Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice18. april 2019Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Družbeni mediji: orodje za iskanje zaposlitve?

Družbene medije vsak dan uporablja več kot dve milijardi ljudi, predvsem za izmenjavo novic s prijatelji, objavljanje fotografij ali ogledovanje zabavnih videoposnetkov, omogočajo pa tudi druge koristne možnosti uporabe. V tem članku je predstavljeno, zakaj so lahko družbeni mediji odličen način za iskanje sanjske službe.

Social media: A job hunting tool?
EURES

LinkedIn

Članka o iskanju zaposlitve prek družbenih medijev ne moremo začeti brez nekaj besed o omrežju LinkedIn. Spletišče, ki je bilo predstavljeno na tržišču leta 2002, je posebej namenjeno poklicnemu mreženju in zaposlovanju. Ponuja raznolika orodja in funkcije, zbrali pa smo nekaj naših najljubših.

Pridružite se skupinam: to je povsem očiten in tudi logičen začetek. Na spletišču LinkedIn je več kot 1,7 milijona skupin, ki niso namenjene samo posameznim podjetjem, ampak tudi mreženju, organizacijam in posebnim temam. S pridružitvijo skupini boste lahko vzpostavili stik s strokovnjaki, ljudmi z enakimi interesi ali idejami in morda celo z morebitnimi delodajalci.

Iskanje zaposlitve: iskanje zaposlitve prek omrežja LinkedIn poteka podobno kot pri mnogih drugih iskalnikih zaposlitev, saj lahko iščete prosta delovna mesta in oddate prijavo zanje. Poleg ročne možnosti iskanja vam bo spletišče na podlagi vašega profila in poklicnih interesov tudi priporočalo zaposlitve (glejte nadaljevanje). To je lahko odlična bližnjica do zanimivih delovnih mest, ki jih neposredno objavijo delodajalci.

Označite, da ste na voljo za novo zaposlitev: na zavihku za zaposlitve (Jobs) lahko s to možnostjo kadrovikom sporočite, da iščete zaposlitev. Navedete lahko na primer nazive delovnih mest, ki vas zanimajo, želene kraje dela, vrste pogodbe, panoge in datum, ko bi lahko nastopili novo delovno mesto. Označite, da ste na voljo za novo zaposlitev, in čim bolj izčrpno navedite podatke, da morebitnim delodajalcem izkažete svoj interes.

Pridobite potrditev drugih za svoje spretnosti in znanja: seznama spretnosti in znanja ni težko pripraviti, vendar delodajalec običajno težko presodi, ali je ta seznam točen. Ravno to je namen funkcije potrjevanja. Podprte spretnosti in znanja ne odražajo več samo vašega mnenja, ampak so dodatno zagotovilo za kadrovike.

Twitter

Na omrežju Twitter je vsak dan objavljenih približno 500 milijonov tvitov, kar pomeni, da je bogat vir informacij, najnovejših trendov in novic. Je tudi odlično mesto za iskanje zaposlitvenih možnosti, zlasti če jih radi iščete, ko ste na poti.

Sledite ključnikom: večina kadrovikov pri oglaševanju prostih delovnih mest na omrežju Twitter uporablja ključnike. S hitrim in rednim iskanjem po ključnikih, kot je #job, ali bolj specifičnih ključnikih, če vas izrecno zanima določeno podjetje ali delovno mesto, vas bodo priložnosti poiskale kar same.

Sledite ustreznim profilom: Vsaka panoga ima vodilna podjetja in vplivnike. Če boste sledili tem ljudem in organizacijam, ne boste samo razširili svoje mreže, ampak boste tudi dobili takojšen dostop do vseh njihovih najnovejših tvitov.

Ciljno usmerite svoje tvite: s tvitanjem o neki panogi ali temi lahko preprosto izrazite svoje zanimanje. Morda boste ugotovili, da lahko tako zberete tudi več pomembnih sledilcev ali poiščete koristne profile, ki jim lahko sledite.

Poiščite zaposlitev: Twitter nima vgrajene običajne funkcije iskanja zaposlitve tako kot LinkedIn, lahko pa si pomagate s spletišči, kot sta Jobs By Twitter in Twit Job Seek. Zaposlitvene možnosti, ki vas zanimajo, lahko najdete tako, da preprosto sledite navodilom na teh straneh.

Facebook

Facebook je pri iskanju zaposlitve najverjetneje najmanj očitno spletišče med storitvami za družbeno mreženje, vendar to še ne pomeni, da nima kaj ponuditi. Še vedno je največji in najbolj razširjen portal za družbeno mreženje na svetu. V povprečju ga vsak dan uporablja skoraj 1,5 milijarde aktivnih uporabnikov. Temu je treba dodati še dejstvo, da ima svojo stran na omrežju Facebook 60 milijonov podjetij, zato se je več kot upravičeno uvrstil na ta seznam.

Razširite svojo mrežo: najosnovnejši korak na portalu Facebook je, da se pridružite ustreznim skupinam ter „všečkate“ strani ljudi in podjetja, ki vas zanimajo. Tako boste dobili takojšen dostop do vseh njihovih najnovejših novic in informacij o delovnih mestih. Nastavitve računa lahko prilagodite tudi tako, da prejemate elektronsko pošto z obvestili o objavi delovnih mest, da ne boste zamudili nobene priložnosti.

Ustvarite namenski profil za iskanje zaposlitve: če želite iti še korak dlje, lahko ustvarite povsem nov poklicni profil. Tako boste imeli ločen prostor za oglaševanje svojih talentov, hkrati pa boste lahko na osebnem profilu še naprej objavljali slike s počitnic in meme.

Splošni nasveti

Redno posodabljajte svoj profil: ne glede na to, katero platformo družbenih medijev boste uporabljali, bo opaznost vašega profila odvisna od tega, kako opazne bodo informacije, objavljene na njem. Več možnosti za zaposlitev boste imeli, če bodo vaše informacije podrobne, relevantne in posodobljene.

Ostanite profesionalni: družbeni mediji spodbujajo določeno raven neformalnosti, kar ni nič narobe, če klepetate s prijatelji, vendar pa kadroviki iščejo nekaj več profesionalnosti. Razmislite o tem, kdo je vaše občinstvo in kako bi jih morali nasloviti, preden kliknete gumb za objavo. Upoštevajte tudi, da imajo spletišča družbenih medijev dolg spomin – ne dopustite, da bi kdaj obžalovali objavo ali tvit izpred petih let!

To so torej naši najboljši nasveti za uporabo družbenih medijev pri iskanju zaposlitve. Zdaj ste na vrsti vi, da se predstavite svetu in te nasvete uporabite v praksi. Želimo vam vso srečo!

Članek je nastal v partnerstvu z evropskim portalom za zaposlitveno mobilnost, EURES.

 

Sorodne povezave:

LinkedIn

Twitter

Facebook

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovegasvetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

 

Teme
Namigi in nasvetiSocialni medijiMladina
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.