnoj skupini Baleara gdje je stekao prvo radno iskustvo i kvalifikacije u području gastronomije i upravljanja kulinarskim poslovanjem. Unatoč dobrim ocjenama počeo je razmišljati kako mora proširiti vidike želi li napredovati u karijeri i odlučio da bi trebao otići s otoka ili čak iz Španjolske.

Širenje vidika

„Imao sam sreće što sam upoznao skupinu volontera iz Europe koji su godinu dana proveli na Menorci s Europskom volonterskom službom”, objašnjava Juan Carlos. Sve je više razmišljao o odlasku i potrudio se poboljšati svoje znanje engleskog.

„Nakon nekoliko godina, točnije 2016., odlučio sam zamrznuti studij i istražiti nove vidike”, prisjeća se. „Zatim se dogodilo nešto čarobno: javila su mi se dva moja dobra prijatelja, neovisno jedan o drugom, kako bi me obavijestili o mogućnosti za rad u Švedskoj putem službe EURES.”

Odgovor istog dana

Juan Carlos odlučio je poslati svoj životopis i, na svoje iznenađenje, primio je odgovor već sljedećeg dana. „Bilo je to iznimno brzo. Prošao sam postupak odabira te sam na kraju otišao u Barcelonu na razgovor za zapošljavanje s raznim švedskim poslodavcima, a sve to uz pomoć EURES-a.”

Juan Carlos je primio tri ponude za posao – jednu u Helsingborgu, drugu u Göteborgu i treću u Stockholmu. Tijekom postupka zapošljavanja dobio je potporu savjetnika EURES-a iz obiju zemalja, plaćeni su mu putni troškovi i imao je mogućnost provesti neko vrijeme u sva tri grada. Nakon uspješnog probnog roka Juan Carlos je dobio ponudu za posao u Stockholmu te se preselio u roku od tri tjedna.

Neprestana potpora

Nažalost, nakon nekoliko mjeseci posao u Stockholmu nije ispunio njegova očekivanja. Juan Carlos je stupio u kontakt sa svojim savjetnicima EURES-a, Arnauom Soyem Massonijem (EURES Španjolska) i Mariom Thoren (EURES Švedska) te im objasnio svoju situaciju.

„Odmah su mi pomogli”, navodi. „Odgovor je bio brz i profesionalan. Razmotrili su problem i predložili razna rješenja.” Jedna od mogućnosti bila je prijelaz kod drugog poslodavca u Švedskoj, no umjesto toga Juan Carlos odlučio je napraviti stanku te se vratiti u Španjolsku. Međutim, savjetnici EURES-a jasno su mu dali do znanja da su mu vrata i dalje otvorena poželi li im se javiti ponovno u budućnosti.

Sreća iz drugog pokušaja

Nakon nekoliko mjeseci Juan Carlos se odlučio preseliti u Njemačku, što je vidio kao mogućnost da započne novi život – ovog puta u domovini svoje partnerice. „Odlučio sam ponovno se obratiti svojim savjetnicima EURES-a”, navodi. „Znao sam da EURES djeluje i u Njemačkoj pa sam pomislio kako bih i ondje mogao potražiti posao uz njihovu pomoć.”

Uz Arnauovu potporu Juan Carlos je stupio u kontakt s njemačkom Međunarodnom službom za zapošljavanje (ZAV) i pronašao posao u roku od dva mjeseca. Sad je zaposlen kao pomoćni kuhar u profesionalnoj kuhinji u Saarbrückenu i već je promaknut.

Isplati se biti marljiv

„Bilo je tu mnogo papirologije, ispunjavanja obrazaca i napornog rada”, priznaje. „No bio sam presretan.” Juan Carlos je od osoblja EURES-a dobio neprocjenjivu potporu u čak trima zemljama te je na tome iznimno zahvalan.

„Trenutačno imam stabilan posao i život u drugoj zemlji, a sve to zahvaljujući svim tim ljudima koji su mi omogućili putovanje i preseljenje.”

Posjetite portal EURES-a i otkrijte kako vam EURES može pružiti potporu. Ovdje možete pročitati i Juan Carlosovu izvornu priču (na španjolskom).

 

Korisne poveznice:

Portal EURES-a

EURES Španjolska na Facebooku

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnikaEURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Uspješne pričeMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.