Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο12 Νοεμβρίου 2018Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Ισπανός μάγειρας παρουσιάζει την ενθαρρυντική επιτυχημένη πορεία του χάρη στο EURES

Ένας μάγειρας από τη Μινόρκα πραγματοποίησε το όνειρό του να εργαστεί στο εξωτερικό εντοπίζοντας θέσεις εργασίας στη Σουηδία και τη Γερμανία μέσω του EURES.

Spanish chef shares inspiring EURES success story
Juan Carlos de la Cruz Pons

Ο Juan Carlos de la Cruz Pons έμαθε τη μαγειρική τέχνη σε μία από τις Βαλεαρίδες Νήσους, τη Μινόρκα, όπου απέκτησε επαγγελματική πείρα και προσόντα στη γαστρονομία και τη διεύθυνση κουζίνας. Παρότι η βαθμολογία του ήταν υψηλή, άρχισε να σκέπτεται ότι θα έπρεπε να διευρύνει τους ορίζοντές του προκειμένου να σημειώσει πρόοδο στη σταδιοδρομία του, οπότε του γεννήθηκε η ιδέα να εγκαταλείψει το νησί, ίσως ακόμη και την Ισπανία.

Διευρύνοντας τους ορίζοντες

«Είχα την τύχη να συναντήσω μια ομάδα Ευρωπαίων εθελοντών που πέρασαν ένα χρόνο στη Μινόρκα με την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία», εξηγεί ο Juan Carlos. Η μετανάστευση στο εξωτερικό τον απασχολούσε ολοένα και περισσότερο και προσπάθησε να εξασκήσει τα αγγλικά του.

«Λίγα χρόνια αργότερα, το 2016, αποφάσισα να διακόψω τις σπουδές μου και να εξερευνήσω νέους ορίζοντες», θυμάται. «Τότε συνέβη κάτι μαγικό: δύο καλοί μου φίλοι με ενημέρωσαν ταυτόχρονα– χωρίς ο ένας να γνωρίζει για την επικοινωνία μου με τον άλλο- για την ευκαιρία να εργαστώ στη Σουηδία μέσω μιας υπηρεσίας που ονομάζεται EURES.»

Απάντηση εντός εικοσιτετραώρου

Ο Juan Carlos αποφάσισε να υποβάλει το βιογραφικό του σημείωμα και, προς μεγάλη του έκπληξη, έλαβε απάντηση εντός εικοσιτετραώρου. «Όλα συνέβησαν απίστευτα γρήγορα. Πέρασα από τη διαδικασία επιλογής και κατέληξα στη Βαρκελώνη, για να δώσω συνέντευξη για θέσεις που πρόσφεραν διάφοροι Σουηδοί εργοδότες, στο σύνολό τους υπό τη διεύθυνση του EURES.»

Ο Juan Carlos έλαβε τρεις προσφορές απασχόλησης –μία στο Χέλσινγκμποργκ, μία στο Γκέτεμποργκ και μία στη Στοκχόλμη. Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής λάμβανε υποστήριξη από τους συμβούλους EURES από αμφότερες τις χώρες, τα έξοδα ταξιδίου του ήταν πληρωμένα και είχε τη ευκαιρία να επισκεφθεί και τις τρεις πόλεις. Αφού πέτυχε στη σχετική δοκιμασία, ο Juan Carlos αποδέχθηκε τη θέση που του προσφέρθηκε στη Στοκχόλμη, όπου μετακόμισε εντός ολίγων εβδομάδων.

Διαρκής υποστήριξη

Δυστυχώς, λίγους μήνες αργότερα, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως περίμενε με την εργασία του στη Στοκχόλμη. Ο Juan Carlos επικοινώνησε με τους αρμόδιους συμβούλους EURES, τον Arnau Soy Massoni (EURES Ισπανίας) και τη Maria Thoren (EURES Σουηδίας) και εξήγησε την κατάσταση.

«Η υποστήριξη υπήρξε άμεση», επισημαίνει. «Ανταποκρίθηκαν γρήγορα και με τον δέοντα επαγγελματισμό. Κατανόησαν το πρόβλημα και πρότειναν διάφορες λύσεις.» Μια επιλογή ήταν να στραφεί σε κάποιον άλλο εργοδότη στη Σουηδία, αλλά αντ' αυτού αποφάσισε να εγκαταλείψει για κάποιο διάστημα τη χώρα και να επιστρέψει στην Ισπανία. Ωστόσο, οι σύμβουλοι EURES κατέστησαν σαφές ότι η πόρτα παρέμενε γι' αυτόν ανοικτή, ώστε να επικοινωνήσει μαζί τους στο μέλλον.

Δεύτερη φορά τυχερός

Μετά από λίγους μήνες, ο Juan Carlos αποφάσισε να μεταναστεύσει στη Γερμανία, όπου διέκρινε μία ακόμη ευκαιρία για να ξεκινήσει μια νέα ζωή –αυτήν τη φορά στην πατρίδα της συντρόφου του. «Αποφάσισα να επικοινωνήσω ξανά με τους αρμόδιους για την περίπτωσή μου συμβούλους του EURES», δηλώνει. «Γνώριζα ότι στη Γερμανία λειτουργούσε επίσης υπηρεσία EURES, σκέφτηκα λοιπόν ότι θα ήταν ενδεχομένως δυνατόν να αναζητήσω κάποια θέση εργασίας απευθυνόμενος σε αυτούς».

Με την υποστήριξη του Arnau, ο Juan Carlos επικοινώνησε με τη γερμανική υπηρεσία διεθνών τοποθετήσεων (ZAV) και βρήκε εργασία εντός δύο εβδομάδων. Εργάζεται πλέον ως βοηθός μάγειρα σε ένα εστιατόριο στο Σααρμπρύκεν και ήδη έχει πάρει προαγωγή.

Άξιζε τη σκληρή δουλειά

«Έπρεπε να υποβάλω ένα σωρό δικαιολογητικά, να συμπληρώσω έντυπα και να δουλέψω σκληρά», ομολογεί. «Όμως πουθενά δεν θα ήμουν πιο ευτυχισμένος». Ο Juan Carlos έλαβε πολύτιμη υποστήριξη από το προσωπικό του EURES σε τρεις χώρες, προς το οποίο εκφράζει εγκαρδίως την ευγνωμοσύνη του.

«Το γεγονός ότι έχω πια μια σταθερή θέση κι έχω φτιάξει τη ζωή μου σε μια άλλη χώρα οφείλεται σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που με βοήθησαν να κάνω αυτό το ταξίδι και ξεκινήσω τη νέα μου ζωή».

Επισκεφθείτε την πύλη EURES για να πληροφορηθείτε με ποιον τρόπο το EURES μπορεί να σας υποστηρίξει. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε την πλήρη ιστορία του Juan Carlos (στα ισπανικά) εδώ.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Πύλη EURES

Το EURES της Ισπανίας στο Facebook

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλοEURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Ιστορίες επιτυχίαςΝεολαία
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.